Novoletni nočni Britoff

Aktualno-politična novica
1. 1. 2017 - 1.01
 / BritOFF

Novoletne novice začenjamo v Veliki Britanij, kjer so britanski študenti dobili nepričakovanega zaveznika v boju proti komercializaciji visokega šolstva. Zakon, ki želi vzpodbuditi nastanek tako imenovanih start-up univerz in vdahniti visokemu šolstvu podjetniški duh, ima praktično zagotovljeno podporo v spodnjem domu parlamenta. A vladnim predlogom sedaj nasprotujejo v Lordski zbornici, kjer med drugim sedijo tudi rektorji največjih angleških univerz. Koalicija liberalnih in laburističnih lordov je v svojem odboru v zakonu dodala dva amandmaja, ki bi univerzam prepovedala imeti primarno zaslužkarsko poslanstvo. Drugi amandma zagotavlja avtonomijo univerz.

V Demokratični republiki Kongo so vladne in opozicijske politične stranke dosegle načelni dogovor o odhodu predsednika Josepha Kabile z oblasti. Po dogovoru, ki so ga pomagali skleniti škofje katoliške cerkve v Kongu, bodo volitve potekale najkasneje konec letošnjega leta, do takrat pa predsednik ostaja na funkciji. Kabila na volitvah ne bo mogel nastopiti, prav tako pa ne sme spremeniti ustave, da bi si s tem še enkrat omogočil kandidaturo. Kabila, ki je vodenje države prevzel med državljansko vojno leta 2001, do sedaj ni želel sestopiti iz oblasti. Njegov zadnji mandat se je iztekel letošnjega novembra, a vlada ni razpisala novih volitev, domnevno zaradi finančnih težav. 

Varnostni svet Združenih narodov je soglasno sprejel resolucijo, s katero izraža podporo načrtu mirovnega procesa v Siriji, ki sta ga skovali Rusija in Turčija. Resolucija podpira uveljavitev premirja v državi, prav tako pa tudi začetek pogajanj med sirsko vlado in opozicijo. Ta bodo potekala v kazahstanski prestolnici Astana v sodelovanju z Združenimi narodi. Rusija in Turčija sta naznanili namero, da k pogovorom povabita tudi Egipt, Savdsko Arabijo, Katar in Jordanijo, Združene države Amerike pa morebiti šele po zamenjavi tamkajšnje izvršne oblasti.

Vila Ruske Federacije, ki jo mora ta izprazniti zaradi domnevne obveščevalne dejavnostiHladna vojna med Rusijo in ZDA se bo očitno nadaljevala vsaj še naslednje tri tedne, kolikor je še ostalo v mandatu ameriškega predsednika Baracka Obame. Ameriške oblasti so namreč sporočile, da so našle invazivno kodo ruskih hekerjev v računalniku elektro podjetju v zvezni državi Vermont. Pred nekaj dnevi je Obama sicer ukazal izgon 35 ruskih diplomatov, ki naj bi delali za ruski obveščevalni službi FSB in GRU. Poleg tega mora Rusija izprazniti dve vili v zvezni državi New York, ki naj bi se uporabljale za obveščevalno dejavnost, kar pa ruska ambasada zanika. Po njihovih besedah sta zgradbi namenjeni otrokom diplomatom. “Prav škandalozno je, da se spravljajo na naše otroke,” je povedla Vitalji Čurkin, veleposlanik Ruske Federacije pri združenih narodih.

Zaključujemo pa v Vatikanu. Na elitni lokaciji, na Trgu svetega Petra, se je v zadnjem dnevu leta 2016 odprla prva McDonaldsova restavracija v najmanjši državi na svetu. Številni vatikanski kardinali so v italijanskih medijih izrazili  svoje nasprotovanje tej odločitvi svetega sedeža, kjer pa so povedali, da negodovanja ne razumejo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.