Naftni britoff

Aktualno-politična novica

0805

Press for Freedom, projekt, ki ga financira britanska vlada, je objavil novo poročilo o stanju medijev v Turčiji. Rezultati so po pričakovanjih precej brutalni. V poročilu tako ugotavljajo, da je v prvih štirih mesecih letošnjega leta iz političnih razlogov iz službe letelo kar 894 turških novinark in novinarjev. V tem času je turška vlada dvema časopisoma in tiskovni agenciji dodelila novega upravnika, saj naj bi bili mediji povezani z gulenističnim gibanjem, ki ga turški predsednik Redžep Tajip Erdogan in njegovi podložniki označujejo za terorističnega. Na zahtevo vlade je bil v štirih mesecih onemogočen dostop do 105 tisoč spletnih strani, fizično je bilo napadenih več kot 200 novinarjev in 21 zgradb medijskih hiš. 33 novinarjev je bilo v tem času pridržanih, 12 so jih privedli pred sodišče zaradi specifične obtožbe razžalitve predsednika.

Po včerajšnji evakuaciji nogometnega stadiona Old Trafford, kjer bi se morala v zadnjem krogu angleškega prvenstva pomeriti lokalni Manchester United in Bournemouth, je policija razkrila precej sramotno ozadje dogodka. Ponaredek bombe, ki je bil po besedah policistov videti kar najbolj podoben pravi bombi, je namreč pred štirimi dnevi v nekem stranišču na stadionu pozabilo zasebno podjetje, ki je na stadionu vadilo s psi za odkrivanje eksploziva. Ponaredek bombe je nato štiri dni stal v stranišču, dokler ga ni policija po evakuaciji približno 75 tisoč gledalcev kontrolirano razstrelila. Fiasko bo klub Manchester United po pričakovanjih stal tri milijone funtov.

Kolumbijska vlada je blizu mesta Turbo na severozahodu države zasegla največjo količino kokaina v zgodovini te s kokainom precej bogate države. Iz rok kriminalne združbe Clan Usuga so iztrgali osem ton kokaina, ki je bil skrit na plantaži banan, ob čemer so aretirali tri ljudi, trije pa so pobegnili. Oblasti ocenjujejo, da je skupna vrednost plena približno 240 milijonov dolarjev.

1005

Nigerijski sindikati so napovedali splošno stavko od srede dalje, če vlada ne bo upoštevala njihovih zahtev po znižanju cene bencina. Ta je bila zvišana za kar 67 odstotkov, kar sindikati označujejo za politiko, usmerjeno proti ljudem. S pomanjkanjem goriva se država sicer sooča že dlje časa, kar v praksi pomeni tudi porast prodaje na črnem trgu, kjer pa so cene do trikrat višje in s tem vedno večjemu delu prebivalstva nedostopne. Nigerija je največja proizvajalka surove nafte v Afriki, a nima zadostnih domačih kapacitet za predelavo, kar vodi v odvisnost od uvoza končnih proizvodov.

Stavko napovedujejo tudi delavke in delavci naftnega sektorja v Franciji. Naznanili so, da se bodo pridružili napovedani splošni stavki, ki se začenja v sredo kot odziv na brez parlamentarnega glasovanja sprejete spremembe delavske zakonodaje. Stavka bo prizadela vse rafinerije v državi, najbolj jo bosta občutili podjetji Exxon Mobil in Esso.

Ameriški piloti in pilotke so se udeležili protesta pred Belo hišo, ker nasprotujejo podelitvi dovoljenja za delovanje znotraj ZDA norveški letalski družbi Norwegian Air International, ki je registrirana na Irskem. Norwegian želi uvesti nizkocenovne lete med Irsko in različnimi mesti v ZDA, največji svetovni pilotski sindikat pa skrbi, da pri tem načrtujejo uporabo nižje plačane delovne sile ter s tem zniževanje standardov vseh zaposlenih v letalski industriji. Sektor je že tako poln slabo plačanih prekarnih delavk in delavcev, na račun katerih živijo nizkocenovni prevozniki. Pismo ameriškemu kongresu, v katerem pozivajo k podpisu dovoljenja, je med drugim podpisal tudi Michael O’Leary, ki vodi Ryanair.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness