Mare Nostrum BritOFF

Aktualno-politična novica
17. 10. 2014 - 7.05
 / BritOFF

Sedma

Generalna skupščina Združenih narodov je izvolila pet novih nestalnih članic Varnostnega sveta. V prvem krogu so bile izvoljene Angola, Venezuela, Malezija in Nova Zelandija, po izvolitvi v tretjem krogu pa se jim je pridružila še Španija. Nove nestalne članice bodo z delovanjem v Varnostnem svetu pričele s 1. januarjem, ko bodo v njem nadomestile Ruando, Južno Korejo, Argentino, Avstralijo in Luksemburg.

Italijanska vlada je s pričetkom delovanja operacije za tako imenovano reševanje migrantov Triton, pod vodstvom evropske agencije Frontex, napovedala zaključek operacije Mare nostrum, s katero italijanska mornarica, ob sodelovanju slovenskega Triglava, preži nad migranti v Sredozemlju. Operacija Triton, v katero bo vključenih 26 od 28-ih držav članic Evropske unije, bo predvidoma pričela delovati s 1. novembrom, že zdaj pa nekateri opozarjajo, da nikakor ne bo mogla nadomestiti operacije Mare Nostrum. Ta ima trikrat večji proračun in deluje v celotnem Sredozemskem morju, medtem ko bo operacija Triton delovala le v bližini italijanske obale.

Grški tožilec Isidoros Dogijakos, ki vodi kazensko preiskavo proti grški neonacistični stranki Zlata zora, je sodnemu senatu predlagal, da sproži sodni postopek proti vsem poslancem in še 70-im članom te stranke. Tožilec poslancem in članom Zlate zore očita sodelovanja v kriminalni organizaciji, po njegovem predlogu pa bi jih morali procesuirati skupno 85. Grške oblasti so se, po začetnem ignoriranju, začele z Zlato zoro resneje ukvarjati lani po umoru raparja Pavlosa Fisasa, zaradi česar se je v priporu znašlo 10 vidnejših članov stranke, s predsednikom Nikosom Michaloliakosom na čelu.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness