Koseški Britoff

Aktualno-politična novica
5. 2. 2021 - 10.15
 / BritOFF

Pozdravljeni v drugem petkovem BritOFFu, v katerem se oziramo po domačih ljubljanskih logih. Prebivalci Kosez so gotovo že slišali, da njihovega Mercatorja ob Podutiški cesti ni več. Številni se namreč pritožujejo nad hrupom, ki prihaja z gradbišča. Nekatere Ljubljančanke in Ljubljančani pa negodujejo tudi nad urbanistični plani Mestne občine, ki se nahaja na precej veliki lokaciji na južnem obrobju sicer precej zelenega stanovanjskega naselja Koseze, postavljenega konec sedemdesetih let.

Na gradbišču bodo zrasli trije bloki s skupno nekaj več kot sto stanovanji. Dva od njih bo v pritličju povezovala nova Mercatorjeva trgovina. Mercator se je za čas gradnje, ki naj bi trajala dve leti, začasno preselil v montažno zgradbo zraven policijske postaje Šiška, torej nekoliko naprej po Podutiški cesti, malo pred obvoznico.

Bloke, poimenovane Koseško okno, gradi družba K. Okno, ki je v lasti K. Tivoli. Gre za poslovno navezo med družbama Kolektor Koling in GP sistemi, prej Gorenje Projekt. Kolektor Koling je gradbeno-nepremičninski podaljšek koncerna Kolektor, katerega delni lastnik in dolga leta direktor je Stojan Petrič, sicer tudi direktor časopisa Delo, ki ga prav tako obvladuje Kolektor. Za drugim partnerjem, GP sistemi, stoji Iskra Impuls oziroma njen lastnik, kranjski poslovnež Ante Bračić.

K. Tivoli je sicer trenutno morda najbolj aktiven igralec na ljubljanskem nepremičninskem trgu. Skupaj s parcelo v Kosezah se praktično začenja tudi gradnja poslovno-stanovanjskega objekta bloka z 81-imi stanovanji ob Masarykovi cesti, ki ga gradi podjetje M. Rezidenca. Gre za zemljišče, ki se nahaja na drugi strani opečnatega zidu, ob katerem hodite, če jo od železniške postaje ob Masarykovi uberete v smeri proti Metelkovi. K. Tivoli je na ljubljanski nepremičninski trg vstopila z blokom Belle Vie Tivoli s skoraj 200 luksuznimi stanovanji. Šlo je za dokončanje nasedle naložbe Energoplana v Spodnji Šiški, kjer je nekoč stalo Slovenijavino, objekt pa je bil končan lani. Nepremičninski posli K. Tivoli pa se ne končajo tu. Na Majskih Poljanah v Novi Gorici namreč gradijo še skoraj 150 stanovanj.

Toda to je BritOFF, namenjen najlepšemu mestu na svetu in njegovim meščanom, ki pa so, kot smo že omenili, vsaj nekateri, precej razburjeni zaradi hrupa gradbenih strojev. Prebivalci Kosez so se namreč zaradi gradbenih strojev obrnili tudi na društvo Alpe Adria Green, s katerim so od K. Okno zahtevali zmanjšanje hrupa. Tega sicer niso dosegli, obljubljena pa jim je bila dodatna protihrupna zaščita.

 

Novice

Predlog Južne Afrike in Indije, da bi za čas epidemije umaknili patentne pravice za potrjena cepiva proti virusu SARS-CoV-2, ni uspel dobiti podpore pri glasovanju v Svetovni trgovinski organizaciji. Proti so bile bogate države Evropske unije, Velika Britanija in Združene države Amerike. Predlog, za katerega so se zavzemale predvsem države globalnega juga, bi začasno zamrznil dele sporazuma o intelektualnih pravicah, katerega podpisnice so skoraj vse države sveta.
 
Sodišče v Antwerpnu je iranskega diplomata Asadolaha Asadija zaradi načrtovanja bombnega napada na shod iranske opozicije blizu Pariza junija 2018 obsodilo na 20 let zapora. Tarča neuspelega napada je bilo zborovanje, ki ga je organizirala organizacija Ljudskih mudžahenini Irana. Gre za organizacijo, ki v Iranu nima skoraj nikakršne podpore, a je dobro financirana s strani iranske diaspore v Evropi in ZDA. Organizacija vsako leto organizira shode, na katere povabi vidne zahodne politike. Poleg omenjenega diplomata so bile obsojene še tri osebe. Obsojeni so prejeli do 18 let zaporne kazni. Iran je sodni proces označil za konstruirano zaroto, katere cilj naj bi bil poslabšanje odnosov med Iranom in Evropo.
 
 
Avstrijska naftna družba OMV je napovedala, da namerava prodati družbo OMV Slovenija, ki ima v Sloveniji 120 bencinskih servisov in je za Petrolom največji trgovec s pogonskimi derivati. OMV je na slovenskem trgu prisoten od leta 1992, ko je skupaj z Istrabenzom in Ino ustanovil družbo OMV Istrabenz. Leta 2004, v času, ko se je Istrabenz pod vodstvom Igorja Bavčarja podal v turizem, pa so Avstrijci prevzeli celotno mrežo bencinskih črpalk OMV. Kdo bi bil lahko kupec, v OMV-ju niso povedali.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness