Neevakuiran britoff

Aktualno-politična novica
15. 4. 2017 - 12.00
 / BritOFF

Včerajšnja napovedana evakuacija civilistov iz najbolj obleganih mest in vasi na severu Sirije je zaradi spora med vladnimi silami in islamisti zaustavljena, več tisoč sirijcev pa je obtičalo pri Aleppu. Evakuacija naj bi se zaustavila, ker uporniki iz Zabadanija, mesta, ki je bilo vključeno v dogovor o evakuaciji, niso dobili zagotovljenega varnega prehoda. Skupina Osvoboditev Levanta, ki ga vodi z Al Kaido povezana Fronta Fatah Al Šam, je obtožila sirski režim, da iz Zabadanija ne izpusti upornikov, zaustavila evakuacija in zahtevala vrnitev 100 prorežimskih borcev, ki so zapustili vasi Fuo in Kafrajo. Avtobusi iz Madaje in Zabadanija so bili namenjeni v uporniške kraje v provinco Idlib, tisti iz Fue in Kafraje pa v Aleppo na območja, ki jih nadzorujejo sirske vladne sile.

Hekerji iz skupine Senčni posredniki (The Shadow Brokers) so izdali dokumente, ki kažejo na to, da je ameriška Agencija za nacionalno varnost imela programsko kodo, s katero je lahko vdrla v svetovni medbančni sistem Swift. S tem je lahko nadzirala tok denarja med nekaterimi bližnjevzhodnimi in latinskoameriškimi bankami. Izdani so bili tudi nekateri programi, s katerimi se lahko napade sisteme Windows. Izdane programe bi lahko hekerji tudi priredili in jih uporabili za krajo denarja bankam. Nekateri izdani dokumenti imajo žig Agencije za nacionalno varnost, a njihova avtentičnost še ni potrjena.

Združene države Amerike bodo prvič po dobrih dveh desetletjih poslali svoje vojaške enote v Somalijo. Okoli 40 ameriških vojakov bo pomagalo uriti enote somalijske narodne vojske, kar naj bi jim pomagalo v njihovem boju proti skupini Al Šabab. Združene države se veselijo protiterorističnega sodelovanja z novim predsednikom Somalije Mohamedom Abdullahijem Farmajom, državljanom Somalije in Združenih držav Amerike. Somaliji pomagajo vojake uriti tudi druge države, recimo Velika Britanija in Turčija. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness