krOFF nasilja v Kašmirju

Aktualno-politična novica
6. 1. 2015 - 17.00
 / BritOFF

V nemirni regiji Kašmir na meji med Indijo in Pakistanom je spet izbruhnilo nasilje. Sprti strani sta že avgusta prekinili mirovna pogajanja - obstreljevanje sicer poteka že od oktobra, a se je nasilje včeraj močno intenziviralo. Včeraj in danes je bilo v obstreljevanju ubitih več deset ljudi. Tamkajšni prebivalci množično zapuščajo svoja domovanja, z doma je odšlo okrog deset tisoč ljudi. Konfliktu, ki se vleče že od sredine dvajsetega stoletja ni videti konca. Poleg želje po nadzorovanju regije s strani Indije in Pakistana je v regiji prisotno tudi avtonomistično gibanje.

Iz Francije prihajajo pozivi o prenehanju sankcij proti Rusiji. Francoski predsednik Hollande je pomirjen po decemberskem srečanju s Putinom, ki mu je zagotovil, da Rusija nima interesa aneksirati Vzhodne Ukrajine.

Po včerajšnji napovedi premeiera Mira Cerarja na posvetu slovenske diplomacije, da bo vlada sledila odločitvi predhodnice in bivšega predsednika republike Danila Türka podprla pri njegovi kandidaturi za generalnega sekretarja Združenih narodov, je v protinapad energično krenila opozicija. V SDS in Novi Sloveniji so ponovili stare očitke o Türkovi neprimernosti za vrh Zdruenih narodov zaradi njegovih predsedniških izjav in odnosa do žrtev zločinov po drugi svetovni vojni. V SDS-u pri tem seveda niso zmogli pozabiti na Hudo jamo in drugo razredno temo, argumentom, s katerimi največja opozcijska stranka nasprotuje kandidaturi ex-predsednika, pa se je priključila tudi Nova Slovenija. Tretja opozicijska stranka, Združena levica se do Turkove kandidature ni opredelila.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.