Miss naj bo

Aktualno-politična novica
7. 10. 2019 - 10.05
 / BritOFF

8:05

Dober dan in dobro jutro oziroma Manuia le taeao, kot bi vas ob tej uri pozdravili prebivalci in prebivalke Ameriške Samoe, otoške države v Pacifiškem oceanu, o kateri bo tekla beseda prvega letošnjega BritOFFovega Abecedarija spregledanih, v katerem po besednem vrstnem redu od A do Ž predstavljamo novice iz spregledanih dežel sveta. Še prej pa jutranje novičke, ki smo vam jih dolžni še od osme jutranje.

Odstop s položaja premierja Kosova julija letos se Ramushu Haradinaju  ni obrestoval. Včerajšnje volitve so njegovemu Zavezništvu za prihodnost Kosova prinesle hud poraz, zmagovalki pa sta opozicijski Demokratična liga Kosova in Samoopredelitev, ki sta vsaka osvojili okoli četrtino vseh glasov. Slika prihodnje vlade je za zdaj še zelo meglena, saj nominalno leva stranka Samoopredelitev zaradi ideoloških razlik tradicionalno ni bila pripravljena sodelovati s preostalimi strankami. 

Leva opcija slavi tudi na Portugalskem, kjer so vladajoči socialisti dobili prepričljivo največ glasov, sledi pa jim - pazi to - desna stranka, imenovana Socialni demokrati. Ko bi vsaj pri nas bili v SD-ju tako iskreni. Premierja Antonia Costo zdaj čakajo pogajanja o sestavi vlade z ostalimi levimi strankami.

Na splitski Rivi so neznanci ponoči z rumeno vrečko trgovine Kerum prevezali oči na spomeniku Franja Tuđmana, prvega predsednika Republike Hrvaške. Izbira vrečke ni naključna, saj je bivši župan Splita Željko Kerum lastnik omenjene trgovske verige. Neznanci so svoje dejanje pojasnili na nekaj A4 listih, na katerih so napisali, da položaj spomenika ni primeren za človeka takšne pomembnosti, kot je bil njofra Tuđman. Zdaj pa nazaj k resnejšim državam, torej k Abecedariju spregledanih in Ameriški Samoi.

10:05

Arhipelag šestih otokov se je po sporu kolonialne Nemčije, Združenega kraljestva in Združenih držav Amerike o lastništvu nad sestrskim otočjem Samoa leta 1899 od tega odcepil in pripadel kolonialnim ZDA. Te imajo nad otočjem po 130 letih še vedno pravno jurisdikcijo. V upravnem smislu je Ameriška Samoa ena izmed zveznih držav ZDA, vendar za njene državljane ne veljajo enake ustavne svoboščine kot za tiste na ameriški celini. V praksi to pomeni, da ne morejo voliti predsednika ZDA, vendar volijo guvernerja, ki je hkrati predsednik njihovega parlamenta. Ekonomija otočja temelji na ribolovu in izvozu vložene tunine, pri čemer so njen najmočnejši partner neokolonialne ZDA. Uradna jezika sta angleščina in samoanščina, v kateri smo vas nagovorili.

Trenutni guverner Ameriške Samoe, ki svojo zakonodajno in izvršilno oblast nad skoraj 60 tisoč prebivalci izvaja iz prestolnice Pago Pago na najbolj poseljenem otoku Tutuila, je demokrat Lolo Matalasi Moliga, ki je na položaju od leta 2012. Načeljuje predstavniškemu domu z 20 delegati iz različnih okrožij in senatu z 18 predstavniki. Zaspani orientalisti, ki ste morda mnenja, da se v državi s približno 55 tisoč prebivalci ne zgodi nič pretresljivega, se precej motite.

V soboto jo je razburkal predsedniški dekret, ki vladnim uradnikom in njihovim nadrejenim prepoveduje manipulacijo delovnega časa. Od ponovne izvolitve trenutnega guvernerja leta 2016 dalje naj bi se namreč v javnem sektorju vse pogosteje začele dogajati zlorabe pri merjenju delovnega časa zaposlenih. Ti naj bi kartice, s katerimi se ob prihodu v službo elektronsko prijavijo na delovno mesto, začeli sistemsko zlorabljati. Policijska preiskava je namreč pokazala, da je v zadnjem letu 30 odstotkov zaposlenih uradnikov iz pisarn odhajalo od dve do tri ure bolj zgodaj, kot je bilo določeno v njihovih zaposlitvenih pogodbah, ali pa si je neupravičeno prištevalo nadure. Prve sume goljufanja so odkrili v primeru dveh zaposlenih, ki sta odmor za kosilo in z delovno pogodbo določena dva odmora za počitek obračunavala kot nadure. 

Odlok, ki odkritim kršiteljem in njihovim nadrejenim grozi s takojšnjo odpovedjo delovnega razmerja, je naletel na ostre kritike javnosti. Predvsem republikanska opozicija je guvernerju očitala, da je odlok le še ena v vrsti populističnih potez, s katerimi želi pozornost odvrniti od obtožb korupcije v povezavi s podeljevanjem poslov pri večjih gradbenih in infrastrukturnih projektih in konfliktom interesov pri upravljanju pokojninskega in veteranskega fonda Ameriške Samoe. Proporcialno gledano ima sicer Ameriška Samoa med vsemi neodvisnimi teritoriji ali zveznimi državami največ prebivalcev, ki so ali so bili zaposleni v ameriški vojski. 

Koruptivne obtožbe pa so bile med drugim prisotne tudi prejšnji vikend v prestolnici Pago Pago, kjer so na lepotnem tekmovanju izbirali novo miss Ameriške Samoe. Laskavi naslov je letos pripadel Epifaniji Petelo, ki je titulo prevzela od lanskoletne miss Magalite Johnson. Tekmovanje, na katerem trenutno miss izzove pet tekmic, je potekalo že 31. leto. Med sabo se tekmice pomerijo v petih disciplinah, in sicer najprej v izvirnosti v plesu siva samoa, tradicionalni plesni disciplini, ki mora izražati milino in nežnost ter je sicer obvezen del poročnih ceremonij. Druga disciplina je komunikativnost, ki jo sodniki in sodnice ocenijo med intervjujem po nastopu. Ocenjujejo pa tudi pevski talent in izvirne lokalne različice oblačila sarong, v katerem se tekmovalke predstavijo. Letošnjo zmagovalko je sponzoriralo podjetje Iron Crew Health and Fitness, sodnike pa je prepričala njena predanost telesnim veščinam - točko je namreč zaključila z ožemanjem kokosovega oreha in vajo v deadliftu. Lanskoletna zmagovalka Magalita Johnson pa se je za lokalno televizijo od lovorike poslovila takole:

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.