Neuradni list se vrača

Aktualno-politična novica
rtv
5. 10. 2020 - 10.05
 / BritOFF

10.05

Z novo sezono BritOFFov se na Radio Študent vsak ponedeljek ob pet čez deseto vrača Neuradni list. V njem obravnavamo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih dokumentov, preden so izvršeni ali uradno potrjeni na sejah vlade - kar je tako rekoč enako.

Analiza predlaganih sprememb medijske zakonodaje na skorajšnji predvečer zaključka javne razprave
 / 15. 7. 2020

Tokrat o zaščiti in obrambi. Radiotelevizija Slovenija se kot kaže že pripravlja na nove napade s strani vlade Janeza Janše. Po napovedanih spremembah medijske zakonodaje, ki bi finančno destabilizirale RTV, je hiša najprej odgovorila preko svojih skrbno izbranih podpornikov “javne RTV”. Zdaj se končno bolj resno pripravlja na obračun in obrambo hiše - dobesedno -, saj je objavila razpis za dokončanje del prenove dveh zaklonišč, ki sta v drugem nivoju kleti na Kolodvorski 2. Glavnina izvedbe zajema dokončanje inštalacijskih in obrtniških del ter nabavo in montažo tehnološke opreme, da bodo lahko program oddajali tudi iz zaklonišč. Vsako zaklonišče lahko sicer sprejme 300 ljudi, kar napoveduje izrazito krčenje programa.

Ministrstvo za obrambo medtem išče ponudnika za sistem brezpilotnih zrakoplovov, programsko in strojno računalniško opremo. Ministrstvo išče dva drona in aplikacije za njuno upravljanje ter strojno opremo za obdelavo dronskih podatkov. Prvi dron je zmogljivejši, model Matrice 300 RTK ali njemu enakovreden - cene tovrstnih dronov se začnejo pri najmanj 10.000 evrih. Drugi dron je manjši, Mavic 2 Enterprise ali njemu enakovreden, stane pa nekaj čez dva tisoč evrov. Drona bi ministrstvo uporabljalo za prostorsko skeniranje ogroženih območij in z njima nadgradilo zmogljivosti sil, ki delujejo v primeru naravnih in drugih nesreč ter drugih dogodkov. Kaj vse spada v kategorijo “drugih” dogodkov, v razpisu ni opredeljeno.

Ministrstvo za obrambo pa ne zgolj kupuje, ampak tudi prodaja. Objavilo je namero o sklenitvi neposredne pogodbe za prodajo boksarskega ringa. Minimalna cena za komplet rabljenega boksarskega ringa znaša le 1000 evrov. Če ste si ob tem zaželeli lastnega ringa, a nimate svojega kluba, vas moramo razočarati. Kupec je namreč lahko le boksarski klub, ki ima veljavno odločbo o statusu nevladne organizacije v javnem interesu na področju športa, v njem pa mora delovati vsaj en boksarski trener z veljavno mednarodno boksarsko licenco.
 

8.05

Francoski imperij še ne izgublja svojega pacifiškega dragulja, Nove Kaledonije. Državljani otočja, ki leži približno 1200 kilometrov vzhodno od Avstralije, so po predčasnih rezultatih na referendumu glasovali proti neodvisnosti od Francije. Udeležba je bila več kot štiripetinska, za neodvisnost je glasovalo nekaj manj kot 47 odstotkov volivcev. Gre za drugi referendum o neodvisnosti v zadnjih letih, potem ko je leta 2018 približno 57 odstotkov glasovalo proti odcepitvi od gospodarice. Obstaja še možnost tretjega referenduma leta 2022. Francija je namreč referendume obljubljala konec prejšnjega tisočletja, da bi umirila upor staroselskega prebivalstva Kanakov, ki je prerasel v državljansko vojno proti silam francoske države. Kanaki zaradi načrtne politike priseljevanja evropskih Francozov predstavljajo manj kot dve petini prebivalstva otočja. Kot ena večjih proizvajalk niklja na svetu je Nova Kaledonija za Francijo izrednega pomena. 

Nekdanji guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec se poteguje za naslednji vzpon po karierni lestvici. Finančni ministri držav v območju evra danes izbirajo med kandidatoma za člana izvršnega odbora Evropske centralne banke. Jazbečev nasprotnik je direktor za nadzor na nizozemski centralni banki Frank Elderson. Jazbec je pred letom in pol postal direktor za načrtovanje in odločanje v postopkih reševanja bank v okviru Enotnega sklada za reševanje, mehanizma bančne unije. Za imenovanje v glavni organ Evropske centralne banke, kjer ima trenutno glavno besedo Christine Lagarde, mora zbrati podporo vsaj 14 od 19 držav evroobmočja, ki predstavljajo vsaj 65 odstotkov prebivalstva območja.

600 odstotna inflacija
 / 22. 10. 2017

V Venezuelo je prispel zadnji od treh iranskih tankerjev z gorivom, ki so v državo, kjer primanjkuje bencina, začeli prihajati prejšnji teden. Venezuela ima ogromne zaloge nafte, a zaradi sankcij Združenih držav Amerike nima potrebnih strojnih delov in aditivov za njeno rafiniranje. Zadnjih nekaj tednov tako rafinirajo le po okrog 50.000 sodčkov dnevno. Za primerjavo: zgolj en tanker iz Irana je pripeljal za več kot 800.00 sodčkov goriva. Predsednik Nicolas Maduro je naznanil nov plan razdeljevanja goriva državljanom. Razdeljevanje bo potekalo izmenično, vsak bo lahko tankal na določeni dan, in to na podlagi registrskih tablic. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.