Obrambni britOFF

Aktualno-politična novica
22. 6. 2019 - 12.00
 / BritOFF

V sklad
 / 15. 5. 2019
Po 13-urni razpravi v državnem zboru so poslanci zavrnili interpelacijo zoper obrambnega ministra Karla Erjavca. Erjavec se je soočal z očitki predvsem v povezavi z razrešitvijo brigadirja Mihe Škerbinca na predlog načelnice Generalštaba Alenke Ermenc. Erjavec naj bi ob tem zlorabljal Obveščevalno-varnostno službo ministrstva za obrambo in zavajal glede nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču Poček, ki je bilo v središču razrešitve Škerbinca. Škerbinc je na to odločitev kasneje podal ugovor in v razlogih za razrešitev videl osebne zamere. Na drugi strani je Erjavec interpelacijo videl kot poskus politizacije vojske in ocenil, da gre za povezavo Škerbinca s predlagatelji interpelacije, poslanci stranke SDS. Interpelacijo je podprlo 35 poslancev SDS, NSi in SNS, zavrnilo pa 39 poslancev koalicije in obeh manjšin. Levica v razpravi in glasovanju ni sodelovala.

Obrambni minister Združenih držav Amerike pa ne bo več Patrick Shanahan, ki je bil vršilec dolžnosti obrambnega ministra ZDA od odstopa Jima Mattisa ob koncu leta 2018. Shanahan je kasneje postal Trumpov vodilni kandidat za prevzem položaja ministra, a je od nominacije v tem tednu odstopil zaradi osebnih razlogov oziroma "boleče osebne zgodovine", ki bi jo pred prevzemom položaja v Pentagonu morala preiskati tudi FBI. Nov kandidat Trumpa je tako postal Mark Esper, ki je bil med drugim častnik v prvi Zalivski vojni, nazadnje pa je opravljal vlogo sekretarja kopenske vojske.

Kako poteka določanje kvot za odstrel medvedov...
 / 20. 12. 2018
Potem ko je na območju občine Škofljice pri Želimljah zjutraj prišlo do napada medveda na starejšo žensko, so nekateri vidnejši politični obrazi že podali podporo večji regulaciji števila zveri v naravi. Dogodek se je zgodil dva dni po tem, ko so poslanci državnega zbora z veliko večino sprejeli interventni zakon, ki predvideva "odvzem" 200 rjavih medvedov in enajst volkov iz naravnega okolja. Od tega bi se 175 medvedov odstrelilo, primarno tam, kjer prihajajo v stike s prebivalci krajev in napadajo drobnico. Odstrel je bil že odrejen tudi za medvedko, odgovorno za današnji napad.

V Hongkongu so tisoči protestnikov obkolili sedež policije in s tem nadaljevali proteste zoper tako imenovani zakon o izročanju. V kolikor bi bil sprejet, bi zakon dovoljeval, da se obtožence lahko izroči Kitajski, s čimer naj bi po mnenju protestnikov Hongkong izgubil avtonomnost sodstva, ki jo sicer po trenutni ureditvi uživa. Potem ko je število protestnikov v preteklih tednih po nekaterih podatkih preseglo milijon ljudi, je voditeljica Hongkonga Carrie Lam sporočila, da bi razprava o sprejetju zakona odložena na kasnejši čas in podala javno opravičilo. Vseh protestnikov ta odločitev ni pomirila, nekateri pa so pred sedežem policije protestirali tudi zaradi nasilja policije in aretacij ob zatrtju protestov.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.