Maratonski BritOFF

Aktualno-politična novica

7.00

Slovenska predsednica vlade Alenka Bratušek je na koalicijskem sestanku za danes napovedala odstop. Če se predsenik države ali poslanska skupina po njenem uradnem odstopu ne odločita predlagati novega mandatarja, se Sloveniji obetajo predčasne volitve. Da bi se predčasne volitve izvedle pred poletnimi parlamentarnimi prazniki, bi morale biti razpisane do 13. maja.

Iz sirskega vrhovnega ustavnega sodišča so sporočili, da se bosta na junijskih predsedniških volitvah proti trenutnemu predsedniku Bašarju Al Asadu pomerila dva kandidata. Prvi je Hassan bin Abdullah Al Nouri, član parlamenta v Damasku, drugi pa Maher Abdul-Hafiz Hajjar, član parlamenta v Aleppu. Oba sta relativno neznani politični figuri. Več kot dvajset kandidatov je izpadlo zaradi strogih pogojev za predsedniško kandidaturo.

Od napovedanih kandidatur še na zmage volilnih kandidatov. V libijskem parlamentu so izvolili novega predsednika vlade, poslovneža Ahmeda Maiteeqa. Pri prvem štetju glasovnic je bilo preštetih 113 od 120 potrebovanih za izvolitev, a se je pri ponovnem štetju čudežno pojavilo dodatnih 8. Nekateri člani parlametnta so volitve obtožili za nelegitimne.

8.00

V Panami je 2,5 milijona volilnih upravičencev za novega predsednika države izvolilo konzervativca Juana Carolasa Varelo. Varela, trenutni podpredsednik, je prejel 40 % vseh glasov, z mandatom pa bo začel 1. julija.

Dneve za tem, ko je Južni Sudan obiskal ameriški državni sekretar John Kerry in domnevno dosegel dogovor o mirovnih pogajanjih med uporniki odstavljenega podpredsednika Rieka Macharja in predsednikom Salva Kirrjem ter njegovimi lojalisti, so slednji napadli uporniško bazo v Nasirju ter ponovno zavzeli mesto Bentiu v z nafto bogati zvezni državi Unity. Nasir, mesto v bližini meje z Etiopijo je sicer veljalo za eno izmed glavnih baz upornikov. Predsednik Salva Kiir je s to zadnjo vojaško akcijo ponovno prevzel kontrolo nad strateško najbolj pomembnimi točkami v državi.

John Kerry svojo afriško misijo pomirjanja strasti ter demokratizacije nadaljuje v Demokratični Republiki Kongo. Včerajšnji sestanek v kongovski prestolnici Kinshasa je ameriški državni sekretar posvetil prepričevanju predsednika Josepha Kabile, da naj se ta le odpove ponovnemu spreminjaju ustave, ki bi mu dovolila še tretjič kandidirati za predsednika. Po koncu sestanka je Kerry razglasil, da bodo Združene države Amerike zavoljo večje trensparentnosti, večje kredibilnosti volitev ter za demobilizacijo milic, ki so na vzhodu države že od leta 1996 ujete v konflikt z občasnimi pavzami, državi donirale 30 milijonov dolarjev.

9.00

V številnih mestih na vzhodu Ukrajine so se na pobudo kijevskih oblasti odvile protiteroristične akcije proti tako imenovanim proruskim separatistom, ki so že terjale žrtve iz obeh strani. Do največjih spopadov med podporniki in nasprotniki kijevskih oblasti je prišlo v Odessi, ki se sicer nahaja na jugu države ob Črnem morju. Okoli trideset nasprotnikov je umrlo v goreči sindikalni stavbi, saj so jo podporniki zažgali in prvim zablokirali izhod.

Odeška policija pri požigu stavbe ni intervernirala zoper proukrajinske podpornike. Ukrajinski premier Arsenij Jatsenjuk je sporočil, da so odeškega policijskega načelnika Pyotra Lutsyuka odpustili, saj ni naredil ničesar, da bi zmanjšal tenzije med obema stranema. To pa ni ustavilo nekaj več kot sto nasprotnikov državnih oblasti, ki so v Odessi zasedli policijsko postajo in izborili izpustitev priprtih aktivistov.

