Levi BritOFF

Aktualno-politična novica
10. 3. 2019 - 15.00
 / BritOFF

"The hermit kingdom" v malo drugačni luči
 / 15. 6. 2018

Prebivalci Severne Koreje so danes na volitvah v 14. sklic vrhovne ljudske skupščine oziroma v severnokorejski parlament izbirali novih 687 delegatov, večinoma iz vrst vladajoče Korejske delavske stranke. V vsakem volilnem okrožju kandidira samo po en kandidat. Volilni izid lanskih volitev je bila stoodstotna popdpora za vse kandidate. Nekaj sedežev v parlamentu je sicer rezerviranih za dve manjšinski stranki; Korejsko socialdemokratsko stranko in čondoistično stranko Čondu, ki ima svoje korenine v korejskem religioznem gibanju z začetka 20. stoletja. Stranki skupaj s Korejsko delavsko stranko oblikujeta vladajočo koalicijo Demokratične fronte za ponovno združitev Koreje. Volilna udeležba na drugih volitvah poslancev je bila, odkar je oblast v državi leta 2011 prevzel Kim Jong-un, ponovno skoraj stoodstotna. Neudeležba na volitvah ali glasovanje proti kandidatu se sicer razumeta kot dejanje izdaje.

O bruseljskem protestu, uporu v Tibetu in izven njegovih meja.
 / 31. 3. 2014

Tibetanci v izgnanstvu so danes obeležili spomin na neuspešen upor kitajski okupaciji Tibeta pred šestdesetimi leti, po kateri je tibetanski duhovni vodja dalajlama pobegnil v izgnanstvo v budistično svetišče v kraju Dharamsala na severu Indije. Tu se je danes zbrala večja množica ljudi. Dalajlama se slovesnosti ni udeležil, so se pa dogodka udeležili vodja tibetanske vlade v izgnanstvu in nekateri tuji visoki predstavniki. Štirinajsti dalajlama je leta 1959 pobegnil v Indijo, potem ko so kitajske sile zatrle upor Tibetancev proti kitajski nadvladi. Med uporom je bilo po trditvah tibetanskih izgnancev ubitih več kot 80.000 ljudi, več tisoč jih je pobegnilo v Indijo, kjer so indijske oblasti dovolile, da v Dharamsali ustanovi svoj sedež. Kraj je tudi sedež centralnih tibetanskih oblasti, tibetanske vlade v izgnanstvu, ki pa je ne priznava nobena država. Tibetanske oblasti si trenutno prizadevajo za pridobitev statusa avtonomne pokrajine znotraj Kitajske. Ta trdi, da je njena zasedba Tibeta omogočila politično avtonomijo Tibetancev ter odpravila budistično teokracijo, ki naj bi z izjemo budistične elite zasužnjevala vse prebivalce te himalajske pokrajine.

Na včerajšnjem kongresu stranke Levica v trboveljskem Delavskem domu je ta predstavila kandidatno listo za evropske volitve. Nosilka liste kandidatov Levice na evropskih volitvah bo poslanka Violeta Tomić, ki je tudi ena izmed vodilnih kandidatov Evropske levice. Na listi so še raziskovalec na fakulteti za družbene vede Sašo Slaček Brlek, strokovna sodelavka v Mladinskem svetu Slovenije Ana Štromajer, nekdanji rektor mariborske univerze Danijel Rebolj, sociologinja Urška Lipovž, samostojni podjetnik Lovro Centrih in kuharska mojstrica Alma Rekić ter seveda tudi koordinator stranke Luka Mesec. Ta je svoj govor sklenil z besedami: "Naj živi svetovna revolucija."

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.