NE VOJAKINJ BRITOFF

Aktualno-politična novica
24. 1. 2013 - 10.05
 / BritOFF

Sedma

Francoska vojska nadaljuje z intervencijo v Maliju. Z letalskimi silami že 13 dan napada položaje islamističnih upornikov na severu države, ki so vse bolj prisiljeni v umikanje. Nazadnje je bilo tarča napadov starodavno mesto Timbuktu, kjer se zadržuje vodstvo upornikov. Slednje se je kljub silovitemu bombardiranju palače v centru mesta po navedbah lokalnega prebivalstva uspeli obdržati na položajih, malijski mediji pa napovedujejo napade vse dokler islamisti ne bodo popustili. Pred tem so se bili uporniki primorani umakniti z mesta Diabali.

Katalonski parlament je z 70 odstotno večino potrdil izjavo, ki med drugim tlakuje pot referendumu o katalonski odcepitvi od Španije. Za izjavo, v kateri piše, da je Katalonija suveren politični in pravni subjekt s pravico odločanja o lastni prihodnosti, so, poleg poslancev nacionalistične stranke CiU katalonskega premierja Arturja Masa, glasovali še poslanci njene zaveznice ERC in dveh separatističnih strank. Mas je napovedal, da bodo referendum o katalonski neodvisnosti izvedli predvidoma leta 2014, španska vlada v Madridu pa je že napovedala, da ga bo skušala preprečiti s pomočjo ustavnega sodišča.

Svet Državljanske liste je po pričakovanjih sprejel odločitev, da stranka, potem ko premier Janez Janša ni upošteval njihovega poziva k odstopu, izstopi iz koalicije.  Predsednik stranke Gregor Virant je po seji sveta članom stranke že predlagal, da se začnejo pripravljati na predčasne volitve, skupaj s strankarskima ministroma, finančnim Janezom Šuštaršičem in pravosodnim Senkom Pličaničem, pa je napovedal skorajšnji odstop s koalicijskih funkcij. Ministra naj bi odstopno izjavo podala še danes svoj odhod z mesta predsednika državnega zbora pa je napovedal tudi Virant. Da bo zapustil koalicijo, je naznanil tudi Desus.

Osma

Grške oblasti, ki se v megli krize vse bolj znašajo nad priseljenci, so z obsežno racijo v pristaniškem mestu Patras nezakonitim prišlekom ponovno pokazale zobe. Grška policija je v mestu preiskala več deset zapuščenih tovarn nastanjenih s priseljenci in aretirala vse tiste brez dokumenta. Privedenih je bilo več kot 200 ljudi, ki si jih oblasti nato odpeljale v azilni center v Korintu, od koder jih nameravajo izgnati v domače države.

Zdravniška zbornica Slovenije je zdravnici Zlati Kanič, ki je leta 2008 v mariborski bolnišnici zdravila Bora Nekrepa, ta pa je kasneje umrl, za obdobje štirih mesecev odvzela zdravniško licenco. Po besedah zagovornika pediatrinje Boštjana Penka se bo Kaničeva na odločitev zbornice pritožila, saj naj bi bila ta pravno zmotna. Postopek zoper Kaničevio naj bi bil po navedbah njenega zagovornika enkrat že končan, zdravnica pa spoznana za krivo, poleg tega pa naj bi primer med tem tudi že zastaral.

Rokometaši Slovenije so se s sedmo zaporedno zmago na svetovnem prvenstvu v Španiji uvrstili v polfinale. V četrtfinalu je bila Slovenije z 28 proti 27 boljša od Rusije in si s tem priigrala zgodovinski uspeh. V petkovem polfinalu se bodo rokometaši selektorja Borisa Deniča v Barceloni pomerili z domačinom Španijo.

Deveta

Ameriški obrambni minister Leon Panneta je za danes napovedal objavo odloka, s katerim bodo Združene države Amerike odpravile prepoved služenja žensk v bojnih vojaških enotah. Prepoved velja od leta 1994, ženskam pa prepoveduje sodelovanje v enotah, manjšim od brigade, ki sicer šteje okoli 3500 vojakov. Ameriške vojakinje so si za odpravo prepovedi prizadevale vrsto let, Panneta pa je ob napovedi objave odloka dejal, da ta odraža duh časa in odločno zavrnil nasprotovanja republikancev, temeljujoča na predsodku o manjših pishofizičnih sposobnostih vojakinj.

