Ko kamela na rajžo gre....

Aktualno-politična novica
27. 1. 2021 - 14.39
 / BritOFF

Ob 10. uri

Muslimanski kalifati so v 8. stoletju, dobro stoletje po Prerokovi smrti, obvladovali celotno severno Afriko, Arabski polotok, Španijo in Portugalsko. V današnjem zgodovinskem BirotOFFu o tem, kako so za hitro razširitev ozemlja delno zaslužne podnebne spremembe in posledično kamele. Seveda poleg očitnih odgovorov, kot so dobro izurjena vojska, sposobno poveljstvo in verska misija širjenja muslimanske vere. Podnebne spremembe delujejo na skrivnosten način; za večino človeštva so slabe, a očitno občasno odlične za širjenje religije in oblasti. 

V letih 536, 540 in 547 so vulkani s hitrim sosledjem izbruhov povzročili dolgotrajnejše znižanje temperature ozračja. Vulkanski pepel v zraku je torej zmanjšal moč sončnih žarkov, nato pa so okoliške slane vode vsrkale vročino in tako še dodatno ohranile znižanje temperature. Tako imenovana pozna antična ledena doba je severneje od Arabskega polotoka povzročila leto 2020 na steroidih; napade insektov na žitarice, migracije in večjo razširjenost kuge v Bizantinskem cesarstvu. Za nastajajoče islamske kalifate pa je bila koristna, saj so nižje temperature pomenile več dežja in tako več grmičevja, tudi na dotlej neporaslih območjih. Rastlinje namreč omogoči, da je kamel več in da so močnejše. Tiste, ki niso več lačne in tako povsem drugačne, se razmnožijo v večje črede, ki nomadskim ljudstvom olajšajo medsebojna potovanja in s tem trgovanje. Te kamelje karavane lahko prenašajo veliko blaga med Sassanidskim imperijem, Afriko in Bizancem. Več blaga, več dobička, še več trgovcev in nastanek ustaljenih trgovskih poti. Takšne migracije, tudi nenačrtovane, med drugim omogočijo širjenje vere. Zgodovinarji predpostavljajo, da so se Arabci leta 556 zaradi lakote, do katere je prišlo zaradi vulkanskega izbruha leta 547, selili v Perzijo, del Sassanidskega imperija. Zaradi trgovskih poti pa so obdržali stike z Arabci na polotoku, kar je pozneje pripomoglo k spreobrnitvi do tedaj zoroastrske Perzije v muslimansko vero. 

Poleg tega se zaradi večjih količin dežja izboljšajo možnosti kmetijstva, s tem pa pride do ustalitve dotlej nomadskih ljudstev in nastanka mest. Z mestom kot lokacijo obrtništva in trgovine gospodarstvo postane vse bolj medsebojno odvisno in izvozno. Meka je tako postala pomembno in večje mesto na račun povečanja ekonomske vloge trgovine. Obstoj pogostejših stikov med ljudstvi za seboj potegne tudi več spopadov za oblast, za ozemlje in s tem potrebe po novem ozemlju. V vojskovanju kamele predstavljajo pomemben del vojske. Sestavljajo konjenico in so zelo odporne v spopadih, konje pa prekašajo tudi v nosilnosti vode, hrane in vojaške opreme skozi puščave. Kamele s svojo vodo in hrano vojski omogočajo mobilnost na dolge razdalje. Mobilnost, nujno potrebno za osvajanje novih ozemelj. Kakšen izziv pa je potem to - z vulkani, dežjem in kamelami na svoji strani osvojiti toliko ozemlja v zgolj stoletju? 

 

Ob 8. uri

Predsednika Združenih držav Amerike in Rusije, Joseph Biden in Vladimir Putin, sta dosegla dogovor o petletnem podaljšanju pogodbe Novi START. Putin, ki je telefonski pogovor o pogodbi predlagal, je dogovor o podaljšanju nato v potrditev poslal v Dumo. Novi START na obeh straneh omejuje število jedrskih konic na 1550 in zagotavlja transparentnost upravljanja z jedrskim orožjem. Trenutna pogodba poteče 5. februarja, Trumpova vlada pa je nasprotovala njenemu podaljšanju in ni podaljšala podobnih pogodb. Biden je s Putinom v njunem prvem pogovoru v vlogi predsednika sicer govoril tudi o domnevno ruskih vdorih v ameriške računalniške sisteme in vmešavanju v volitve ter izrazil zaskrbljenost zaradi aretacije Navalnega. 

Na domačem terenu je Biden sprejel izvršne ukaze, namenjene izboljšanju položaja marginaliziranih skupin, še posebej temnopoltih. Pravosodnemu ministrstvu je naročil, naj ob izteku ne podaljša pogodb  pogodb, sklenjenih med zvezno vlado in privatnimi zapori, saj slednji profitirajo, medtem ko zaporniki bivajo v slabših razmerah kot v državnih zaporih. Ministrstvu za stanovanja in urbani razvoj pa je naročil, naj poveča učinkovitost svoje antidiskriminatorne politike na področju stanovanjske problematike. Ministrstvo bo moralo preučiti in izničiti diskriminatorne učinke predhodne stanovanjske zakonodaje. 

Po poročanju Guardiana Velika Britanija krši svojo obljubo, svojo obljubo, da bo po brexitu Evropejce spodbujala, naj ostanejo v Veliki Britaniji in si tam uredijo status. Namesto tega so bili Evropejci uvrščeni v shemo prostovoljnih vrnitev. Ta zagotavlja subvencije migrantom, ki prostovoljno zapustijo Veliko Britanijo tako, da jim zagotovi subvencionirane letalske karte in stroške selitve. Po prvotnem načrtu je bilo Evropejcem priporočeno, da se do konca junija prijavijo za pridobitev stalnega statusa. Nedavna raziskava sicer trdi, da se tisoče Evropejcev, ki delajo v bolnišnicah, na gradbiščih in na poljih, ne bo pravočasno prijavilo v shemo stalnega statusa, kar bo škodovalo naštetim panogam gospodarstva. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.