Kriptiran BritOFF

Aktualno-politična novica
27. 1. 2015 - 8.05
 / BritOFF

Osma

Kalabrijska mafija 'Ndrangheta je zavoljo obsežnih operacij, s katerimi so se je v zadnjih letih lotili italijanski preiskovalci, reden član torkovih BritOffov. Da bo tako tudi tokrat, so poskrbele zaključne aktivnosti italijanskih karabinjerjev in drugih preiskovalnih organov na jugu Italije pretekli teden, ki so jih, poleg do zajetnih količin droge, pripeljale tudi do razkritja posebne dešifrirne kode za sprejem v eno od ndranghetenih celic, imenovano San Luca.

Italijanske preiskovalce sta do razkritja posebne kriptirane pisave, s katero so se sporazumevali člani 'ndranghetine celice, pripeljala zasega posebne rdeče beležke, ki je vsebovala ključ za razvozlanje skrivnostne pisave in s skrivnostno pisavo kriptiran dokument. Oba so preiskovalci zasegli že pred časom. Ker eden od osumljencev Gianni Cretarola ob aretaciji pred dobrim letom ni bil pripravljen na sodelovanje s policijo in razkritje šifrirane pisave, sta posebna kriminalistična sodelavca potrebovala kar nekaj časa, da sta jo razvozlala in na podlagi ugotovitev skušala interpretirati delovanje kalabrijske mafije.

S pomočjo dešifrirne kode razvozlan dokument 'Ndranghetine celice San Luca naj bi po opravljeni analizi razkril: njen hierarhični ustroj; nezakonite posle, s katerimi so se ukvarjali njeni pripadniki; kakor tudi iniciacijske obrede za sprejem v kriminalno združbo. Ti so podobni, kot na posnetku sprejema novih mafijskih članov, zaseženem ob protimafijskih operacijah na severu Italije pred meseci in vsebujejo vse od bizarnih ezoteričnih molitev, preko inavguracijskih nastopaških zabav na dragih jahtah, do obrednega lova v socialistični maniri. Razkrita kodirana pisava naj bi preiskovalcem pomagala razvozlati tudi različne mafijske nazive in njihova razmerja v sicer zapleteni mafijski hierarhični strukturi.

Ob razkritju kodirane pisave, s pomočjo katere so komunicirali vodilni v kalabrijski mafiji, je zaseg dobrih 600 kilogramov kokaina in hašiša, ki je italijanski policiji uspel med omenjeno operacijo, ostal drugotnega pomena. Kakor tudi zaplemba večje količine orožja. Italijanska policija, v operaciji je sodelovalo 400 njenih pripadnikov, je sicer pridržala več kot 30 ljudi. Ti so, poleg hudodelskega združevanja in dilanja s prepovedano drogo, obtoženi tudi umora in izsiljevanj v Rimu leta 2013.

Italijanska policija pa je stopila na prste tudi neapeljski mafiji Camorri. Pretekli teden so preiskovalci tako izdali 30 zapornih nalogov za člane vplivnega Camorrinega klana Moccia, ki so obtoženi izsiljevanja podjetnikov.

Sedma

Kurdski branitelji naj bi po več kot štirih mesecih trdih bojev iz sirskega mesta Kobane uspeli potisniti borce Islamske države. Po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice in nekaterih aktivistov v samem Kobaneju, so kurdski borci, ob izdatni ameriški pomoči iz zraka, islamiste uspeli potisniti na vzhodno obrobje mesta, kjer pa kurdske sile zaradi številnih min in nastavljenih avtomobilov bomb napredujejo le počasi. Pentagon je potrdil, da je od nedelje na območju mesta ob sirsko-turški meji izvedel 17 letalskih napadov, kljub uspehom pa State Department ocenjuje, da bitka za mesto še ni končana. Sile Islamske države so mesto napadle v ofenzivi 16. septembra lani, dolgotrajni in trdi boji, ki so se bili od takrat, pa so zahtevali več kot 1.000 žrtev.  

Ukrajinska vlada je v vzhodnih proruskih  regijah Doneck in Lugansk uvedla izredne razmere. S tem so se oblasti v Kijevu odzvale na ponovno razmahnitev nasilja na vzhodu države v zadnjih tednih, ki je višek doseglo s sobotnim raketnim napadom na mesto Mariupol, v katerem je bilo ubitih najmanj 30 ljudi. V drugih delih Ukrajine je vlada uvedla stanje visoke pripravljenosti. Po ukrajinski zakonodaji je uvedba izrednih razmer, ki so jih razglasili v Donecku in Lugansku, zadnja stopnja pred izrednim stanjem. Slednjega lahko uvede le predsednik države.

Izvršni odbor opozicijskega Zavezništa Alenke Bratušek je poslancem predlagal, naj podprejo zakon o fiskalnem pravilu. Kot je povedala ex-premierka in predsednica po njej imenovanega zavezništva Bratušek je za stranko najpomembneje, da so v sklopu usklajevanja zakona uspeli zagotoviti postopno konsolidacijo javnih financ, zato bodo predlog podprli. S podporo še cincajo pri Novi Sloveniji, kjer imajo še določene predloge in pripombe, nejasna pa ostaja tudi volja Slovenskih demokratov. Kot je znano, je za sprejetje zakona o fiskalnem pravilu potrebna ustavna, dvotretjinska večina, zato Cerarjeva vlada potrebuje podporo vsaj dela opozicije.  

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness