Moja Sodraž´ca

Aktualno-politična novica
4. 2. 2020 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Poslušate lokalni BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent, v katerem se tokrat odpravljamo v Sodražico.

Sodražica, reportaža RTV Slovenija iz 60-ih let

Tako je govoril novinar RTV Ljubljana, ki se je v 60 letih podal v Sodražico. Občina šteje preko dva tisoč prebivalcev, osrednje naselje Sodražica pa 825, torej vendarle več, kot je bilo razbrati iz črnogledih napovedih pred več kot 60 leti. Občina ima sicer 23 naselij, od katerih jih je kar 15 demografsko ogroženih. 

Kraj Sodražica, ki se nahaja v Ribniški dolini letos slavi 800 let od prve omembe. Na prvi redni seji novega desetletja, sicer pa deveti v tem zboru občinskega sveta, je občinski svet sprejel sklep o spremembi občinskega grba in zastave.

Svetnika Andrej Pogorelc in Ernest Pirnat sta predlog dala na mizo že pred slabim letom v želji, da bi se občinski simboli uredili v skladu s heraldičnimi pravili. Pri tem jim je pomagal prvi vitez slovenske heraldike in veksikologije Aleksander Hribovšek. 

Grb je ohranil podobo zlatega sita na zelenem polju, le da je na prenovljenem grbu bolj jasen osrednji motiv. Ruta zastave je vertikalno deljena na dva dela: na zelenem kvadratu, ki je v prvem, vpetem delu zastave, je upodobljeno rumeno sito, ki ima reto v obliki šestkotnega prepleta. Preostali prosti del rute je horizontalno, tretjinsko deljen na rumeno, zeleno, rumeno barvno progo. Nova simbola sledita sprejetim standardom in tako občini omogočata boljšo prepoznavnost. Občinski svet ju je sprejel soglasno.

Poleg tega so svetniki družno podprli predlog občinske himne, ki je po novem pesem Moja Sodraž´ca. Besedilo je na melodijo Tamburaškega orkestra Sodražica napisal Zdenko Turk.

Moja Sodraž´ca - Tekst: Juš Šoltes, glasba: Ivan Koruza

 

0805

120-članski parlament v Prištini je štiri mesece po volitvah potrdil koalicijsko vlado z Albinom Kurtijem na čelu. Kurti je mesto premiera zasedel kot vodja največje stranke Samoopredelitev. Za zagotovitev večine je bila ta nominalno leva, a hkrati odkrito nacionalistična stranka, primorana skleniti zavezništvo z Demokratsko ligo Kosova, ki jo vodi nekdanji premier Isa Mustafa. V skladu z zahtevami tamkajšnje ustave sta dve ministrski poziciji pripadli predstavnikom srbske manjšine. Tretjino vseh ministrskih položajev v novi vladi so zasedle ženske, prav tako pa je bila Vjosa Osmani izvoljena kot prva ženska predsednica parlamenta.

Malavijsko ustavno sodišče je izničilo rezultate predsedniških volitev, ki so potekale maja lani, in državni volilni komisiji naročilo naj organizira ponovljeno glasovanje v roku 150 dni. Na razveljavljenih volitvah je bil sicer za drugi mandat izvoljen Peter Mutharika, a je slavil s samo 4 odstotki prednosti pred konkurentom Lazarusom Chakwero. Slednji je bil tudi eden izmed glavnih pobudnikov ustavne presoje, volilni komisiji pa je očital hude kršitve in nepravilnosti pri izvedbi volitev, pri čemer sploh ni mislil na obstoječi volilni režim, kjer je mandat podeljen tistemu, ki v prvem in edinem krogu osvoji relativno večino glasov.

Manj sreče na ustavnem sodišču je imel nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić. Citiramo: “Mesić je idiot, čirilice kot znaka na okupatorskem nožu ne bo v Vukovarju”. Konec citata. Tako je bivšega predsednika za portal Dnevno.hr leta 2013 ozmerjal Hrvoje Hitrec, pisatelj, prvi direktor Hrvaške javne radiotelevizije in desničarski idiot. Ta se je s to izjavo odzval na prej omenjene besede Mesića, ki je borcem proti ciriličnim napisom v Vukovarju dejal, da se obnašajo kot srbski uporniki leta 1991. Mesiću sedaj tako preostane le še pritožba na Evropsko sodišče za človekove pravice, kjer pa predhodna sodna praksa nakazuje, da bi odločitev tamkajšnjih sodnikov bržkone sledila logiki kolegov iz Zagreba, ki so v obrazložitvi sodbe poudarili, da morajo politiki biti pripravljeni trpeti ostre kritike.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.