Nepričakovana Trumanova zmaga

Aktualno-politična novica
16. 11. 2016 - 10.05
 / BritOFF

DESETA

Izid ameriških predsedniških volitev je pretekli teden šokiral medijske in politične elite, do podobno velikega presenečenja, a v obratni strankarski smeri, pa je nazadnje po mnenju mnogih prišlo leta 1948. V nasprotju z vsemi predvolilnimi raziskavami je takrat namreč demokratski kandidat Harry S. Truman premagal republikanca Thomasa Deweya, mi pa bomo prisluhnili, kako je o ameriških volitvah pred 68 leti poročal časnik slovenske skupnosti v Ohiu Enakopravnost.  

Neodvisen dnevnik za slovenske delavce v Ameriki, kakor je podnaslovljen časnik Enakopravnost, je 1. novembra 1948, to je dan pred predsedniškimi volitvami, bralcem podal napotke - mi bomo navedli prva dva med njimi - in jih posvaril:

"VOLITE PREVIDNO IN PRAVILNO!

Letošnja predsedniška glasovnica je radi vključi­tve takozvanih INDEPENDENT CANDI­DATES za 25 predsedniš­kih elektorjev nekoliko bolj zapletena. Kljub temu pa pa boste volili pravilno, če zapomnite sledeča pravila:

Brez ozira, za katero stranko boste volili, je po­trebno, da rabite samo križ (X) pri zaznamovanju kan­didatov, za katere volite. Z vsakimi drugimi znaki, ki so bili veljavni v prejšnjih volitvah, boste UNIČILI glasovnico. Pazite tudi, da bo križ (X) postavljen v štirikotni prostor pred ime­nom kandidata!

Če boste volili za republikanski ali pa demokratski tiket, lahko naredite križ v kolobarju pod orlom, odnosno petelinom. TODA NE PRIPOROČAMO VAM TA NAČIN GLASOVANJA za tako zvani "Straight Ticket". Boljše bo, če volite za posamezne kandidate.

Ker je veliko število na­ših Slovencev volilo za Wallace-a in Taylorja, bodo menda imeli največ preglavic s tretjo kolono na glasovnici za 25 INDEPENDENT CANDIDATES za predsedniške elektorje. Pa tudi to je enostavno. Pazite le, da napravite križ (X) v štirikotnem prostoru pred VSAKIM od 25 kandidatov. Toda čuvajte se, da potem ne napravite križa v kolobarju pod orlom ali pa petelinom ali pa v štirikotnem prostoru pred imenom republikanskega odnosno demokratskega predsedniškega in podpredsedniškega kandidata."

Na dan volitev je časopis Enakopravnost poročal o pričakovanjih ameriških volitev v tujini, dan po glasovanju, 3. novembra 1948, pa na naslovnici objavil:

TRUMAN JE NEPRIČAKOVANO ZMAGAL

Demokratski predsedniški kandidat Harry S. Truman je nepričakovano prema­gal svojega nasprotnika republikanskega kandidata governerja Thomasa E. Deweya.

 

POSLEDNJI REZULTATI SO:

HARRY S. TRUMAN

Demokratski predsedniški kandidat Harry S. Truman je dobil vkupno 279 elektorjev in 19.367,000 glasov. Na osnovi do sedaj znanih rezultatov so Demokrati dobili tudi nepričakovano večino v Kongresu.

THOMAS E. DEWEY

Republikanski predsedniški kandidat Thomas E. De­wey je dobil vkupno 214 elektorjev in 18,357,000 glasov.

HENRRY A. WALLACE

Predsedniški kandidat Progresivne stranke Henry A. Wallace je dobil v New Yorku 540.000 glasov; v Californiji 84.000. V ostalih državah pa je ostal daleč zadaj.

DEWEY ČESTITAL TRUMANU NA ZMAGI

Danes ob 11:15 je predsednik državnega odbora Demokratske stranke senator Howard McGrath naznanil, da je zmaga Trumana v Ohio, kjer je dobil 25 elektorjev, bila odločilna. Z Ohiom je Truman dobil minimalnih 266 elek­torjev. Par minut pozneje pa je tudi republikanski pred­sedniški kandidat governer Thomas Dewey priznal poraz in čestital Trumanu na zmagi.  

 

Osrednje mesto je na naslovni strani Enakopravosti sicer dan po volitvah pripadlo ponovno izvoljenemu guvernerju Ohia Franku J. Lauscheju, sinu slovenskih staršev. Slednji je bil sicer tudi župan Clevelanda.

 

SIJAJNA LAUCSCHETOVA ZMAGA!

Bivši guverner Frank J. Lausche je včeraj bil ponov­no izvoljen za guvernerja Ohia z ogromno večino glasov nad svojim republikanskim nasprotnikom guvernerjem Thomasom J. Herbertom.

Okrog 7. ure zjutraj, ko so bili objavljeni rezultati iz 3.147 volilnih koč, je Lausche imel 474,384 glasov proti 408,590 za Herberta. Ker se pričakuje, da se bo ta razmer nadaljeval do konca štetja, bo Lausche zmagal z več kot 200,000 glasov večine!

Lausche pa je ob 1:28 po polnoči objavil izjavo, v kateri se je zahvalil ohijskemu ljudstvu za zaupanje. Pri­stavil je:

"Čeprav sem danes dobil večino glasov, moja zmaga ne bo izvojevana dokler moja administracija ne bo izvršila delo za dobrobit ljudstva naše države."

 

 

OSMA

Združene države Amerike zavračajo preiskavo vojnih zločinov ameriških vojakov in agentov CIE v Iraku, ki jih je v ponedeljek omenjalo Mednarodno kazensko sodišče (ICC).  To je sicer opravilo uvodne preiskave, pred morebitnimi nadaljnjimi pa se je oglasil State Department in ICC posvaril, da imajo ZDA svoj sistem ugotavljanja odgovornosti, ki bojda upošteva najvišje standarde. ZDA seveda niso podpisnice Rimskega statuta o ustanovitvi ICC.

Washington se punta proti mednarodni preiskavi zločinov njihove soldateske v Iraku, Kremelj pa odpušča. Po izgubi zaupanja predsednika Putina je aktovko moral spakirat ruski gospodarski minister Aleksej Uljukajev. Razlog? Ponedeljekova aretacija in sum prejetja podkupnine za posredovanje pri naftnih poslih.  

Hokejisti Olimpije so v 19. krogu razširjenega avstrijskega državnega prvenstva, krajše lige Ebel, dosegli četrto letošnjo zmago. Z izidom 6:4 so Ljubljančani še tretjič slavili po podaljških, s čimer pa se niso uspeli znebiti zadnjega mesta na lestvici, na kateri za predzadnjim Dornbirnom zaostajajo za 10 točk.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness