Ljutomer Shutdown*

Aktualno-politična novica
9. 4. 2019 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Poslušate lokalni BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Približujemo se postajališču Ljutomer.

Dvanajst svetnikov oziroma svetnic iz strank SD, SMC, DeSUS, SDS, SLS, NSi in LMŠ so konec marca kar družno županji Ljutomera Olgi Karba in medijem sporočili, da se tretje redne seje občinskega sveta ne bodo mogli udeležiti, saj bodo zadržani. S čim? Niso rekli, vsaj v pismu ne.

Preostali svetniki, ki so se udeležili seje, so lahko zgolj poslušali dnevni red, preden so čvekali še petnajst minut in se razšli, saj niso bili sklepčni. Svetnik Niko Miholič.

Izjava

Drugouvrščeni v minuli županski tekmi Dejan Karba je na Facebooku županjo obtožil zavajanja in nepripravljenosti gradiva za sejo. Na Miholičeve izjave je dejal, citiramo: “Pravila igre so v politiki enostavna: Kar seješ, to žanješ! Gospod podžupan Miholič, politično teoretsko izobraženi mož, bi to moral vedeti. Pa izgleda, žal, glede na to, kako namesto v vsebino svoje nastope obrača k teatraličnosti, suhi napadalnosti in hohštaplarski pokroviteljskosti, da tega ne ve niti on. Lep pozdrav iz Ljubljane vsem.” Konec citata.

Županja Karba je opozorila na dejstvo, da ponoven sklic seje občinskega sveta zamika sprejem proračuna, ki je bil predmet kar sedemurne razprave na prvi izredni seji sveta, zanj pa je bilo predvideno tudi 30-dnevno obdobje za javno razpravo. Omenjena seja se je začela ob 13. uri, svetniki pa so odšli z občine šele ob polnoči.

Včeraj se je nato občinski svet vendarle zbral v celoti na ponovljeni redni seji, na kateri pa so z dvanajstimi glasovi proti in osmimi za zavrnili predlog proračuna. S tem je Ljutomer moral sprejeti sklep o začasnem financiranju, ki pa, po besedah županje, ni toliko fleksibilen in bi lahko zamajal delovanje nekaterih društev ter povzročil težave pri prijavah na razpise. Prejšnje obdobje začasnega financiranja se je izteklo že 31. marca, posledično naj zaposleni na občini in v vrtcu Ljutomer ne bi prejeli plač. Te bodo praviloma nakazane jutri.

 

0805

Stranka Socialnih demokratov je po razkritju domnevnega prisluškovanja novinarjem POP TV s strani hrvaških obveščevalnih služb zahtevala takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost. Po poročanju portala 24ur.com jih je dan pred objavo imena Davorja Franića, ki je stal za prisluhi v procesu arbitraže, poklical neimenovan vir in jim svetoval, naj ne objavijo prispevka. Tamkajšnji novinarji so prepričani, da so na Hrvaškem do tega podatka lahko prišli zgolj s prisluškovanjem medijski hiši.

Protestniki še naprej vztrajajo pred štabom vojske v sudanski prestolnici Kartum v upanju, da jih prepričajo v podporo formiranju prehodne vlade. Ali pa drugače: protestniki še naprej vztrajajo pred štabom vojske v sudanski prestolnici Kartum v upanju, da jih prepričajo v podporo državnemu udaru. Kakorkoli že, demonstracije v trenutni obliki potekajo tretji dan, širše protivladne demonstracije pa imajo že daljšo brado, in sicer v večjem številčnem in geografskem obsegu potekajo od decembra dalje.

Ameriško finančno sodišče je odločilo, da je decembrski sporazum med severnoameriško bejzbolsko ligo MLB in kubansko bejzbolsko zvezo protizakonit. Ta je predvideval normalizacijo prestopov kubanskih igralcev v najmočnejšo ligo, a bi to po mnenju ministrstva kršilo sankcije, saj bi vključevalo transferje denarja na račun nacionalne zveze Kube, ki je pod okriljem države. Kubanci, željni igranja in zaslužka v MLB-ju, bodo tako še naprej primorani posluževati se raznih nevarnejših praks prebega v ZDA po takšnih in drugačnih poteh.

*Zaprtje Ljutomera

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness