Največje volitve na svetu

Aktualno-politična novica
8. 4. 2014 - 7.00
 / BritOFF

Sedma

Proruski separatisti, ki so zasedli zgradbo regionalnega parlamenta v ukrajinskem mestu Doneck, so istoimensko vzhodno regijo države razglasili za ljudsko republiko. Zahtevajo referendum za odcepitev od Ukrajine, ta se po njihovem mora zgoditi pred 11. majem. 

Po razglasitvi uradnih rezultatov je na predsedniških volitvah v Costa Rici zmagal Luis Guillermo Solis. Prejel je 77.9 odstotkov vseh glasov.  Poleg suverene zmage so zvezde naklonjenost Solisu izkazale že v predvolilnem obdbju. Zaradi napovedi visoke zmage je njegov nasprotnik, Johnny Araya, že mesec pred volitvami obupal nad nadaljevanjem predsedniške kampanje, saj se mu je zdelo, da bi nadaljevanje le-te pomenilo zgolj neumno zapravljanje denarja.

Nadaljujemo z dobesedno največjimi volitvami na svetu. V Indiji poteka drugi dan volitev, kjer bo 814 milijonov volilnih upravičencev lahko svojo željo po tem, kdo naj jih zastopa v parlamentu in kdo naj bo naslednji premier države, v naslednjih 5 tednih izrazilo na 935.000 volilnih mestih. Javnomnenjske raziskave največ možnosti za zmago pripisujejo Nerendra Modiju, opozicijskemu kandidatu iz Nacionalnega demokratičnega zavezništva. Ta bo, v primeru da zmaga, prekinil politično vladavino dinastije Nehru-Ghandi, ki je na oblasti od neodvisnosti Indije.  

Osma

Skupina pakistanskih umetnikov je zaradi ameriških brezglavih bombardiranj z brezpilotnimi letali začela s projektom Not a Bug Splat. Na območjih, ki so v Pakistanu najpogostejša tarča napadov letal, so umetniki postavili ogromne plakate, ki jih je mogoče videti iz zraka. Na plakatih so fotografije otrok, katerih starši so bili ubiti v napadih. Umetniki s projektom želijo pri ameriški vladi vzbuditi empatijo in samorefleksijo.

Domnevno zavoljo začetka nacionalnega dialoga je sudanski predsednik Omar al Bashir ukazal izpustiti politične zapornike, ukinil je omejitve, s katerimi so se soočale politične stranke, poleg tega pa najavil tudi konec medijske cenzure. Največja opozicijska koalicija pod vodstvom Komunistične partije dialog zavrača, dokler se v državi ne razkrijejo vsi notranji konflikti in njihove posledice ter dokler Omar al Bashir ne razglasi oblikovanja tranzicijske vlade.

Francosko sodišče je obravnavalo vinogradnika iz Burgundije, ker je zavračal uporabo pesticidov v svojem organskem vinogradu. Za preganjanje se je odločilo Ministrstvo za kmetijstvo, saj naj bi s tem, ko se je uprl njihovem dekretu in svojih trt ni škropil z antibakterijskimi pesticidi, ogrozil vse vinograde v regiji. Sodišče se je po tem, ko sta vinogradnika podprla organizacija Greenpeace in francoska stranka Zeleni, odločilo, da jo bo namesto s 6 meseci bivanja v ječi, vinogradnik odnesel s 500-evrsko kaznijo. 

Deveta

Kubanske oblasti so sporočile, da so v sklopu ekonomskih reform odpustile več kot 100 000 zdravstvenih delavcev. Po poročilih oblasti je javno zdravstvo na Kubi namreč neučinkovito, plače delavcev pa prevelike. Gre za drugo masovno odpuščanje zdravstvenih delavacev na otoku. Pred dvema letoma je zaradi enakih razlogov bilo odpuščenih že 50 000 delavcev. Zdravstvo sicer na Kubi velja za enega izmed stebrov revolucije iz leta 1959 in je popolnoma v rokah države.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro naj bi se danes prvič po začetku protestov v državi, v katerih je umrlo 39 ljudi, sestal z opozicijo. Do odločitve je prišlo po sestanku predsednika z osmimi zunanjimi ministri iz južnoameriške regionalne skupine Unasur. Opozicija predsednikove odločitve še ni komentirala.

Danes obeležujemo mednarodni dan Romov. Organizacija Amnesty International je ob tej priložnosti izdala poročilo, v katerem je zapisala, da se 12 milijonom Romov v Evropski uniji godi vedno slabše. Amnesty International evropske vlade v poročilu poziva k zavezi, da naj preprečijo vedno bolj razširjeno protiromsko nasilje, prisilne izselitve, ter da morajo Romom zagotoviti boljši dostop do zdravstenega varstva ter izobraževanja.

Deseta

Najvišje filipinsko sodišče je potrdilo kontroverzni zakon o kontracepciji. Po novem morajo ustanove v javnem zdravstvu nuditi brezplačne kondome ter kontracepcijske tablete. Poleg tega zakon določa, da morajo šole uvesti spolno vzgojo, legalizirana je tudi medicinska pomoč pri komplikacijah, ki lahko nastanejo po splavu. Gre za veliko zmago filipinskega predsednika Benigna Aquina nad Katoliško cerkvijo, ki se je na Filipinih 15 let borila proti kakršnimkoli zakonom, ki bi urejali družinsko načrtovanje. 

Novozelandski opoziciji gre v nos, da se bo premier države John Key med 10-dnevno turnejo britanskega princa Williama in njegove žene Kate kar petkrat družil z njima. Po prepričanju opozicije, predsednik vlade s tem skuša pridobiti večje simpatije svojih volilcev.

Wikipediji primankuje urednic. Ena izmed izmed najbolj obiskanih spletnih strani na svetu ima zgolj 9 odstokov urednic, kar naj bi se videlo pri napačnih in pomanjkljivih vsebinah, vezanih na ženske. Da bi izboljšali razmerje, so se veterani spletne strani odloločili bolj sodelovati z ameriškimi univerzami in muzeji, kjer bodo z znanstvenicami in študentkami skušali izboljšati in dodati nove vsebine vezane na ženske. 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.