Nikšićko BritOFF

Aktualno-politična novica
12. 3. 2017 - 9.45
 / BritOFF

V črnogorskem NIkšiću potekajo lokalne volitve na katerih, zaradi bojkota opozicije, sodelujeta le dve vladajoči stranki - Demokratska partija socialistov in Socialdemokrati. Za bojkot volitev v drugem največjem mestu so se opozicijske stranke odločile potem, ko je Specialno državno tožilstvo pozvalo k pridržanju in odvzemu imunitete vodjama opozicijskega Demokratskega fronta, Andrije Mandića in Milana Kneževića, zaradi njihove vloge v domnevnem poskusu državnega udara. Odločitev je sicer naknadno preklical vrhovni državni tožilec, a je medtem rok za oddajo volilnih listov že potekel. 

Diplomatski spor med Nizozemsko in Turčijo se še dodatno poglablja. Potem, ko so nizozemske oblasti prepovedale pristanek turškega zunanjega ministra Mevluta Cavusogluja, se je pred turškim konzulatom v Rotterdamu zbralo približno tisoč protestnikov, ki jih je tamkajšnja policija razgnala šele s pomočjo vodnega topa. Te iste protestnike je sicer nameravala nagovoriti turška ministrica za družino Fatma Betul Sayan Kaya, a ji policija tega ni dovolila in jo je pospremila nazaj do nemške meje, od koder se je pripeljala. Nizozemske parlamentarne volitve bodo na sporedu to sredo, 15. marca, turški referendum o uvedbi predsedniškega sistema pa mesec kasneje.

Na ulicah Neaplja je izbruhnilo nasilje med policijo in protestniki, ki nasprotujejo obisku vodje Severne Lige Matteu Salviniju. Protestnike, ki se jih je sicer zbralo med 200 in 300, je podprl kar sam župan Neaplja Luigi de Magistris, ki je, sicer neuspešno, poskusil preprečiti Salvinijev prihod. Salvini je na jugu Italije nedobrodošel zaradi javnosti dobro poznane retorike proti prebivalcem tega dela države v preteklosti. Odkar je prevzel vodenje Severne lige in njene, bojda za južnjake bolj prijazne, sestrske stranke Mi s Salvinijem, je sicer spremenil retoriko in se opravičil za lastno preteklost. Bolj kot Neapeljčani, ga po novem motijo Evropska unija in begunci. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness