Nov način obolevanja za nalezljivimi boleznimi

Aktualno-politična novica
23. 6. 2022 - 10.00
 / BritOFF

Čeprav je Evropo šele dodobra zajel prvi vročinski val letošnjega poletja, se mnoge države že pripravljajo na novi val pozabljenega sovražnika – covida-19. Z opustitvijo vseh protikoronskih ukrepov in z akutnimi krizami, ki izvirajo iz rusko-ukrajinskega konflikta, se je tematika covida-19 premaknila daleč v zakulisje. Vendar, kot je dejal premier Robert Golob v Odmevih, koronavirus ne bo izginil sam od sebe in z njim se bomo morali navaditi živeti. Zato je vlada v postopku obnove in priprave ustrezne zakonodaje za hladnejše in covidu naklonjene mesece. V današnjem Neuradnem listu torej o predlogu Zakona o nalezljivih boleznih.

Trenutni Zakon o nalezljivih boleznih je bil sprejet leta 1996, epidemija zadnjih dveh let pa je pokazala, da nujno potrebuje prenovo. Njegov 39. člen obremenjuje neskladnost z ustavo v 4. točki, kar je odločilo ustavno sodišče oktobra 2021. To zakonsko določilo podeljuje vladi pooblastilo, da v primeru, da ukrepi iz zakona ne morejo ustaviti širitve nalezljivih bolezni med prebivalstvom, lahko omeji ali prepove promet posameznih vrst blaga in izdelkov. Takšna besedna formulacija pa po mnenju ustavnega sodišča vključuje zgolj fizične izdelke, ne pa tudi storitev.

Prenovljeni 39. člen v predlogu zakona vladi podeljuje pooblastilo za določanje zgolj ukrepov, ki so nujni, primerni in sorazmerni in ne predstavljajo prekomernega poseganja v posameznikove človekove pravice in temeljne svoboščine. Sprememba 39. člena je tudi ena največjih sprememb, ki jih predvideva novela. Vse spremembe v zakonu bodo naravnane v smeri omejitve privilegijev izvršilne veje oblasti pri poseganju v pravice posameznikov v času epidemij. Vlada s tem predlogom obljublja stopnjevitost ukrepov glede na razvoj epidemiološke slike, upoštevanje strokovnih skupin in učinkovit parlamentarni nadzor nad ukrepi vlade.

Pomemben vidik novega predloga se nahaja v delu kazenskih odločb. V primeru sprejetja se bo odpravila globa, naložena posamezniku, ki organizira zbiranje na javnem kraju, ko je le-to prepovedano zaradi preprečevanja širitve okužb. Prav tako se ne kaznuje posameznikov, ki kršijo omejitve javnega gibanja po 39. členu Zakona o nalezljivih boleznih. Ostaja pa enaka kazen za kršitve vseh ukrepov, ki se jih mora posameznik držati v primeru odreditve karantene ali osamitve.

Predlog zakona so vložile vse tri koalicijske stranke. Povzele so ga po rešitvah, ki jih je pripravila Pravna mreža za varstvo demokracije. Večina koalicijskih poslancev zagovarja obravnavo predloga po skrajšanem postopku zaradi nujnosti ureditve področja nalezljivih bolezni.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.