Nagovorni Britoff

Aktualno-politična novica
18. 3. 2013 - 10.00
 / BritOFF

ob 7.05

Tekom konca tedna je novi papež Rimskokatoliške cerkve Frančišek imel tako imenovano novinarsko konferenco. Na tej je bilo prisotnim novinarjem prepovedano postavljati kakršnakoli vprašanja, vse je namreč povedal novopečeni papež sam. In kaj je Frančišek napovedal? Mož rojen v Argentini pravi, da se bo zavzemal za revno cerkev, ki bo služila revnim ljudem. Ali drugače povedano, cerkev bo še naprej revnim delila stare ribe namesto, da bi jih naučila ribarit. V Vatikanu torej brez večjih sprememb, še vedno so svetlobna leta oddaljeni od brezplačnih kondomov za Veliko noč.

Rusija bo uvedla posebne kazni za zmerjanje in kletvice na televiziji, v časnikih in na radiu. Za neprimerne besede bodo lahko sedaj medijem naložili do približno 5 tisoč evrov kazni. Kaznovane pa ne bodo le založbe, televizije in novinarji, pač pa tudi oseba, ki bi v pogovoru takšne besede izrekla. Za zakon je v drugem branju v ruski dumi glasovalo 388 od navzočih 444 poslancev, podpisati pa ga mora še premier Vladimir Putin.

V okviru mednarodnega tedna možganov je v soboto na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko potekalo peto odprto prvenstvo Slovenije v pomnjenju, Memoriada 2013. Tekmovanje testira sposobnost hitrega pomnjenja v več disciplinah: imena in obrazi, hitra števila, abstraktne slike, binarna števila, besede, izmišljeni datumi zgodovine in hitre karte. Letošnje tekmovanje nosi dodatno zanimivost, saj so se ga udeležili najboljši tekmovalci v miselnih športih iz tujine, med njimi tudi velemojster ter svetovni prvak Boris Nikolai Konrad, ki si zapomni 280 besed ter 195 imen in obrazov v 15 minutah.

ob 8.05

Ljudstvo je prvič nagovoril novi kitajski predsednik Xi Jinping. Bojda si bo prizadeval za veliki preporod kitajskega naroda in za implementacijo kitajskih sanj. V 25-minutnem govoru se je Xi dotaknil odnosov z Japonsko, razvojem kitajske vojske in korupcije v komunistični partiji. S Xijevim govorom se je končalo skoraj dva tedna trajajoče zasedanje kitajskega ljudskega kongresa v Veliki dvorani ljudstva v Pekingu, na katerem se je formalno končal prenos oblasti na novo generacijo voditeljev.

Kitajska soseda, Rusija bo imela po 20-ih letih znova stalno prisotno vojaško ladjevje v Sredozemskem morju. Po razpadu Sovjetske zveze leta 1992 je Rusija odpoklicala svojo sredozemsko floto, ki jo je tedaj sestavljalo do 50 ladij. Ruski admiral Viktor Čirkov je dejal, da bo po aktualnem načrtu pet do šest ladij iz ruske črnomorske flote stalno nameščenih v Sredozemlju, kjer bodo skrbele za zaščito ruskih interesov na tem območju.  Jedro flote bodo sicer sestavljale križarke in fregate.

Državni zbor Republike Slovenije je pred kratkim sprejel novelo zakona o zaščiti živali. Novela prinaša nekaj novosti. Prepoveduje preprodajo psov, nista več dovoljena vzreja in lov živali zaradi krzna prav tako pa ni dovoljen uvoz in prodaja kozmetičnih izdelkov, ki so jih preizkusili na živalih. Posamezni deli novele stopajo v veljavo v različnih časovnih okvirjih. Temu pa je tako zaradi uskladitve z Evropsko unijo.

ob 9.05

V desetih letih od ameriške invazije na Irak leta 2003 je bilo v tej državi ubitih najmanj 112 tisoč civilistov. Najnevarnejše območje v državi je Bagdad, kjer so našteli 48 odstotkov vseh žrtev, najbolj kravo obdobje pa je bilo v letih 2006 do 2008. Stopnja nasilja v Iraku ostaja visoka, vsako leto nasilne smrti še vedno umre med 4000 in 5000 civilistov.

Raziskava pod okriljem mednarodnega centra Meridian iz prestolnice Združenih držav Amerike, Washington je na vzorcu 130 držav, pokazala odnos prebivalcev sveta do dežele pogumnih in svobodnih. Nekako pričakovano je le-ta v veliki meri negativen. Organizacija iz Washingtona je za lažjo preglednost sestavila vrstni red, ki na lestvici od ena do 130 prikazuje države od tiste, ki je najmanj naklonjena Združenim državam do tiste, ki je najbolj. Glede na raziskavo prvo mesto pripada Pakistanu, kjer ima 80 odstotkov vseh prebivalcev negativno mnenje o ZDA. Sledijo Palestina, Alžirija, Libanon, Egipt, Iran in Irak. Deseterico zaključujejo Jemen, Grčija ter Srbija.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter Coca-Cola Slovenija peto leto zapored spodbujata mlade k razmisleku o varovanju naših rek. K sodelovanju vabijo ekipe iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov. V sodelovanju z mentorji bodo letos ustvarjali super junaka za reko, ki je najbolj značilna oziroma najbližja njihovi izobraževalni ustanovi. K natečaju se lahko prijavijo do 22. Marca, super junak pa bo moral biti ustvarjen do 10. Maja letos. Po neuradnih informacijah bodo ob njegovi zaprisegi vsi prisotni spili coca-colo in nato pločevinko z zataknjeno svečo v odprtini, spustili po najbližji reki, ter zapeli kumbaya my lord, kumbaya.

ob 10.05

Pakistanski premier Radža Pervez Ašraf se je v nagovoru javnosti ob izteku mandata poslovil od ljudstva, ob tem pa izpostavil zgodovinski zaključek polnega mandata pakistanskega parlamenta. Parlament, ki je v četrtek zaključil svojo zadnjo sejo, je namreč postal prvi v zgodovini države, ki je končal mandat v celoti. Gre za mejnik v zgodovini države, v kateri je vojska z udarom kar trikrat prevzela oblast in je vladala približno polovico časa njenega obstoja.

Raziskovalci z univerze v Severnem Kentuckyju so ugotovili, da so tisti, ki v svojo priljubljeno alkoholno pijačo vmešajo umetno oslajen sok ali drugo brezalkoholno pijačo, od tega napitka bistveno bolj opiti, kot pa so tisti, ki popijejo enak koktajl, zamešan z brezalkoholno pijačo, oslajeno z naravnim sladkorjem. Raziskovalci pojasnjujejo, da se od pijače, ki vsebuje sladkor, kasneje opijemo kot od pijače brez sladkorja in sicer zato, ker želodec obravnava sladkor v vmešani brezalkoholni pijači kot hrano. Zato se pijača v želodcu zadrži dlje časa in kasneje doseže tanko črevesje, kot pa se zgodi s pijačo, ki ima dodatke brez sladkorja.

Za konec dodajmo, da so Mariborčani in Mariborčanke izvolili novega župana. To bo sociolog Andrej Fištravec. Ob objavi rezultatov vzporednih volitev je bodoči župan povedal, da je breme zanj zdaj težko, a če si človek ne naloži težkega bremena, nikoli ne ve, kako je močan.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.