Premaknimo se še v vzhodnoukrajinsko mesto Slavljansk. Proruski separatisti pod vodstvom Vječleslava Ponomarjova so po dobrem tednu izpustili preostalih 7 evropskih vojaških opazovalcev, ki so v mesto prišli na povabilo oblasti v Kijevu.

Portugalski premier in predsednik desnosredinske Socialnodemokratske stranke Passos Coelho je sporočil, da bo Portugalska izstopila iz programa mednarodnega denarnega posojila. Država je paket posojila prejela od Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada leta 2011, za kar je plačala visoko ceno privatizacije javnih storitev. Aprila letos naj bi tuji investitorji znova pokazali zaupanje v portugalsko gospodarstvo.

10.00

Romunski premier Victor Punta je sporočil, da se v Romuniji še nadaljnih pet let ne bo pridobival plin iz skrilavca. Ameriški energetski velikan Chevron je namreč lansko leto v severnovzhodni vasi Pungesti dobil zeleno luč za pridobivanje zemeljskega plina s hidravličnim drobljenjem. Zaradi številnih okoljevarstvenih protestov so začetek postopka drobljenja, ki je sicer še v raziskovalni fazi, večkrat prestavili.

Kitajska in Severna Koreja sta s podpisom novega medržavnega turističnega sporazuma olajšali mejni prehod kitajskim turistom na stran njene sosede. Za potezo sta se državi odločili, saj želita v Pjongjangu povečati prihodek od turizma. Severna Koreja je v svojem časopisju že objavila slike kitajskih biciklistov, ki so prečkali mejo. Seveda v posebnem spremstvu turističnih vodnikov.

Znanstveniki v nemškem mestu Darmstadt so ustvarili kemični element 117, ki se bo po najnovejšem poročilu verjetno v prihodnosti pojavil v periodnem sistemu elementov in v šolskem kurikulumu. Gre za umetni element, ki so ga ruski in ameriški znanstveniki v sodelovanju odkrili že leta 2010, a je bil preveč nestabilen, da bi ga lahko natančno preučevali.

Za vse uporabnike aplikacije Twitter prihaja novica, da imate po novem možnost uporabe gumbka mute in tako utišate tiste virtualne prijatelje, ki vam grejo najbolj na živce. Namesto da bi jih izbrisali iz seznama prijateljav, se tako lahko izognete zameram in njihove na spletu obeležene aktivnosti spremljate zgolj, ko se vam to zdi potrebno.

Raziskovalci iz King’s Collegea v Londonu so v reviji Journal of the American Medical Association izdali rezultate raziskave, v kateri ugotavljajo, da genska zasnova igra le polovično vlogo, ko gre za razvoj avtizma pri otrocih. Enakovredno vlogo naj bi igrali okoljski faktorji, kot so komplikacije pri porodu, družbeno ekonomski status, ter zdravje in način življenja staršev. Večina dosedanjih študij o avtizmu je trdila, da je ta v 80 ali 90 % pogojen z genetiko.

Japonsko je stresel potres z magnitudo 6. Epicenter potresa je bil 160 kilometrov pod vodno gladino v bližini prestolnice Tokio. Oblasti zaenkrat še ne poročajo o natančnih razsežnostih gmotne škode, 17 ljudi je bilo ranjenih, bojazni za cunami ni, nuklearka Fukušima deluje normalno.

V hramu demokracije se ob 14. uri obeta javna predstavitev mnenj o volilnih sistemih. O različnih predlogih izveste več v današnjem Offsajdu, kot vabilo na udeležbo pa posredujemo mnenje neumornega aktivista Vilija Kovačiča, ki podpira že pred časom s strani Zveze društev upokojencev Slovenije oblikovan Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o volitvah v Državni zbor, ki ga je v obravnavo predložila skupina 5000 volivk in volivcev. Vili Kovačič:

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.