Mafia Capitale

Oddaja
9. 12. 2014 - 8.05
 / BritOFF

Osma 

Po preiskavah proti celicam kalabrijske mafije Ndrangheta na severu Italije pred nekaj tedni so italijanski preiskovalci tokrat udarili v središču države. Italijansko tožilstvo in policija sta v Rimu že pred nekaj časa pod drobnogled vzela več kot 100 domnevnih pripadnikov kriminalne združbe, ki je s koruptivnimi pogodbami in na druge nelegalne načine na zasebne račune črpala javna sredstva, eden od zaključkov preiskave pa je sledil minuli teden, ko so aretirali 37 ljudi.

Šlo naj bi za kriminalno združbo, imenovano “Mafia Capitale”, ki po mnenju vodje preiskave Giuseppea Pignatona  nima povezav z mafijskimi karteli z juga države, čeprav si z njimi deli podoben način delovanja. Na čelu združbe naj bi po navedbah preiskovalcev stal 56-letni Massimo Carminati, nekdanji pripadnik fašistične teroristične skupine NAR. Carminati je v Mafiji Capitale združil ljudi z različnih družbenih spektrov, od visoke politike do gospodarstva pa vse do preiskovalnih uradov, ki jim položaj omogoča, da lahko prikladno sodelujejo pri ilegalnem črpanju javnih sredstev.

Po ugotovitvah tožilstva naj bi se rimska kriminalna druščina povsem oddaljila od klasičnih oblik kriminala, kot je denimo trgovina z drogo, ter se posluževala različnih finančnih malverzacij, korupcije, tudi izsiljevanj … Pripadniki združbe prek ustanovljenih privatnih firm s koruptivnimi pogodbami črpajo javna sredstva, pri tem pa tarče plenjenja niso pomembne. Ob aretacijah je tako najbolj odmevalo, da je skupina več deset milijonov evrov ilegalno posrkala iz skladov, namenjenih zaščiti priseljencev.  

Donosne posle Mafii Capitale omogoča politično botrstvo. Ob tem ne preseneča, da se je pod preiskovalno lupo znašel tudi donedavni župan Rima Gianni Alemanno , ki je na račun svojega privatnega podjetja New Italia Foundation od Carminatija prejel 40.000 evrov. Alemanno, sicer desno-sredinske politične provenience in nekdanji Berlusconijev politični zaveznik, pravi, da ni ničesar kriv, no, izvor prejetega denarja bo moral v sodnem postopku, če bo ta sprožen, kljub temu pojasniti.

Da so imeli pripadniki Mafie Capitale pri pretakanju javnega keša v zasebne žepe pred preiskovalci verjetno nekaj več miru, kot bi ga imeli sicer, je najbrž poskrbel tudi vodja mestnega urada za boj proti korupciji Italo Walter Politano, ki se je prav tako znašel v preiskavi in pod sumi sodelovanja z združbo. Politana je novembra lani, ko je prevzel funkcijo, imenoval levo-sredinski župan Rima Ignazio Marina.

Donosno nezakonito napajanje iz javnih sredstev, ki se ga spretno poslužuje Mafia Capitale, pa se odraža tudi na rimskem proračunu. Ta se je v začetku leta z 20-milijardno luknjo znašel na robu sesutja. Rešila ga je šele intervencija iz državne malhe.  

Sedma

Poveljnik koalicije za boj proti Islamski državi, ameriški general James Terry, je napovedal, da bodo zaveznice v Irak poslale 1.500 vojakov za urjenje kurdskih in iraških vojnih sil.  Koalicija voljnih naj bi se za napotitev vojakov v Irak dogovorila že med srečanjem na sedežu Nata med 2. in 3. decembrom; katere od 40 držav članic koalicije - med njimi je tudi Slovenija - bodo v misiji sodelovale, pa Terry med obiskom v Kuvajtu ni razkril. Ameriški predsednik Barack Obama je ob tem že odobril napotitev 3.100 ameriških vojakov v Irak.

Domači priložnostni politični igričarji, čivkači in zdolgočaseni surferji, med državnozborskimi sejami zehajoči s službenimi telefoni in tablicami, so zagotovo zaskrbljeni nad standardi, ki jih je za neupravičeno uporabo telefona med službenim časom postavil britanski poslanec Nigel Mills. Ta se je, potem ko ga je tabloid The Sun fotografiral, kako je med sejo parlamentarnega odbora na službenem iPadu nažigal Candy Crush Sago, opravičil in priznal, da ni ravnal najbolj primerno. Toda tudi pri njem ni šlo zlahka. Najprej se je izgovarjal, da je odigral le rundo ali dve in da je šlo le za slab trenutek. V primer se je vmešal celo britanski premier David Cameron, ki je Millsa pohvalil za opravičilo, nekateri pa so se ob tem začeli spraševati, kako so ubogega poslanca sploh uspeli fotografirati in ali ni pri tem šlo za poseg v zasebnost.

Kako relativen je pojem zasebnosti, nam pokaže skok na Madžarsko, kjer tamkajšnja vse bolj totalitarna vladajoča stranka Fidesz brez pomislekov o poseganju v zasebnost predlaga obvezna testiranja prisotnosti drog v telesu za najstnike, politike in novinarje. Po predlogu, ki ga je pripravil član Fidesza, prej pa tudi ultra desnega Jobbika, Mate Kocsis, bi za najstnike med 12. in 18. letom starosti veljalo obvezno vsakoletno testiranje prisotnosti prepovedanih drog v telesu, z rezultati pa bi brez posledic seznanili tudi njihove starše. Fidesz bi ob tem rad preverjal tudi novinarje in politike, kakor predlaga Kociš, a v stranki priznavajo, da bodo s tem predlogom težko uspeli. Na novo konservativno bistroumnost Fidesza sta se že ostro odzvali madžarska opozicija in tudi civilna družba.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.