Ni rumeno, to je politična antropologija, to je kriminal

Aktualno-politična novica
13. 12. 2013 - 10.00
 / BritOFF

OB SEDMIH

Več kot sto tisoč etiopijskih Judov oziroma Falašmurov je v zadnjih treh desetletjih emigriralo v Izrael, kjer pa so predvsem zaradi svoje temne polti pogosto deležni diskriminacije. O tem se je lahko prepričala tudi Pnina Tamano-Shata, sicer poslanka v knesetu, ko jo je Rdeča Davidova zvezda zavrnila v krvodajalski akciji parlamentarcev. Zdravstveno ministrstvo zaradi strahu pred aidsem takšno prakso predpisuje za državljane, rojene v večini afriških držav, očitno pa stanja zavesti niso spremenile niti velike demonstracije Falašmurov pred šestnajstimi leti. Takrat so zvedeli, da njihova darovana kri po posredovanju ministrstva ni bila uporabljena.

Tako kot predsodki je očitno trdoživa tudi kuga; na Madagaskarju je v petih okrožjih od 112-ih razglašena njena epidemija, saj je v zadnjih tednih zaradi nje umrlo 39 ljudi. V večini primerov naj bi šlo za pljučno kugo, ki je hujša od bolj razširjene bubonske oziroma črne kuge, širila pa naj bi se predvsem zaradi čezmernega krčenja gozdov in posledičnega umika podgan v naseljene kraje.

Po odločitvi zgornjega doma belgijskega parlamenta naj bi bila evtanazija dovoljena tudi za neozdravljivo bolne mladoletnike in ne samo za polnoletne osebe, kot od leta 2002 velja sedaj. Za prošnjo otrok, ki se bodo sicer morali zavedati svojega položaja in pomena prošnje za evtanazijo, bo obvezno soglasje tako staršev kot njihovih zdravnikov. Predlog zakona čaka še na potrditev v spodnjem domu parlamenta, nasprotujejo pa mu predvsem voditelji največjih verskih skupnosti.

 

OB OSMIH

Bošnjaški starši in otroci iz Konjević Polja v Republiki Srbski nadaljujejo z bojkotom obiskovanja šole, ker jim ni omogočen pouk v takoimenovani skupini narodnostnih predmetov. Gre se predvsem za občutljivo vprašanje učnega jezika, zato ni presenetljivo, da so starši ogorčeno zavrnili tudi zadnjo ponujeno rešitev. Po njej naj bi učenci poleg petih šolskih ur srbščine obiskovali tudi eno uro materinega jezika. Že zadnja besedna zveza pa je v pregretih okoliščinah dovolj za jezo staršev, saj ni bila naravnost uporabljena beseda bosanščina. Danes bodo pravni predstavniki staršev vložili tožbe proti diskriminaciji na lokalnih sodiščih in na ustavnem sodišču Bosne in Hercegovine, nadaljuje pa se tudi protestno šotorsko kampiranje pred Uradom visokega predstavnika mednarodne skupnosti v Sarajevu. Zlobno pripominjamo, da glede na to, da funkcijo opravlja koroški Slovenec Valentin Inzko z izkušnjo manjšinskega šolanja, bi pričakovali hitrejšo rešitev težave.

Severnokorejska državna tiskovna agencija je sporočila, da je stric po krvi in stric iz ozadja hkrati že zgodovina. Jang Song Thaek je bil usmrčen zaradi poskusa strmoglavljenja države z vsemi mogočimi intrigami in zaničevanja vrednimi metodami, zato je, citiramo, izdajalec države za vse čase in slabši od psa, konec citata. Njegovemu nečaku in še sveže pečenemu voditelju države Kim Jong Unu torej ne gre odrekati odločnosti v nadaljevanju družinske tradicije in revolucionarnega izročila.

Najverjetneje ameriški dron je napadel poročno povorko v osrednjem Jemnu in ubil najmanj trinajst ljudi, še trideset pa je ranjenih. V koloni sta bila tudi voditelja pomembnih plemen Avamir in Tavais.

 

OB DEVETIH
Inšpektorji Združenih narodov ki so preiskovali uporabo kemičnega orožja v že malce pozabljeni Siriji, so generalnemu sekretarju Ban Ki-moonu izročili končno poročilo. Dokument še ni objavljen, je pa že znano, da je v njem navedenih najmanj pet primerov uporabe tovrstnega orožja v državljanski vojni.

Katalonske stranke so dosegle načelen dogovor o izvedbi referenduma, na katerem bi glasovali o neodvisnosti pokrajine. Praznik separatizma in demokracije naj bi se zgodil 9. novembra prihodnje leto, španska vlada pa je že napovedala, da ga bo preprečila po pravni poti, ker naj bi bil neustaven.

Raziskava Državne univerze v Ohiu kaže na to, da politična opredeljenost posameznika vpliva na percepcijo obraznih značilnosti političnega kandidata, pa čeprav se njegova faca tisočkrat pojavi na TV-ju. Raziskovalci so do izsledkov prišli na primeru republikanskega predsedniškega kandidata na zadnjih volitvah Mitta Romneya. Popreproščeno povedano, desno orientiranim volivcem se je njegov lik precej bolj milo vtisnil nekam v male možgane, medtem ko so si ga levi volivci zapomnili in reprezentirali v manj prijazni oziroma realistični podobi.  

 

OB DESETIH

Britanska vlada naj bi danes predstavila strožje pogoje za migrante, ki bodo želeli pridobiti socialne prejemke in ugodnosti. Socialnih turistov, takšen je namreč prevladujoč izraz za migrante v vse bolj ksenofobno obarvani otoški politiki in javnem mnenju, naj bi se med drugim ubranili s preverjanjem tekočega govorjenja angleščine in dokazovanjem posameznika, da je neuspešno iskal delo v svoji matični državi.

Naslednja novica se je prebila skozi selekcijsko sito zgolj zaradi nepristranskega prispevka k razumevanju politične antropologije. Danska premierka Helle Thorning-Schmidt je takole ubesedila kontekst razvpitega selfija s pogrebne slovesnosti za Nelsonom Mandelo, na katerem je prešerna skupaj z Barackom Obamo in Davidom Cameronom: »Na tribunah se je plesalo .... in potem smo škljocnili zares zabaven selfie«.

Po poročanju medijev naj bi direktorja Študentske organizacije Univerze na Primorskem in občinskega svetnika Socialnih demokratov Sebastjana Kokla le doletela posebna čast. Koprsko državno tožilstvo naj bi zahtevalo sodno preiskavo zaradi več kaznivih dejanj, storjenih z njegove strani in s strani Gorana Sambta, nekdanjega predsednika nadzornega sveta ŠOUP-a.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness