Ne! policijskemu nasilju

Aktualno-politična novica
15. 3. 2013 - 10.05
 / BritOFF

SEDMA

Potem, ko je brutalno skupinsko posilstvo študentke 16. decembra lani na avtobusu v New Delhiju sprožilo množične proteste po vsej Indiji, je indijska vlada sprejela predlog zakona o ostrejšem kaznovanju posiljevalcev. Zakon predvideva najnižjo kazen za posiljevalca 20 let zapora, pri čemer je v primerih, ko žrtev umre ali ostane hroma možna tudi smrtna kazen. Prav tako se znižuje tudi starost za kazensko odgovornost z 18 na 16 let. Zakon bo stopil v veljavo, v kolikor ga potrdi parlament.

Poročali smo že, da namerava ameriška agencija za priseljevanje in carine iz centrov za pridržanje zaradi pomanjkanja financ izpustiti nekaj tisoč ilegalnih priseljencev. Da ni šlo zgolj za špekulacije pričajo besede direktorja agencije Johna Mortona, ki je v odboru za razdeljevanje proračunskih sredstev predstavniškega doma kongresa priznal, da so v treh tednih prejšnjega meseca iz centrov za pridržanje izpustili 2228 ilegalcev. Ob tem pa je še poudaril, da ni šlo za politično odločitev Bele hiše, ampak za posledico avtomatičnih varčevalnih ukrepov. Migranti pa verjetno upajo, da bo šlo v prihodnje za politično dejanje in ne za avtomatizem.

Bodo pa vsekakor o vsebini zakonov presojali novi ministri, ki jih je v Državni zbor predložila mandatarka Alenka Bratušek. Na listi je 13 kandidatov in vsi razen predlagani iz strani Pozitivne Slovenije so že nekaj časa znani. PS jih je imela možnost izbrati pet. To so. Za finance Uroš Čufer, za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik, za obrambo Roman Jakič, za ponovno vzpostavljeno ministrstvo za kulturo Uroš Grilc in pa za ministrico brez listnice, zadolženo za vodenje urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel. In še to, kot pravi Bratuškova, gre menda za optimalno dobro vlado.

OSMA

V Združenih državah Amerike je senatni odbor za pravosodje z desetimi demokratskimi glasovi za potrdil predlog zakona o prepovedi napadalnega oziroma polavtomatskega orožja. Ostalih osem glasujočih je prišlo iz vrst republikancev in bili so pričakovano proti. Obeti za potrditev v senatu niso ravno najboljši, kajti proti je tudi nekaj demokratov, še slabše pa kaže v predstavniškem domu, kjer imajo večino republikanci.

Dvotretjinsko večino v parlamentu pa ima stranka Fidesz madžarskega premiera Viktorja Orbana, ki s svojo močjo ne skopari. Zaradi zadnjih sprememb zakonodaje na področju ustavnega sodišča, ki so sprožile mnogo kritik tudi na ravni Evropske unije, je Orban v Bruslju sklical posebno tiskovno konferenco na to temo. Z arogantno retoriko je med mnogimi izustil tudi to, da je Madžarska sprejela le zakone, ki so v skladu z Evropsko unijo. Nova zakonodaja poleg drugega onemogoča sodišču, da bi lahko razveljavilo zakona, ki je bil v parlamentu sprejet z dvotretjinsko večino. Poleg tega ne bo moglo več presojati o vsebini prihodnjih zakonskih sprememb.

Na 4. vseslovenski vstaji, kot je večini že znano, so bili na pretirano nasilen način aretirani štirje protestniki in bili nato izpuščeni šele po koncu demonstracij. Zaradi grobosti in ne identifikacije policistov, ki so bili v treh primerih v civilu, so se pridržani odločili, da vložijo pritožbo zoper postopanje policije. O tem bodo ob poldne pred Policijsko postajo Moste podali izjavo za javnost, v kateri bodo opisali dogajanje na vstaji ter opozorili na problematiko kriminaliziranja vstaje. Dogodek lahko podprete z prisotnostjo na njem.

DEVETA

Mineva dve leti od začetka vstaje v Siriji, ki pa je v državo zaradi neomajnega vztrajanja nezaželenega predsednika Bašarja al Asada prinesla krvavo državljansko vojno. Ta je zahtevala več kot 70.000 življenj, več kot milijon ljudi je zbežalo iz države, več milijonov pa je razseljenih ali pogrešanih. Po mnenju mnogih političnih analitikov sta Evropa in ZDA spet bolj sledili svojim interesom, kot zahtevam resnično emancipatornim delom vstaje v Siriji.

Varnostni svet Združenih narodov je nekoliko omilil embargo na uvoz orožja v Libijo. Še vedno je uradno nedovoljeno uvažati strelno orožje, po novem pa je dovoljen uvoz neubojnega orožja kot so neprebojni jopiči in oklepna vozila. Ob tem je bilo rečeno, da je orožja v Libiji že tako preveč in da odteka iz države tudi naprej na jug Afrike.

V Mestni občini Maribor se končuje predvolilna kampanja pred nedeljskimi nadomestnimi volitvami za župana in štiri mestne svetnike. Skupaj bo lahko med 11-imi kandidati izbiralo nekaj manj kot 93.000 volilnih upravičencev. Sodeč po javnomnenjskih anketah bosta največ glasov dobila nestrankarski kandidat Andrej Fištravec in kandidat socialnih demokratov Matevž Frangež ter bi se tako pomerila v drugem krogu.

DESETA

26-letnemu reutersovemu uredniku redakcije za družbene medije Matthew-ju Keysu grozi do 25 let ječe in tri četrt milijona dolarjev kazni. Breme si je nakopal s tem, ko se povezal s člani skupine Anonymous in jim - to mu očita zvezno ameriško tožilstvo - predal gesla in uporabniška imena nekaterih internetnih strani svojega bivšega delodajalca, televizijske hiše KTXL FOX40. Sam trdi, da je bila celotna navezava s hekerji popolnoma novinarske narave.

Finančni ministri evrocone bodo danes v Bruslju razpravljali o programu finančne pomoči za Ciper. Za približno 10 milijard evrov je Ciper zaprosil že lani poleti, a se je pogajanje s trojko zavleklo. Glavna razloga za to sta zavlačevanje Nikozije zaradi predsedniških volitev, na katerih je februarja zmagal vodja desnosredinske stranke Disy Nikos Anastasiades, ter njeno čakanje na to, da bi na pomoč priskočila Rusija s posojilom brez strogih pogojev, ki jih postavlja trojka. Tretji razlog prihaja s strani trojke, ki je zahtevala neodvisno oceno ciprske zakonodaje proti pranju denarja in njenega izvajanja.

Današnji blok jutranjih novic končujemo z nekaj napovedmi za danes. Ob 16-ih v okviru drugega dneva Treska številka 4 in zadnjega dneva pred začasnim zaprtjem kluba K4 se prav tam začne okrogla miza na temo »Klub K4: včeraj, danes, jutri?«. Sledi drug program festivala Tresk. Na Metelkovi v Menzi pri Koritu pa se ob osmi večerni obeta javna vaja ženskega pevskega zbora Kombinat, pri čemer se zbira denar za majhno otroško igrišče v centru za ženske begunskega taborišča Balata v Nablusu na Zahodnem bregu v Palestini.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness