ne rabiš papirjev, lejga!

Aktualno-politična novica
27. 3. 2013 - 10.00
 / BritOFF

OB SEDMI

Velenjsko smučarsko skakalnico bodo morali po dvajsetih letih uporabe odstraniti. Pri inšpekcijskem pregledu so ugotovili, da sta bila tako skakalnica kot sodniški stolp zgrajena na črno. Težave bo imel tudi eden od mobilnih operaterjev, saj je bazno postajo postavil na vrh stolpa. Župan Velenja Bojan Kontič je za TV Slovenija povedal, da bodo odstranili tako skakalnico kot sodniški stolp. 

Črna gradnja je s položaja po le štirih dneh odnesla ministra za infrastrukturo in prostor Igorja Maherja. Le streljaj od njegove črne luknje stoji na zemljišču, ki je pravno-formalno sadovnjak, še ena črna gradnja. Tokrat gre za 380 kvadratov veliko vilo, le-ta pa pripada prvemu moža Elesa in vplivnemu članu SDS-a Vitoslavu Türku. Po mnenju predsednika krajevne skupnosti Sečovlje Denisa Fakina sta za nastale razmere ob morju, kjer je črnograditeljstvo dobesedno podivjalo, krivi predvsem država in odsotnost vsakega nadzora.

OB OSMI

Brazilsko združenje veleblagovnic je z uradom zveznega javnega tožilca podpisalo sporazum, s katerim bodo poskušali zmanjšati nezakonito krčenje deževnega gozda. In sicer naj bi se v skladu z dogovorom zavezali, da v brazilskih supermarketih ne bodo več prodajali mesa, ki prihaja iz območij amazonskega deževnega gozda, ki so bili nezakonito posekani in prirejeni v pašnike. V prihodnje bodo podoben dogovor poskušali doseči tudi z manjšimi trgovinami. Po podatkih Greenpeace-a je širjenje govedoreje v Amazoniji največji razlog za nezakonito krčenje gozdov.

Skupina 20-ih pravnikov in strokovnjakov za tehnologijo pri NATO-vi posebni preiskovalni skupini se je soglasno strinjala, da je bil virus Stuxnet, ki so ga uporabili proti Iranu v letih 2009 in 2010, kibernetični napad. Za dejanje kibernetične agresije sta obtožena Izrael in Združene države Amerike. Vladi omenjenih držav sta sicer že od vsega začetka obtoženi sodelovanje pri virusnem napadu, s katerim so želeli oslabiti iranski jedrski program, a še vedno vse obtožbe zavračajo.

OB DEVETI

Da se do ameriškega predsednika Baracka Obame, da priti brez sumljivih in nečednih dogovor pod mizo, kot je to pred leti poskušal aktualni predsednik republike Borut Pahor, ko je za pet minut časa pri ameriškem predsedniku bil pripravljen sprejeti dva zapornika iz Guantanama, je dokazal hokejski velikan iz Hrušice Anže Kopitar. V Beli hiši je namreč Obama sprejel zmagovalce severnoameriške profesionalne hokejske lige NHL, ekipo Los Angeles Kings, v kateri je Kopitar eden od glavnih nosilcev igre.   

Naj pri tem omenimo še eno z ulice. Los Angeles velja za meko ulične umetnosti, h kateri spadajo tudi grafiti. Največkrat pa vas preko nezakonitih poslikav s podobo obraza, ki krasijo zidove Los Angelesa, gleda prav kralj Anže Kopitar.

Kitajska in Brazilija sta podpisali dogovor o valutni izmenjavi, ki je namenjen zaščiti pred prihodnjimi globalnimi finančnimi krizami. Podpisani pakt, ki je bil prvič napovedan že lani, bo njihovim centralnim bankam dovoljeval izmenjavo valut v višini do 30 milijard ameriških dolarjev. To naj bi zagotovilo nemoteno dvostransko trgovanje, ne glede na stanje svetovnih finančnih trgov.

OB DESETI

Nevladna organizacija Human rights watch s poročilom Talci vratarjev razkriva, da so v taboriščih za begunce v Somaliji, ženske in dekleta vsakodnevno žrtve posilstev in drugih oblik zlorab. Ženske, ki nasilna dejanja prijavijo, pa so pogosto pretepene ali celo aretirane. Grozodejstva izvajajo tako oborožene militantne skupine kot vladne sile. Vodenje taborišč je postalo tako dobičkonosno, da ljudje, ki le-ta vodijo - znani tudi kot vratarji – beguncem pravzaprav ne dovolijo oditi.

V Združenih državah Amerike so potihoma sprejeli dodatek k kmetijskemu zakonu, ki korporacijam kot je Monsanto zagotavlja, da so njihovi gensko spremenjeni organizmi zaščiteni pred sodnimi postopki v primeru, da ogrožajo zdravje potrošnikov.

Ostanimo v ZDA. V Severni Dakoti so podpisali tri zakone, ki močno omejujejo pravico do splava. Prvi prepoveduje splav, ko se pri zarodku zazna srčni utrip, kar je v šestem tednu nosečnosti. Drugi zakon prepoveduje splav zaradi genetskih okvar zarodka oziroma zaradi izbire spola otroka. Tretji pa zadeva zdravnike, ki splave opravljajo. Posege bo po novem lahko opravljal le zdravnik, ki dela v bolnišnici oziroma ima z njo pogodbo. Zagovorniki pravice do splava pravijo, da gre za poskus zaprtja edine klinike v državi, kjer ga je mogoče opraviti. Ta je v mestu Fargo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness