Maribor pri Pesnici

Aktualno-politična novica
29. 12. 2017 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Poslušate drugi aktualnopolitični BritOFF dneva. Kot vsak petek ob 10. dopoldan se tudi tokrat posvečamo novicam iz Evropskega parlamenta, ki pa je v preteklih sedmih dneh miroval.

Konec leta je vedno priložnost za pogled nazaj. Hiter pogled iztekajočega se leta ponudi brexit, migracije, terorizem in utaje davkov kot glavne in najrednejše teme debat v evropskem hramu demokracije. Kaj pa je okupiralo poslance desetletje nazaj? Namesto pregleda dela v letu 2017 raje poglejmo  pregled leta 2007.

Začelo se je s 1. januarjem 2007 in priključitvijo Romunije ter Bolgarije k EU.

Zvočni posnetek

Od takrat je Unija dodala eno članico, in sicer Hrvaško, Velika Britanija pa je še v postopku ločitve od EU. Širitev na preostale države Balkana se zdi, da je še daleč.

Januarja 2007 je Hans-Gert Pöttering prevzel sedež predsednika parlamenta. Kakor tedaj tudi sedaj to mesto zaseda politik iz desne Evropske ljudske stranke. Razmerje moči med evropskimi strankami se zdi, da je ostalo podobno, z izjemo, da zdaj tretje mesto za EPP in socialdemokrati zasedajao leta 2009 ustanovljeni Evropski konzervativci in reformisti.

50. obletnico podpisa Rimske pogodbe je prišel proslaviti tudi takratni predsednik Indije A. P. J. Abdul Kalam, ki je od leta 2015 pokojni.

Zvočni posnetek

Govor v parlamentu je imel tudi kralj Abdulah II. iz Jordanije, ki je izražal upanje, da je napočil čas za mir na Bližnjem vzhodu. Med drugim v Palestini. V takratnih pogovorih med palestinskimi in izraelskimi predstavniki je videl resen premik v smeri vzpostavitve palestniske države in prosil EU za pomoč.

Konec leta je pomenil prav tako konec schengna za države, pridružene tri leta prej.

Zvočni posnetek

Med ostalimi zadevami 2007-ega so poslanci poudarili še sprejetje poročila o nezakonitih dejavnostih ameriške obveščevalne službe CIA na ozemlju EU. V njem so obtožili številne države, da so zavestno gledale stran ob izvajanju nezakonitih pridržanj v skrivnih zaporih. Istega leta so sprejeli sklep o cenitvi roaming storitev, ki so bile letos končne ukinjene. Nagrado Saharov je dobil borec za človekove pravice in odvetnik Salih Mahmoud Osman. Nagrado Lux za film je prejela nemško-turška drama Na robu nebes.

 

0805

Mestna občina Ljubljana je prek Facebook profila sporočila, da bodo po novem oglasi zasedali do največ 60 odstotkov skupne steklene površine avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa. Voženj v zamegljenih trolah pa se vendarle lahko nadejamo še nekaj časa, kajti obstoječe oglase, ki trenutno še prekrivajo večji delež od navedenega, bodo le postopoma odstranjevali oziroma prilagajali v skladu z izteki posamičnih pogodbenih razmerij z oglaševalci.

Predsednica brazilskega vrhovnega sodišča Carmen Lucia je zamrznila del dekretov predsednika Michela Temerja o pomilostitvah in ga označila kot zrelega za nadaljnjo obravnavo. Temer je v nedavni odločitvi omehčal pogoje za pomilostitev, ki bi, po prepričanju mnogih, vključno z generalno državno tožilko Raquel Dodge, omogočili spuščanje obsojencev za korupcijo na prostost.

Ameriška veriga s hitro hrano Kentucky Fried Chicken, krajše KFC, jutri odpira prvo poslovalnico v Sloveniji, in sicer v kraju Spodnje Dobrenje pri Mariboru. V bizarni oglaševalski kampanji so sprva naslovili prošnjo na DARS, če bi le-ta bil pripravljen preimenovati avtocesto A1 v KFC1. Ker je bilo to neuspešno, poskušajo isto foro uporabiti na neki lokalni cesti v občini Pesnica pri Mariboru, kjer se nahaja restavracija. Vsako gospodinjstvo iz omenjenega kraja ima prvo jed zastonj, đabe ali free po domače.

facebook twitter rss

Oddaja je nastala v okviru projekta DeEP2 – Delovanje Evropskega parlamenta, ki poteka od oktobra 2017 do junija 2018 in ga podpira Evropski parlament. Podana mnenja v oddaji so mnenja avtorjev oddaje in ne odražajo mnenj Evropskega parlamenta, slednji pa tudi ne odgovarja za uporabo podanih informacij v oddaji. Obiščete lahko uradno spletno stran projekta.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.