Oblast ima ljudstvo

Aktualno-politična novica
13. 11. 2017 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobrodošli v Neuradnem listu, jutranjem BritOFFu aktualnopolitične redakcije Radia Študent, v katerem se posvečamo predlogom zakonov, poslanskim pobudam, odločitvam sodišč in tako naprej. Danes predstavljamo predlog Slovenske demokratske stranke za začetek postopka za spremembo Ustave Republike Slovenije z osnutkom ustavnega zakona. Bolj natančno za spremembo 103. člena ustave.

Člen, ki bi ga SDS spremenil, se trenutno glasi: Predsednik republike se izvoli na neposrednih, splošnih in tajnih volitvah. Za predsednika republike je kandidat izvoljen z večino veljavnih glasov. Predsednik republike je izvoljen za dobo petih let, vendar največ dvakrat zaporedoma. Če se mandatna doba predsednika republike izteče med vojno ali med trajanjem izrednega stanja, mu mandat preneha šest mesecev po prenehanju vojnega ali izrednega stanja. Za predsednika republike je lahko izvoljen le državljan Slovenije. Volitve za predsednika republike razpiše predsednik državnega zbora. Predsednik republike mora biti izvoljen najkasneje 15 dni pred potekom mandatne dobe prejšnjega predsednika.

Pri SDS-u bi v ustavo dodali, da mora biti predsednik republike izvoljen z večino veljavnih glasov, pod pogojem, da mora za tega kandidata glasovati najmanj 20% oziroma petina vseh volivcev. Udeležba v drugem krogu volitev, ki jih je dobil Borut Pahor, je bila 41-odstotna.

Poslanec SDS Branko Grims, ki je predlog predstavil javnosti, je le-tega opravičil z dejstvom, da podobno ureditev že imamo pri referendumih, zakaj je torej ne bi imeli tudi pri predsedniških volitvah. Grims prav tako dodaja, da je predlog po njegovem mnenju skladen z načelom, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo.

Če kvorum ne bi bil dosežen, bi bile po predlogu razpisane nove volitve, kar pa bi pomenilo, da bi le-te morale biti razpisane pol leta prej.

Če s tem predlogom SDS ne bo uspešna, je Grims izrazil pripravljenost, da po vzoru Nemčije predlagajo volitve za predsednika v parlamentu, kjer bi bil le-ta izbran z dvotretjinsko večino. Do tega, kako skladen bi bil ta predlog z načelom, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo, se Grims ni opredelil.

 

0805

Borut Pahor si je z 52,94 odstotka glasov volilcev zagotovil še drugi mandat na mestu predsednika Republike Slovenije. Kamniški župan Marjan Šarec je na  volitvah, ki jih je zaznamovala predvsem nizka, 41-odstotna udeležba, zaostal le za nekaj več kot 40 tisoč glasov. 

Predstavniki Združenih narodov so potrdili prvo premestitev skupine beguncev iz Libije v varno hišo v Nigru. Gre za nov sistem, ki bi v teoriji moral zaščititi najranljivejše skupine beguncev pred nasiljem in izkoriščanjem, ki so mu priča v Libiji. Niger bo v zameno za finačno pomoč gostil te begunce, dokler se ne rešijo njihove prošnje za azil v tretjih državah.

Nogometni reprezentanci Hrvaške in Švice sta vsaka s svojim remijem brez golov proti Grčiji oziroma Severni Irski obranili prednost s prve tekme in se uvrstili na svetovno prvenstvo, ki bo v Rusiji naslednje leto. Tako za Rusijo na voljo ostajajo le še štiri karte, za njih pa se še borijo Švedska, Italija, Danska, Irska, Honduras, Peru, Nova Zelandija in Avstralija.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.