Kranjkenhaus

Aktualno-politična novica
16. 4. 2019 - 10.05
 / BritOFF

1005

Kranjska bolnišnica za ginekologijo in porodništvo se srečuje z vse večjimi težavami v poslovanju. Svet zavoda namreč ni izbral novega direktorja, kar pomeni, da bosta v bodoče bolnišnico vodila poslovni in strokovni direktor. Svetniki so izbirali med dvema kandidatoma, bojda naj bi bila med njima tudi bivša direktorica Polona Podnar. Ta je sicer iz položaja odstopila pred dobrim mesecem, saj je bila prepričana, da je storila največ, kar je bilo v njeni moči. Porodnišnico je Podnar prevzela v času, ko so tekli resni pogovori o priključitvi zavoda k jeseniški bolnici, odstopila pa je dan po slavnostni otvoritvi milijon evrov vrednega prenovljenega porodniškega bloka.   

Porodnišnica se že nekaj časa srečuje s finančnimi težavami, lani je vpisala milijonsko izgubo, vsak mesec pa pridela še sto tisočakov primanjkljaja. Negativnega stanja na računu pa ne izboljšuje niti sodni postopek, v katerega je porodnišnica vključena. Družina namreč toži porodnišnico zaradi trajnih posledic, ki so jih povzročile težave pri porodu njihove hčerke. Sodni pooblaščenec Aljoša Ravnikar za družino zahteva milijon evrov odškodnine, kranjsko okrožno sodišče je ugotovilo utemeljenost tožbe, sicer pa sodba še ni pravnomočna.

Usodo direktorjev kranjske porodnišnice že tretjo generacijo tako narekujejo nezakonitosti in politični pritiski. Zaradi nezakonitih pogodb za opravljanje citopatoloških preiskav leta 2005 je namreč odstopil direktor Marko Lavrič. Po enaki poti mu je 12 let kasneje sledila Andreja Cerkvenik Škafar. Odstopila je tudi zadnja direktorica Polona Podnar. Kot kaže, pa bo poskušala prekiniti trend odstopov direktorjev kranjske porodnišnice  zaradi spornosti v delovanju institucije.

 

0805

V Parizu se je do zgodnjih jutranjih ur več kot štiristo gasilcev borilo s požarom na enem izmed najpomembnejših simbolov mesta, katedrali Notre Dame. Vzrok požara še ni uradno potrjen. Poročevalci predvidevajo, da je do iskre prišlo med obnovitvenimi deli, ki ravno potekajo na skoraj devet stoletij stari gotski katedrali. Človeških žrtev ni bilo, se pa je sam vase sesedel 83 metrov visok stolpič, v katerem je bilo veliko število umetnin iz vseh obdobij. Na srečo so iz njega zaradi obnove umaknili 16 bronastih kipov. Kot kaže, je prva velika poškodba katedrale od časa francoske revolucije do danes razburila tudi predsednika države Emmanuela Macrona. Odpovedal je namreč govor o ukrepih, ki jih je pripravljen sprejeti v odgovor na proteste rumenih jopičev.

Estonski parlament ni potrdil zaupnice mandatarki iz liberalne Reformne stranke Kaji Kallas, saj je za zaupnico glasovalo le 45 od sto enega poslanca. Predsednica države Kersti Kaljulaid bo še v tem tednu predlagala novo mandatarko ali mandatarja, ki bo poskušal sestaviti vlado. Tega se najbolj veseli nekdanji premier Jüri Ratas, voditelj Stranke center, saj je že podpisal koalicijski pogodbi z desnima strankama Domovina in EKRE. Če Stranki center, kljub temu da s koalicijskimi partnerji predstavljajo večino parlamenta, po kakšnem čudežu ne uspe sestaviti vlade, bo predsednica države predlagala še zadnjo možnost za mandatarja. Ob morebitnem ponovnem neuspehu, sledijo predčasne volitve.

V srbskem glavnem mestu Beogradu je svojo prvo poslovalnico odprla mreža tako imenovanih kavarn Starbucks. Gre za prvo poslovalnico te franšize v kateri od držav nekdanje skupne države Jugoslavije. Uprava nove instantne kavarne pa je še bolj ponosna na dejstvo, da je to prvi Starbucks na svetu, ki ima poleg običajnega napisa nad vrati tudi napis v cirilici. To je bil namreč tudi pogoj beograjskega županskega namestnika Gorana Vesića v pogajanjih o uvedbi Starbucksa v Srbiji. Končno bodo lahko Beograjčani zamenjali turško kavo za ameriško kavo v cirilici.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.