Nabriti Guterres

Aktualno-politična novica
Khalaf v tradicionalnem palestinskem šalu
18. 3. 2017 - 14.41
 / BritOFF

Predsednica Regijske komisije za ekonomska in socialna vprašanja Zahodne Azije Združenih narodov Rima Khalaf iz Jordanije je odstopila s položaja. Za odstop se je odločila, ker je generalni sekretar Organizacije Združenih narodov Antonio Guterres od nje zahteval, da umakne poročilo o Izraelu, ki "edino bližnje-vzhodno demokracijo" obtožuje apartheida. Guterresov predstavnik za odnose z javnostjo je sporočil, da je do umika prišlo zaradi proceduralnih napak, ne vsebine. Poročilo je bilo že umaknjeno s spletne strani regijske komisije, a smo ga izbrskali na spletu in je sedaj dostopno tudi na spletni Radia Študent. Poročilo z naslovom Prakse Izraela proti Palestincem in vprašanje apartheida priporočamo za vikend branje.

Maroški kralj Mohamed VI. je na mesto novega premierja imenoval Saada Eddina El Othmanija iz islamistične Stranke za pravico in razvoj oz. PJD. Kralj je umik dosedanjega premierja Abdelile Benkirana, ki je prav tako član PJD, utemeljil z dejstvom, da slednjemu že od oktobrskih volitev ni uspelo sestaviti vlade.  Po maroškem sistemu nobena stranka ne more dobiti absolutne večine v parlamentu, tako da je koalicijska vlada nujnost, premierja pa določi kralj izmed stranke, ki na volitvah dobi največ podpore.

Duh je voljan, a meso iz Brazilije je slabo. V policijski preiskavi v Braziliji so preiskovalci odkrili podkupovalno verigo, v kateri so dva največja mesna proizvajalca JBS SA in BRF SA ter nekateri manjši konkurenti podkupovali zdravstvene uradnike in politike. Tako so lažje prišli do dovoljenj za izvoz kakor tudi za prodajo na domačem tržišču. Brazilsko kmetijsko ministrstvo je že ustavilo proizvodnjo v treh mesno-predelovalnih obratih v Braziliji in meso iz teh obratov umaknilo s trgovinskih polic. Rezultati preiskave utegnejo škodovati tudi 12 miljard dolarjev letno vrednemu izvozu brazilskega mesa. Največja deleža tega sta namenjena na Kitajsko in v ZDA.

Kitajska in Savdska Arabija sta v skupnem sporočilu za javnost napovedali tesnejše sodelovanje na področju naftnega sektorja, predvsem kar se tiče izvažanja savdske nafte na Kitajsko. Savdski kralj Salman je prvi dan obiska v Pekingu v četrtek že podpisal za 65 milijard dolarjev vrednih sporazumov. Gospodarsko povezovanje obeh držav pa ima tudi geopolitične posledice. Tako je že lani Kitajska ponudila pomoč jemenski vladi, ki jo podpira Savdska Arabija, podporo pa sta ji državi izrazili tudi tokrat v skupnem sporočilu. Kitajska krepitev diplomatskih vezi na Bližnjem vzhodu se bo izrazila še prihodnji teden, ko jo bo obiskal izraelski premier Benjamin Netanyahu.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness