Krško je mestna občina

Aktualno-politična novica
15. 11. 2021 - 10.00
 / BritOFF

Kot smo na kratko poročali že v OFF-u prejšnjo sredo, so poslanci blagovolili ustoličiti Krško za mestno občino. Po skrajšanem postopku so v državnem zboru novelirali zakon o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, in tako se je družina mestnih občin povečala na 12.

O ustanavljanju mestnih občin in ponovnem zagonu pokrajinskega vprašanja
 / 29. 10. 2021
Za spremembo omenjenega zakona in s tem za pridobitev statusa mestne občine za občino Krško je glasovalo 65 poslancev, 11 jih je bilo proti. Enotno so novelo podprli v strankah manjšinske koalicije, torej v SDS, NSi in SMC, v kvaziopozicijski SNS in v opozicijskih SD in SAB. Pridružila sta se jim še poslanca narodnosti. Proti spremembi so glasovali v poslanski skupini Levice, nepovezani poslanci in v DeSUS-u pa so bili glede glasovanja razdeljeni. Za so glasovali vsi posavski poslanci, to so nepovezani poslanec in predsednik državnega zbora Igor Zorčič, poslanec SDS-a Tomaž Lisec, vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in poslanec SNS-a Dušan Šiško.

Ravno krški poslanec in občinski svetnik Šiško je bil predlagatelj podelitve statusa mestne občine občini Krško in s tem torej predlagatelj spremembe zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij. Če je verjeti njegovemu življenjepisu, objavljenemu na spletnih straneh državnega zbora, je poklicno tudi deloval na občini Krško – bil je namreč strokovni sodelavec za krajevne skupnosti. Predlog za podelitev statusa mestne občine je v državni zbor vložil 23. septembra, potem ko je to potrdil krški občinski svet.

Po njegovem si občina Krško zasluži pridevnik mestna, ker je Krško geografsko, prometno, gospodarsko, upravno in kulturno središče Posavja in zato pomembno mesto. Občina ima nekaj čez 26.000 prebivalcev, po Šiškovem mnenju pa je viden trend priseljevanja – to sicer po podatkih Statističnega urada ne drži. Predlagatelj je poudarjal tudi pomembnost krške občine za slovensko energetiko – v občini so namreč jedrska elektrarna, ki se ji v daljni prihodnosti bržkone obeta še drugi blok, plinska termoelektrarna v Brestanici in hidroelektrarna na Savi. Izpostavil je še 200-milijonsko investicijo novomeškega farmacevta Krka, ki bo v Krškem predvidoma zagotovila 500 novih delovnih mest.

16. člen zakona o lokalni samoupravi je po drugi strani jasen, citiramo: “Z zakonom se lahko občini dodeli status mestne občine, če je na njenem območju mesto, ki ima najmanj 20.000 prebivalcev in 15.000 delovnih mest ter je gospodarsko, kulturno in upravno središče širšega območja.” Konec citata. Mesto Krško kot tako ima le nekaj več kot 7000 prebivalcev, da o 15.000 delovnih mestih niti ne govorimo. Občina torej ne zadostuje pogojem o prebivalstvu in o delovnih mestih, a teh ne izpolnjujejo niti nekatere mestne občine. Proti temu, da Krško postane mestna občina, so se že leta 2009 izrekli v zakonodajno-pravni službi državnega zbora, ker občina pač ne izpolnjuje pogojev. Svoje odklonilno stališče je pravna služba ponovila tudi letos, a to parlamentarcev ni ustavilo: bližajo se namreč volitve, podelitev statusa mestne občine oziroma morebitna ustanovitev nove občine pa je itak bolj kot strokovna politična odločitev – o podelitvi statusa mestne občine ali pa o ustanovitvi nove občine navsezadnje odloča državni zbor.

O predlogu, ki bi Sloveniji leta 2023 prinesel razdelitev na 11 pokrajin
 / 16. 8. 2019
Omenjeni poslanec Lisec iz SDS-a je po ustoličenju krške občine za mestno dejal, da je podelitev statusa mestne občine Krškemu pomemben korak za morebitno bodočo ustanovitev pokrajine Posavje. Pokrajinska zakonodaja iz leta 2019 za Posavje sicer predvideva združitev z Zasavjem v Zasavsko-posavsko pokrajino, a številni posavski politiki tej rešitvi niso naklonjeni. 

Pred glasovanjem o podelitvi statusa mestne občine občini Krško so zadevo seveda obravnavali še na matičnem parlamentarnem odboru, to je na Odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Če je Šiškov predlog za Krško dobil zeleno luč, pa sta bili zavrnjeni dve dopolnili za še dve novi mestni občini. Zorčič je želel status mestne občine priboriti Brežicam, poslanska skupina SAB pa Jesenicam. Spomnimo, da iz Jesenic prihaja generalni sekretar SAB Jernej Pavlič, v Brežicah pa živi Zorčič. Dolgoletni brežiški župan Ivan Molan je sicer eden SDS-ovih težkokategornikov, na županskem stolčku je leta 2005 nasledil aktualnega ministra za okolje in strokovnjaka za davke ter korporativno upravljanje Andreja Vizjaka. V Zorčičevi gesti lahko vidimo dobrikanje Brežičanom, morda pa je to tudi prvi indic njegove kandidature na prihajajočih lokalnih volitvah – te bodo novembra prihodnje leto.  

Opomba: Krško je tudi uradno postala mestna občina 4. decembra.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness