NEZAPRISEŽEN BRITOFF

Aktualno-politična novica
9. 1. 2013 - 10.05
 / BritOFF

Sedma

Predsednik vlade Janez Janša je v odzivu na poročilo portikorupcijske komisije, ki njemu in predsedniku Pozitivne Slovenije ter županu Ljubljane Zoranu Jankoviću očita več krštiev protikorupcijske zakonodaje, sporočil, da bo svoja pojasnila glede očitkov podal svetu SDS, ki bo tudi odločal o njegovi politični usodi. V primeru, da svet stranke ne bo sprejel predsednikovih pojasnil, bo Janša odstopil s mesta predsednika stranke, posledično pa to po njegovih besedah pomeni tudi odhod s premierskega položaja. Janša, čigar odstop je zahtevalo tudi več koalicijskih partnerjev, je sicer očitke protikorupcijske komisije, podobno kot tudi Jankovič, zanikal.

Med gospodarsko krizo skovani stereotip o izmikanju davčni zakonodaji kot grškem nacionalnem športu se širi tudi v gozdove. Kot je sporočilo grško ministrstvo za okolje, so oblasti v letu 2012 zasegle več kot 13 ton nezakonito posekanega lesa, pristojne službe pa so prijele več kot 3.000 prijav nezakonite sečnje. Največ nepoklicanih gozdarjev so oblasti zalotile v pokrajini Vzhodna Makedonija-Trakija, porast nezakonite sečnje pa pripisujejo zimi in gospodarski krizi, ki sta v obubožani Grčiji vzpodbudila povpraševanje po trdem gorivu. 

Venezuelski predsednik Hugo Chavez na za jutri napovedani inavguracijski slovesnosti ne bo mogel prevzeti novega predsednišega mandata. Kljub težkim zapletom po četrti Chavezovi operaciji zaradi raka so venezuelske oblasti vse do zadnjega ohranjale upanje, da bo voditelj bolivarske revolucije okreval še pravočasno za prisego, na koncu pa so se izkazala za pravilna domnevanja o težkem bolezenskem stanju venezuelskega predsednika. Negotovosti okoli dejanskega Chavezvega zdravstvenega stanja razburjajo predvsem venezuelsko opozicijo, ki od vrhovnega sodišča zahteva, naj čim prej odloči, ali se lahko predsedniška prisega zaradi zgolj formalne narave le-te preloži, kot trdi vlada, ali pa se morajo razpisati nove volitev v roku 30 dneh, kot to narekuje ustava.

Osma

Humanitarni koordinator Združenih narodov John Ging je Varnostni svet opozoril na hudo lakoto v južnosudanskih zveznih državah Južni Kordofan in Modri Nil. Zaradi spopadov naj bi bilo na tem območju prizadetih kar 80 odstotkov vseh družin, ki se preživljajo z enim obrokom dnevno, ali pa še to ne. Po besedah Ginga so razmere katastrofalne. Varnostni svet Združenih narodov je sicer maja lani z resolucijo od sudanskih oblati v Kartumu zahteval takojšen dostop humanitarnim organizacijam na območje in celo zagrozil z ukrepi, če tega ne bodo izpolnile.

Mednarodna raziskava »Ženski statistični projekt« opozarja na demografsko neravnovesje med spoloma v Albaniji. Po podatkih raziskave se v Albaniji na 100 deklic rodi 111 dečkov, neravnovesje med spoloma, ko gre za novorojenčke, pa je še izrazitejše v prestolnici Tirani. Tam se na 100 deklic rodi kar 119 dečkov. Avtorji raziskave rezultate pripisujejo izraziti patriarhalni naravnanosti albanske družbe, ki pretendira moške potomce.

Hokejisti Olimpije so sklop treh tekem odigranih na prostem v idiličnem okolju razpadlega bežigrajskega stadiona zaključili s porazom. V 32. krogu odprtega avstrijskega prvenstva je bilo od Ljubljančanov ponovno boljše moštvo celovškega KAC-a, ki je slavilo s 4:2.