V Izraelu, kjer so predčasne parlamentarne volitve povsem izenačile politične moči, so začeli s koalicijskimi pogajanji. Čeprav so tako desnemu kot levemu političnemu bloku volivci v 120-članskem knesetu namenili po 60 poslanskih sedežev, bo izraelski predsednik Šimon Peres po pričakovanjih mandat za sestavo vlado najprej ponudil aktualnemu premieru in predsedniku vladajoče stranke Likud Benjaminu Netanjahuju. Ta je napovedal, da pri sestavljanju koalicije, ob zveznikih iz skrajno desne stranke Izrael Bejtenu, računa tudi na presenečenje predčasnih volitev, sekularno liberalno stranko Ješ Atid. Netanjahu je napovedal, da se bo v novem mandatu ukvarjal predvsem s socialno-ekonomskimi vprašanji. 

Mandatno-volilna komisija državnega zbora bo pod drobnogled vzela kandidate za nadzornike o novoustanovljenem državnem holdingu. Poslanci, člani komisije bodo politizirali o šesterici predlaganih kandidatov, ki se bodo potegovali za 4 nadzorniška mesta, kolikor jih po zakonu pripada v imenovanje državnemu zboru. Parlament bo o vsakem kandidatu odločal posebej z absolutno večino. Mandatno-volilna komisija se bo opredelila tudi do predloga predsednika države za novo varuhinjo človekovih pravic. Kot je znano, je predsednik Borut Pahor za to funkcijo predlagal vrhovno državno tožilko Vlasto Nussdorfer.

Deseta

Severna Koreja po včerajšnji zaostritvi sankcij Združenih narodov zaradi spornega severnokorejskega jedrskega programa znova grozi. Severnokorejska nacionalna komisija za obrambo je napovedala tretji jedrski poskus in več izstrelitev različnih satelitov ter raket dolgega dosega, vse skupaj pa naj bi bilo usmerjeno proti Združenim državam Amerike. Komisija v napovedi ZDA označuje z nadsovražniki, s katerimi je račune treba poravnati s silo in ne besedami. V včeraj sprejetem paketu novih sankcij zoper Severno Korejo, je Varnostni svet Združenih narodov sicer prepovedal potovanje v tujino še nekaj visokim predstavnikom severnokorejskega režima in zamrznil njihovo premoženje.

Nekdanji češki premier in kandidat za predsednika države Miloš Zeman si je pred drugim krogom predsedniških volitev privoščil retorično neumnost, potem ko je posilstvo označil za evolucijsko prednost. V precej neokusni šali je Zeman predsedniškemu protikandidatu očital, da je bil kot naslednik češkega plemstva, ki je imelo pravico do tako imenovane prve noči, prikrajšan za emancipacijo na področju spolnosti. Medtem ko se Schwarzenbergerjevim prednikom za žensko družbo po Zemanovem mnenju naj ne bi bilo treba truditi in je  zato degeneriran, pa so si morali sam in njegovi predniki, kot potomci češkega tlačanstva, pravico do spolnosti dobesedno izboriti in se spolno emancipirati tudi s pomočjo prisile. Schwarzenbergerjevo težko razumljivo simboliko so že ostro obsodile češke feministke, ki od njega zahtevajo javno opravičilo.

Cariniki in policisti nadaljujejo s stavko, potem ko z vlado še niso uspeli najti skupnega jezika. Policijski sindikat Slovenije se je po besedah predsednika Radivoja Uroševiča sicer začel pogajati z notranjim ministrstvom, a zaenkrat glede ključne zahteve sindikata – izpolnjevanje stavkovnega sporazuma in preteklega leta še niso našli skupne točke. S carinki se, nasprotno, vlada še ni začela pogajati. Tako policisti kot cariniki opozarjajo, da bodo, če jim vlada ne bo prisluhnila in začela reševati njihovih težav, stavko okrepili.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness