Meteoritski BritOFF

Aktualno-politična novica
18. 10. 2013 - 10.05
 / BritOFF

Sedma

Ruski potapljači so iz jezera na območju Urala potegnili več kot pol tone težek kos meteorita, za katerega sumijo, da je bil del meteorita, ki je februarja eksplodiral nad rusko pokrajino Čeljabinsk. Meteorit je takrat ranil 1200 ljudi. Poznavalci sicer opozarjajo, da bo še potreben čas za dokončno potrditev, da je najdeni kos dejansko prišel iz vesolja. Po poročanju lokalnih ruskih medijev so namreč od februarja iz tega jezera potegnili 12 kamnov, le štirje pa so se izkazali za meteorite.

Britanskemu genetiku in zaslužnemu profesorju oxfordske univerze Bryanu Sykesu, je morda uspelo razkriti skrivnost mističnega bitja – jetija. DNK dveh primerkov kosmate pošasti mu je namreč uspelo povezati s starodavnim polarnim medvedom. Več stoletij že krožijo zgodbe o kosmatem bitju, podobnem opici. V Himalaji ga imenujejo "migoi", v Severni Ameriki pa je znan kot "bigfoot". Mit je na veljavi pridobil, potem ko se je raziskovalec Eric Shipton iz odprave na Mount Everest leta 1951 vrnil s fotografijami ogromnih odtisov tac v snegu. Sykes je sicer prepričan, da gre za križance med polarnimi in rjavimi medvedi, sicer močno sorodnima vrstama, za kateri je znano, da sta se v primeru križanja teritorijev že parili med sabo.

Minister za finance Uroš Čufer pričakuje pozitivno oceno Mednarodnega denarnega sklada, katerega predstavniki se mudijo na obisku v Sloveniji. Čufer je na novinarski konferenci po današnji seji vlade spomnil, da gre za redno misijo sklada, v okviru katere bodo njegovi predstavniki pregledali celotno makroekonomsko sliko v državi. Optimističen glede ocene je bil tudi predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič, ki ne glede na samodeklarirano levo politično pozicijo, očitno ne vidi problema samega obstoja te institucije.

Osma

Zloglasna Ameriška agencija za nacionalno varnost – NSA je skupaj z ameriško obveščevalno agencijo CIA ustvarila skrivno enoto, ki naj bi prepoznala lokacije in ubila še posebej izmuzljive teroristične osumljence. Dokumenti o katerih poroča ameriški časnik Washington Post razkrivajo, da je NSA tudi močno vpeta v ameriški vladni program napadov z brezpilotnimi letali. Skupna enota Cie in NSA je vpletena v uboje več kot 3000 ljudi v Pakistanu. Dokumenti, ki jih je časniku razkril nekdanji pogodbeni sodelavec NSA Edward Snowden, kažejo, da so podatki uporabljeni tudi za določitev ciljev napadov brezpilotnih letal.

Vodstvo nemških socialdemokratov je soglasno podprlo začetek formalnih koalicijskih pogajanj s konservativno unijo kanclerke Angele Merkel. Koalicijska pogajanja naj bi stekla prihodnji teden v sredo. Socialdemokrati so sicer notranje precej razdeljeni glede tega, ali naj vstopijo v veliko koalicijo pod vodstvom Merklove. Odločitev za zagon koalicijskih pogajanj mora sicer v nedeljo na konvenciji stranke potrditi še okoli 200 delegatov stranke.

Mladim posameznikom in organizacijam, ki neformalno pridobljeno znanje beležijo v neformalni indeks - Nefiks, so včeraj podelili Nefiks priznanja. Z njimi želijo v Zavodu Nefiks skupaj s partnerskimi organizacijami posameznike in organizacije spodbuditi k beleženju neformalno pridobljenih znanj, ki mladim omogoča lažjo pot do želene zaposlitve. Bronasta, srebrna in zlata Nefiks priznanja je prejelo več kot 70 posameznikov, ki so v minulih dveh letih zabeležili vsaj pet, osem oziroma deset vpisov v Nefiks, in 20 organizacij, ki so v Nefiks vpisovali aktivnosti. Priznanja so sicer letos podelili tretjič, podeljujejo pa jih vsaki dve leti.

