NEURADNO BOLJŠI ZRAK V LJUBLJANI

Oddaja
4. 12. 2017 - 10.05
 / BritOFF

OSMA

Finančni ministri držav evrskega območja bodo danes izbrali svojega novega predsednika, ki bo sredi januarja nasledil Nizozemca Jeroena Dijsselbloema. Kandidati so štirje: Luksemburžan Pierre Gramegna, Portugalec Mario Centeno, Latvijka Dana Reizniece-Ozola in Slovak Peter Kažimir.

Veliko možnosti za zmago naj bi imel portugalski minister Centeno, formalno neodvisen, a večkratni ekonomski svetovalec portugalskih socialdemokratov, naj bi želel vnesti nekaj uravnoteženja z leve dredine v dinamiko organov EU.  Člani evropske desne sredine namreč zasedajo vse tri ključne predsedniške položaje v osrednjih institucijah EU. Koga bo podprla Slovenija, ni znano. Evroskupina se bo najprej sestala na rednem zasedanju, na katerem so poleg volitev novega predsednika na dnevnem redu še obravnava ocen osnutkov proračunskih načrtov, program pomoči Grčiji in nadaljevanje tematske razprave o obdavčitvi stroškov dela.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v nedeljskem televizijskem nagovoru oznanil, da bo Venezuela ustvarila svojo lastno kriptovaluto. Imenovala se bo Petro, z njo pa naj bi se po Madurovih besedah zoperstavili ekonomski blokadi s strani ZDA in odprli nove možnosti mednarodnega financiranja ekonomskega in socialnega razvoja države. Tehnologijo blockchain, na kateri bo kriptovaluta temeljila, bo formalno legitimiralo venezuelsko Ministrstvo za izobraževanje, znanost in tehnologijo. Načrtovanje in izvedba projekta naj bi se zgodili pod vodstvom skupine petdesetih članov pristojnih strok. Maduro je dejal tudi, da naj bi bila valuta vezana na venezuelske zaloge nafte, plina, zlata in diamantov. Več naj bi bilo znanega v prihodnjih dneh.

DESETA

Današnji Neuradni list, pregled novitet na področju aktualne zakonodaje, smo posvetili predlogu ODLOKA O NAČRTU ZA KAKOVOST ZRAKA NA OBMOČJU MESTNE OBČINE LJUBLJANA, ki ga je pripravilo Ministrstvo za okolje in prostor. Odlok o načrtu za kakovost zraka na območju Mestne občine Ljubljana se novelira zaradi začutene potrebe po nadgradnji obstoječega odloka o načrtu za kakovost zraka na območju Mestne občine Ljubljana z novimi ukrepi, pri čemer osnovna strategija in pristop, ki so v do sedaj veljavnem odloku, ostanejo v veljavi še naprej.

V tem smislu gre na področju malih kurilnih naprav, ki so še naprej večinski vir delcev, ki višajo raven onesnaženosti, za ukrepe Uučinkovitosti Rabe Eenergije in Obnovljivih Virov Energije, na področju prometa pa za prehod k trajnostni mobilnosti.

Na področju ogrevanja in malih kurilnih naprav se uvajajo nekateri novi ukrepi, da bi se dosegla celovitost ukrepov in ki se nanašajo zlasti na ravnanje gospodinjstev ne samo z malimi kurilnimi napravami, ampak tudi z lesom in gozdom.

Na področju trajnostne mobilnosti se ukrepi nadgrajujejo zlasti z uvajanjem komunalnih vozil z emisijskim razredom EURO VI, uvedbo učinkovitega sistema izposoje koles, prav tako gre za bližnji preboj elektromobilnosti, ki pa zahteva ustrezno infrastrukturo.

Finančni viri za izvajanje ukrepov v odloku ostajajo enaki, to so sredstva države, občine, podjetij in gospodinjstev.

Država bo še naprej zagotavljala ustrezne spodbude iz Sklada podnebnih sprememb in iz kohezijskih sredstev 2014-2020, pri čemer se načrtujejo v Podrobnejšem programu ukrepov, ki ga bo sprejela Vlada, nekatere novosti, kot so npr. spodbude za nakup toplotnih postaj za priključevanje na daljinsko ogrevanje ali pa spodbude za uvedbo sistemov za izposojo koles v občini.

V tem odloku ima država tudi ambicijo, da v t.i. tehnološkem ukrepu doseže razvoj nekaterih naprav za izboljšanje kakovosti zraka v Sloveniji (da bi bili boljši in cenejši od konkurenčnih produktov iz drugih držav ter bi se proizvajali doma), kar pomeni tudi pozitivne gospodarske učinke ob dovolj velikih ambicijah nosilcev razvoja iz podjetniškega sektorja, da te produkte tržijo na globalnem tržišču.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness