Mnogoličnost ameriških volitev

Aktualno-politična novica
25. 10. 2012 - 10.00
 / BritOFF

0700

Velika Britanija je znižala raven nevarnosti napada s strani Irske republikanske vojske, bolje poznane kot IRA, na drugo najnižjo stopnjo od lestvici petih. Po podpisu mirovnega sporazuma leta 1998 je IRA predala večino orožja, njeno politično krilo Sinn Fein pa je vstopilo v koalicijsko vlado severne Irske. Po besedah britanske notranje ministrice Therese May so napadi še vedno mogoči, vendar malo verjetni.

Bivši italijanski predsednik vlade Silvio Berlusconi ne namerava kandidirati na italijanskih parlamentarnih volitvah aprila 2013. Namesto udejstvovanja v parlamentu bo z nasveti stal ob strani novim kandidatom. Berlusconi namreč ostaja dominantna sila v stranki Ljudstvo svobode, ki jo pretresajo notranji spopadi, korupcijski škandali in več porazov na lokalnih volitvah.

Vojaške sile lojalne libijski centralni vladi so po več tednih bojev z milicami zavzele mesto Bani Walid, ki kljub Gaddafijevi smrti velja za oporišče njegovih privržencev. Bani Walid je bilo eno zadnjih mest, ki je po Gaddafijevi smrti priznalo poraz. Več-tedenski spopad za fizično zavzetje mesta pa kaže na težave centralne vlade pri izvajanju kontrole nad libijskem ozemljem.

0800

Sudan je obtožil Izrael za zračni napad na tovarno orožja v glavnem mestu Khartum, v katerem sta bila ubita dva človeka. Sudanski ambasador v Združenih narodih je od varnostnega sveta zahteval obsodbo Izraela zaradi napada in nespoštovanja mednarodnih zakonov. Izraelsko zunanje ministrstvo, ki že dlje časa Khartum označuje za oskrbovalno bazo palestinske skupine Hamas, letalskega napada in sudanskih obtožb ni komentiralo.

Bivši francoski borzni posrednik Jerome Kerviel je izgubil pritožbo na rezultat sojenja iz leta 2010, kjer je bil obsojen za izgubo 4.9 milijard evrov banke Societe General zaradi rizičnih borznih naložb. Glede na obsodbo je Kerviel prekoračeval svoja pooblastila in ponarejal podatke. Po drugi strani pa Kerviel že od vsega začetka trdi, da je vodstvo Societe General odobravalo njegovo delo, po izgubi pa so v njem našli grešnega kozla.

Nepravilnosti na borzi pa občasno kaznujejo tudi v Ameriki.  Rajatu Gupti, bivšemu članu uprave banke Goldman Sachs, je sodnik izrekel 2 leti pripora in 5 milijonsko denarno kazen. Gupta je bil 16. junija letos obsojen zaradi posredovanja insiderskih informacij upravljalcu hedge sklada Raju Rajaratnamu, ki zaradi kaznivega delovanja že služi 11 letno zaporno kazen. Gupta pa ni dobil le nizke kazni, temveč se mora v zaporu zglasiti šele 8. januarja, saj mu je sodnik namenil praznovanje božiča doma.

0900

Lokalni voditelji v Afganistanu so zaskrbljeni zaradi zmanjševanja obsega rekonstrukcijskih projektov pod vodstvom vojaških sil zavezništva. Provincialne rekonstrukcijske ekipe, ki so gradile šole, bolnice ter infrastrukturo, so bile del strategije za pridobivanje naklonjenosti afganistanskega prebivalstva. Z napovedanim umikom zavezniških sil ob koncu leta 2014 se vodenje rekonstrukcije prepušča afganistanskim ustanovam pod vodstvom režima v Kabulu, kateremu pa se očita, da odročnim provincam namenja premalo pozornosti in podpore.

Greg Abbott, vrhovni tožilec ameriške zvezne države Teksas, je volilnim opazovalcem organizacije za varnost in sodelovanje v evropi zagrozil s kazenskim pregonom. Po njegovih besedah se tuje skupine ne smejo vmešavati v ameriški volilni proces, kar za opazovalce OVSEja pomeni, da morajo ostati sto čevljev stran od volišč. V lucidnih merskih enotah to pomeni dobrih 30 metrov. Predstavniki OVSEja so vložili pritožbo pri ameriški notranji ministrici Hillary Clinton, saj morajo kot vse druge članice OVSE, tudi Združene države pri vsakih volitvah imeti opazovalce.

V Čikagu v Združenih Državah Amerike so se soočili štirje predsedniški kandidati tako-imenovanih tretjih strank, ki niso bili povabljeni na “uradne” predsedniške debate med Romneyem in Obamo. Soočenje je organizirala fundacija za enakopravne volitve, ki se bori za prekinitev dominacije dvostrankarskega sistema v ZDA. Na soočenje je povabila tudi Obamo in Romneya, vendar sta povabilo odklonila.

1000

Evropska unija bo ohranila kontroverzne ribiške subvencije s katerimi se bo nadaljevala modernizacija ribiške industrije  vse do leta 2017. Glavni prejemniki subvencij so ribiške flote Francije, Portugalske in Španije. Okoljevarstvene skupine opozarjajo, da se industriji omogočajo dodatne kapacitete ulova, namesto da bi se dalo ribjim jatam čas za okrevanje. V mediteranskem morju je namreč več kot 80 odstotkov ribjih jat izpostavljeno prekomernemu ribolovu, v Atlantskem oceanu pa je situacija le za odtenek boljša.

Ekvador je zaskrbljen zaradi zdravstvenega stanja Juliana Assanga, ki se od junija dalje zadržuje na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Na britansko zunanje ministrstvo so naslovili prošnjo, s katero bi lahko Assange v primeru potrebe medicinske pomoči odšel v bolnico in se nato vrnil na veleposlaništvo kjer ima status begunca. Britansko zunanje ministrstvo prošnje še ni komentiralo, ekvadorska stran pa je zaenkrat še optimistična, saj prošnja ni bila direktno zavrnjena.

V Državnem zboru se bosta v prvi obravnavi znašla predloga zakona o organiziranosti in delu v policiji ter zakon o nalogah in pooblastilih policije. Z zakonoma se bo nadomestilo sedanji zakon o policiji, glavna sprememba pa je način imenovanja in razreševanja generalnega direktorja policije. Minister za notranje zadeve kandidata lahko išče prek javnega ali internega razpisa, še pred vložitvijo predloga vladi pa mora minister pridobiti mnenje posebne avtonomne strokovne komisije o ustreznosti kandidata.Drugi del sprememb pa je imenovanje direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, ki ga bo izbiral vladno-potrjeni generalni direktor policije.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.