Deveta

Če predlog zakona o davku na nepremičnine v Državnem zboru ne bo dobil podpore, bodo potrebni posegi v pokojnine, socialne pravice in šolstvo, je v pogovoru za Odmeve dejala premierka Alenka Bratušek. Po njenem prepričanju druge alternative ni. Bratuškova upa, da se tega zavedata tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec in njegova stranka, saj je Erjavec dejal, da zakona ne podpira in da je prepričan, da zakona v njegovi stranki ne bodo podprli.

V Mariboru se pričenja 48. festival Borštnikovo srečanje, v okviru katerega bo do 27. oktobra na ogled 20 slovenskih in pet tujih gledaliških predstav. Kot prva bo na festivalu na ogled spremljevalna predstava Korak v dvoje po Pii in Pinu v izvedbi Anton Podbevšek Teatra in Flote Ljubljana v sodelovanju z Društvom baletnih umetnikov Slovenije. Tekmovalni program se prične v soboto, vanj pa so uvrščene predstave Drame Ljubljana, Drame Maribor, Mestnega gledališča ljubljanskega, Slovenskega stalnega gledališča Trst, Prešernovega gledališča Kranj in neodvisne produkcije Zavod Delak. V spremljevalnem programu bo na ogled še sedem predstav, v mednarodnem delu pa pet predstav iz Nizozemske, Litve, Madžarske in Hrvaške.

Na današnji dan Evropska unija že sedmo leto zapored obeležuje evropski dan boja proti trgovini z ljudmi. Slovenija se s problematiko trgovine z ljudmi sooča predvsem v zadnjem desetletju, pri čemer so žrtve slovenski državljani, pa tudi tujci v tranzitu in tisti, ki pridejo v Slovenijo kot ciljno državo. Na posvetu o učinkovitejšem boju in preprečevanju trgovine z ljudmi, ki so ga pred evropskim dnevom pripravili v Ljubljani, so opozorili, da se žrtve trgovine z ljudmi pogosto ne prepoznajo kot take in so zato še bolj ranljive, pri čemer so izpostavili predvsem vse bolj razširjeno problematiko migrantskih delavcev.

Deseta

Dobri dve leti po izbruhu afere je pravnomočno uvedena sodna preiskava proti nekdanjemu evropskemu poslancu iz Slovenije Zoranu Thalerju zaradi domnevne vpletenosti v podkupovanje. Kot navaja časnik Delo, je Thaler potrdil, da je zunajrazpravni senat pred kratkim zavrnil njegovo pritožbo proti sklepu o uvedbi preiskave. Afera je sicer izbruhnila marca 2011 po razkritju novinarjev britanskega Sunday Timesa, ki so se pod krinko lobistov z nekaterimi poslanci v evropskem parlamentu dogovorili, da bodo ti v zameno za denar vložili določene amandmaje k evropski zakonodaji. Dogovarjanje so posneli s skrito kamero, v past novinarjev pa so se poleg Thalerja ujeli še trije evropski poslanci - Avstrijec Ernst Strasser, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain.

Microsoft je objavil posodobitev operacijskega sistema Windows 8, Widnows 8.1. Brezplačna posodobitev je prek spletne Trgovine Windows že na voljo uporabnikom naprav Windows 8 na več kot 230 trgih in v 37 jezikih, vključno s slovenščino. Nadgradnja zadnje različice najbolj razširjenega operacijskega sistema za osebne računalnike na svetu med drugim prinaša nazaj gumb Start, ki so ga uporabniki pri novih Windowsih najbolj pogrešali.

Med 16 letošnjimi nominiranci za sprejem v Rock'n'roll hall of fame sta tudi zasedbi Nirvana in Kiss. Kdo izmed njih bo sprejet med velikane rock'n'rola, bo znano decembra. Med nominiranci so še zasedba Deep Purple, Linda Ronstadt, Cat Stevens, LL Cool J in zasedba Yes. V Dvorano slavnih je bilo doslej sprejetih 295 zasedb in posameznikov, med njimi pa je najti tudi producente in skladatelje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness