Nevihtni Britoff

Aktualno-politična novica
4. 8. 2019 - 12.00
 / BritOFF

V francoskem Nantesu je včeraj zjutraj prišlo do spopadov med policijo in protestniki, ki so se zbrali ob reki Loari, kjer so v ponedeljek našli truplo 24-letnega Steva Maia Canice. Ta je bil pogrešan od noči na 22. junij, ko se je policija odločila nasilno prekiniti glasbeni festival Fête de la Musique. Ob ustavitvi zabave, ki bi sicer trajala celo noč, je uporabila solzivec, nekaj udeležencev festivala je padlo v reko, med njimi tudi Maia Canico, ki ni znal plavati. Protestniki so opozarjali na policijsko nasilje in še vedno nepojasnjene okoliščine smrti mladega udeleženca. Popoldan se je del protestnikov podal pred sedež policije v Nantesu, kjer je prišlo do nasilnih spopadov. Policija je med spopadi uporabila tudi vodni top in solzivec. Aretiranih je bilo 42 ljudi, dva človeka pa sta bila ranjena. Protestniki so se solidarno zbrali tudi v drugih francoskih mestih.

Na ulice so se ponovno odpravili tudi protestniki v Hongkongu. Prvi od dveh današnjih napovedanih shodov, ki trajajo že devet tednov, se je začel popoldne po lokalnem času v četrti Tseung Kwan O, potem ko je policija dopoldne aretirala 45 protestnikov v delavski četrti Wong Tai Sin. V podporo protestnikom se je zbrala množica domačinov, ki so se spopadli s policijo, ta je proti njim uporabila solzivec. Drug današnji shod je potekal pred uradom, ki v Hongkongu predstavlja kitajsko vlado. Protestniki so sneli kitajsko zastavo pred uradom in jo utopili v južnokitajskem morju. Množični protesti so sicer izbruhnili 9. junija zaradi predloga zakona, ki bi dopustil izročitev osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski. Čeprav so oblasti predlog zakona umaknile, so demonstracije prerasle v obsežne protivladne proteste, pa tudi v proteste proti policijskemu nasilju in za demokratične reforme. Jutri naj bi se protesti nadaljevali s splošno stavko, ki naj bi se ji pridružilo okoli 14.000 ljudi iz 20 različnih sektorjev.

Na današnji dan pred 24 leti se je začela Nevihta - "osvobodilna" vojaška akcija hrvaške vojske - v kateri je okrog 200.000 pripradnikov hrvaške vojske v štirih dneh zasedlo dobrih 10.000 kvadratnih kilometrov ozemlja in s katero se je zaključila domovinska vojna na Hrvaškem. Ta dan Hrvati zaznamujejo kot dan zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov. Z operacijo Nevihta si je Hrvaška leta 1995 v samo treh dneh od 4. do 7. avgusta povrnila skoraj petino ozemlja, ki je bilo pod nadzorom srbskih upornikov. Operacija je bila odločilna tudi za konec vojne v sosednji Bosni in Hercegovini. Medtem ko na Hrvaškem operacijo Nevihta slavijo kot legitimno operacijo za osvoboditev ozemlja, jo v Srbiji vidijo kot eno največjih katastrof srbskega naroda in zločinsko operacijo etničnega čiščenja. Med njo naj bi bilo po ocenah Beograda s hrvaškega ozemlja pregnanih okoli 250.000 Srbov. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes hrvaške oblasti pozval, naj pojasnijo, kako to, da je od 582.000 Srbov in 106.000 Jugoslovanov, kot jih je bilo po popisu prebivalstva na Hrvaškem leta 1981, v popisu iz leta 2011 ostalo samo 184.000 Srbov. Proslava 24. obletnice Nevihte bo potekala jutri v Kninu, ki je bil med zadnjo vojno glavno oporišče upornih hrvaških Srbov. Udeležili se je bodo najvišji hrvaški predstavniki.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.