Nekaj smrdi v Domžalah

Aktualno-politična novica
5. 6. 2018 - 10.05
 / BritOFF

10:05

Pozdravljeni v torkovem lokalnem Britoffu. V naselju Študa v domžalski občini podjetje Publicus 200 metrov od naselij shranjuje bale s plastičnimi odpadki, krajani pa temu nasprotujejo.

Podjetje za predelavo odpadkov Publikus je pred približno štirinajstimi dnevi na travniku blizu Kamniške Bistrice začelo skladiščiti okoli 700 plastičnih bal. Prebivalci Štude in Male Loke so sprva domnevali, da gre za kmetijske bale s senom. A kmalu so za širjanje smradu, ki so ga najprej pripisali bližnji Petrolovi bioplinarni, začeli iskati krivca drugje. Plastične bale ob Kamniški Bistrici, kjer se nahaja vodovarstveno območje, so namreč napolnjene z odpadno plastično embalažo. Podjetje Publicus je večino zemljišč kupilo konec aprila preko DUTB od Farm Ihan. Zaradi prezasedenosti deponij v Suhadolah, na Jesenicah in v Kočevju naj bi Publicus odpadke iz Male Mežalke začel shranjevati v Študi. Prav tako naj bi nameravali na tem zemljišču, ki je sicer zavedeno kot kmetijsko, zgraditi dodatno gospodarsko infrastrukturo.

Prebivalci Štude so se posledično povezali v civilno iniciativo, prav tako je prijavo na Inšpektorat Ministrstva za okolje in prostor podala domžalska občina. Predstavniki iniciative so Publicusu očitali, da bale poleg smradu predstavljajo tudi ekološko nevarnost. Zlasti jih je skrbela možnost samovžiga odpadkov, zato so s pomočjo prostovoljnih gasilcev postavili požarno stražo. Krajane štirih okoliških skupnosti pa je razburila tudi vest, da naj bi Publicus na tem območju nameraval zgraditi tudi lastno sežigalnico odpadkov.

Predstavnik Publicusa Gregor Kranjec je zatrdil, da sežigalnice v Študi ne bo. Podjetje je v obvestilu za javnost tudi zavrnilo očitke o nevarnosti bal. Šlo naj bi za tako imenovane bale lahke frakcije, ki so okolju domnevno nenevarne, za dodatno zaščito pa so še posebej zavite v folijo. Prav tako naj bi bilo skladiščenje bal pod milim nebom  zgolj začasno, dokler jih ne odpeljejo na sežig. Z dovažanjem novih bal pa naj bi do odločitve inšpekcije prenehali.

Inšpektorat Ministrstva za okolje in prostor je prejšnji četrtek izdal odločbo, ki Publicusu prepoveduje nadaljnje dovažanje bal. Podjetje mora prav tako fizično preprečiti prost dostop do odlagališča. V nadaljevanju postopka bo primorano vse bale tudi odstraniti. Inšpektorat pa je Publicus odvezal izključne odgovornosti za širjenje smradu. Okoljski inšpektorji so večino odgovornosti za smrad namreč pripisali Petrolovi bioplinarni in ji naložili, naj odpadke pred termično obdelavo ohladi.

Kljub začasni zmagi prebivalcev Štude in domžalske občine pa problem prenatrpanih deponij in prezasedenih sežigalnic ostaja. Publicus gradnjo lastne sežigalnice še vedno načrtuje. Nekje drugje pač.

8:05

V Peruju je po protestih zaradi nedavnega zvišanja trošarin na naftne derivate odstopil finančni minister David Tuesta. Perujski predsednik Martin Vizcarra pa je naznanil, da se bo vlada posvetila bolj učinkovitemu pobiranju davkov in ne zviševanju le-teh. Dvigu trošarin na dizel so še zlasti nasprotovali vozniki tovornjakov in avtobusov na jugu države, Nacionalni svet cestnega prevoza pa je ta teden napovedoval tudi večji protest. Finančno ministrstvo je pred slabim mesecem namreč dvignilo trošarine na zdravju škodljive izdelke, kot so alkohol, cigarete, sladke pijače in naftni derivati. Po zatrjevanju vlade naj bi zdravljenje bolezni, povezanih s temi izdelki in onesnaževanjem, dosegalo 11 odstotkov BDP na leto, perujska zdravstvena blagajna pa predstavlja zgolj 3 odstotke BDP.

Malezijski kralj Sultan Mohamed V. je potrdil kristjana indijskega porekla Tommyja Thomasa za državnega tožilca. Premier Mahathir Mohamad se je zaradi predlaganja Thomasa že štirinajst dni soočal z nasprotovanjem skupin, ki predstavljajo večinsko malajsko muslimansko prebivalstvo. Kralj je obenem tudi odstavil prejšnjega državnega tožilca Mohameda Apandija Alija, ki je opustil pregon nekdanjega premierja Najiba Razaka. Obtožbe namreč Razaka bremenijo, da si je prilastil okoli 700 milijonov dolarjev sredstev iz državnega razvojnega sklada 1MDB. Thomas, ki bo zadolžen za pregon Razaka, pa je tako postal prvi državni tožilec nemalajskega porekla od ustanovitve države.

Mednarodna nevladna organizacija Amnesty International je koalicijo ameriških vojaških zaveznikov obtožila, da je v lanskih napadih na sirsko Rako kršila mednarodno pravo. Po navedbah organizacije, ki je februarja preiskala predele napadov, koalicija ni zadostno zavarovala civilnega prebivalstva pred posledicami zračnega posredovanja proti borcem Islamske države. Številne civilne žrtve naj bi povzročilo predvsem bombardiranje s strani ameriških, britanskih in francoskih zračnih sil. Amnesty International je posledično pozvala k neodvisni preiskavi in gmotni pomoči prebivalcem Rake.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.