Deveta

Ameriška vojaška sodnica Denise Lord je vojaku Bradleyju Manningu, ki mu sicer zaradi domnevne kraje tajnih depeš State Departmenta in posredovanja le-teh spletni strani WikiLeaks grozi dosmrtna zaporna kazen, cinično znižala zagroženo kazen za 112 dni. Lordova se je za znižanje zagrožene dosmrtne kazni za slabe 4 mesece odločila s tem, ko je upoštevala čas, ki ga je Manning preživel zaprt v bazi ameriških marincev Quantico v Virginiji, kjer so mu bile kršene človekove pravice. Sodnica se je z Manningovimi zagovorniki strinjala, da so bili pogoji zapora za vojaka preostri, dnevi preživeti v bazi marincev pa se mu bodo upoštevali pri morebitni kasnejši kazni. 

Srbsko ministrstvo za energetiko je predlagalo brezplačno elektriko in plin za socialno ogrožene. Po predlogu ministrstva bi socialno ogroženi na mesec skozi vso leto dobili 120 kilovatov elektrike, v sezoni ogrevanja pa mesečno še 90 kubičnih metrov plina. Sredstva bi ministrstvo črpalo iz dela državnega proračuna namenjenega različnim vrstam socialne pomoči, zlorabe pa preprečili z neposrednim znižanjem računov ali s strogo namenskimi garantnimi pismi, ki jih ne bi bilo mogoče prodajati ali menjati.

Uprava časopisnega podjetja Delo je v dvoumnih okoliščinah prekinila pogodbo z novinarjem Dejanom Karbo. Medtem ko vodstvo Dela poudarja, da se je z novinarjem, znanem po poročanju o aferi Patria in domnevnem očetovstvu nekdanjega nadškofa Franca Rodeta, razšlo sporazumno zaradi pomanjkanja skupne vizije, pa Karba pojasnjuje, da je bil v podpis sporazumne prekinitve pogodbe o delu prisiljen. V nasprotnem primeru, naj bi mu vodstvo Dela zagrozilo s suspenzom, s tem pa bi mu odpovedalo tudi pravno zaščito v tožbah, ki si jih je nakopal s pisanjem za ta časnik. Ogorčenje nad ravnanjem Dela so že izrazili Sindikatu novinarjev Slovenije.

Deseta

Potem ko je postalo jasno, da se venezuelski predsednik Hugo Chavez zaradi zdravstvenih zapletov po operaciji raka ne bo mogel udeležiti jutrišnje inavguracijske slovesnosti, na kateri bi prisegel nov predsedniški mandat, so venezuelske oblasti sporočile, da bo novi-stari predsednik prisegel kasneje. Kot je venezuelskim poslancem pojasnil predsednik narodne skupščine Diosdado Cabello se bo prisega v skladu z 231. členom ustave odvila na kasnejši dan pred ustavnim sodiščem. Drugače določila ustave interpretira opozicija, ki meni, da inavguracijske slovesnosti ni mogoče prestaviti in od vrhovnega sodišča zahteva, naj glede tega poda dokončni odgovor.  

Ameriške oblasti pred obiskom afganistanskega predsednika Hamida Karzajem v javnosti premlevajo všečno možnost popolnega umika iz Afganistana do konca leta 2014. Umik mednarodnih sil izpod Hindukuša je za konec prihodnjega leta predviden že dlje časa, ameriška administracija pa dopušča možnost popolnega umika, po katerem v državi ne bi ostal noben ameriški vojak. Iz Bele hiše sicer diplomatsko pojasnjujejo, da jih bo pri umiku iz Afganistana vodil strateški cilj usposobiti afganistanske sile za samostojno delovanje, ne izključujejo pa nobene možnosti. Informacijo o možnem ameriškem popolnem umiku je možno razumeti tudi kot odgovor ameriškim medijem, ki so prejšnji teden poročali o tem, da bi naj tudi po letu 2014 v Afganistanu ostalo med 3 in 9 tisoč ameriških vojakov.

Kandidatka predsednika Boruta Pahorja za varuhinjo človekovih pravic Vlasta Nussdorfer nadaljuje s predstavitvijo med poslanskimi skupinami v državnem zboru. Potem ko je včeraj obiskala poslance SD, SLS in DeSUS, se bo vrhovna tožilka tekom dneva predstavila še poslancem Pozitivne Slovenije, Državljanske liste in Nove Slovenije. Podporo so ji do sedaj javno izrazili Socialni demokrati, neuradno naklonjenost pa Pahorjevi kandidatki izrekajo tudi v ljudski strani in stranki upokojencev.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness