Ocena: neprilagojen

Aktualno-politična novica
24. 1. 2019 - 10.05
 / BritOFF

10:05

Pozdravljeni v četrtkovem tehnološko obarvanem BritOFFU. Zahodne medije že nekaj let vznemirjajo napovedi kitajskih oblasti, da bodo vsakemu državljanu pripisale oceno družbeno prilagojenega obnašanja.

Te dni je kitajski državni časopis China Daily objavil, da lahko prebivalci severne province Hebei v živo zasledujejo svoje prezadolžene sosede. Gre za razširitev aplikacije WeChat, ki uporabniku prikaže, ali se v krogu pol kilometra nahajajo dolžniki, ki kljub sodni odločbi svojega dolga ne morejo ali nočejo vrniti. Razširitev je uvedlo Višje ljudsko sodišče v Hebeiju, prebivalci pa naj bi nadzorovali, ali dolžnik morda ne živi na veliki nogi, namesto da bi odplačeval svoj dolg. Tudi sicer je na Kitajskem praksa, da imajo državne agencije in sodišča spletne črne liste kršiteljev, ki so javno dostopne. Sodišče v Hebeiju je z integracijo svoje črne liste v aplikacijo WeChat storilo samo še en tehnološki korak naprej.

Kitajska vlada svojega namena, da bi o prebivalstvu zbrala čim več podatkov, sicer ne skriva. Državni svet Ljudske republike Kitajske je leta 2014 objavil dokument o vzpostavitvi javnega sistema za ocenjevanje posameznikov. Po tem predlogu naj bi bili vsi kitajski državljani v tak sistem obvezno vključeni že do leta 2020. Pilotne sheme, uvedene v izbranih mestih, posameznike ocenjujejo glede na njihovo plačilno disciplino in družbeno naravnano obnašanje. Pravočasno plačevanje računov in prostovoljstvo pridobivata točke. Prometne kazni, smetenje in protidružbeno obnašanje jih odnašajo. Ocena lahko vpliva na marsikaj, od mestnih kreditov in najemnin do hitrosti interneta. Fotografije najbolje ocenjenih prebivalcev so razstavljene na posebnih panojih v mestni hiši.

A čeprav zahodni mediji svarijo pred orwellovskim tipom državnega nadzora, Kitajska nima razvitega niti enotnega sistema ocenjevanja kreditne sposobnosti. Šele leta 2015 je Ljudska banka Kitajske pooblastila osem podjetij, naj razvijejo svoj sistem ocenjevanja kreditnega tveganja. Zaradi slabih algoritmov in navzkrižja interesov navsezadnje licence ni podelila nobenemu. Preživel je samo sistem Sezamovih kreditov, ki sodijo pod okrilje kitajskega spletnega veletrgovca Alibaba in njegove plačilne aplikacije Alipay. Uporabniki, ki z ocenjevanjem soglašajo, na podlagi nerazkritih algoritmov pridobijo številčno oceno. Če je dovolj visoka, lahko pri partnerjih Alibabe, kamor sodijo tudi letališča in hoteli, pridobijo določene ugodnosti in popuste. Za uporabnike z nizko oceno negativnih posledic še ni. Po neuradnih podatkih pa naj bi na dobro oceno vplivala tudi vsebina nakupovalne košarice. Starši, ki kupujejo plenice, naj bi kot odgovorni državljani pridobili več točk kot tisti, ki kupujejo videoigre.

Javno državno ocenjevanje pa od leta 2018 že obstaja za pravne osebe. Vsaka pravna oseba, ki deluje na Kitajskem, pridobi posebno družbeno kodo. Pravna oseba, ki se znajde na črnih listah kršiteljev, tako denimo ne more sodelovati pri javnih razpisih. Kitajska je obstoj družbene kode že uporabila za pritisk na tuja podjetja, ki Tajvana ne označujejo kot del Kitajske.

8:05

Na protivladnih protestih v Venezueli se je predsednik parlamenta Juan Guaido razglasil za začasnega predsednika države in obljubil tudi postavitev prehodne vlade. Predsednik Nicolas Maduro je v odgovor prekinil diplomatske odnose z ZDA, ki jih je že včeraj obtožil podpiranja državnega udara. Obe strani sta za danes napovedali nadaljevanje protestov. Imenovanje Guaida je poleg ZDA in Kanade že priznala tudi večina držav Južne Amerike. Predsednika Madura pa podpirata Mehika in Bolivija. Na domačih tleh Maduro še vedno uživa podporo obrambnega ministrstva in vojaškega vrha. Parlament, v katerem ima večino opozicija, pa je prejšnji teden Madurov drugi predsedniški mandat razglasil za nezakonitega.

Italijanska vlada je iz azilnega centra v rimskem predmestju Castelnuovo di Porto kljub protestom lokalnih oblasti na neznane lokacije odpeljala več kot 500 migrantov, med njimi tudi šoloobvezne mladoletnike. Azilni center namerava vlada skladno z odločbo notranjega ministra Mattea Salvinija zapreti. Ista odločba tudi razveljavlja dovoljenja za bivanje na humanitarni osnovi, ki so bila prosilcem podeljena na podlagi italijanske zakonodaje, in ne mednarodne. Tudi tisti prosilci, ki jim je bil podeljen azil za dve leti, po preteku tega obdobja ne smejo več zaprositi za stalno dovoljenje za bivanje.

Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova je članice EU pozvala k odpravi shem, ki tujim vlagateljem omogočajo pridobitev evropskega državljanstva ali dovoljenja za stalno bivanje brez vezi z državo. V poročilu je komisarka še zlasti izpostavila pomanjkljivo preverjanje izvora premoženja vlagateljev, praviloma iz Rusije, Kitajske in ZDA, kar posledično lahko omogoča pranje denarja. Državljanstvo v zameno za finančno injekcijo trenutno ponujajo Malta, Ciper in Bolgarija. Dovoljenje za stalno bivanje pa je zgolj na podlagi premoženja moč pridobiti kar v 17-ih članicah, tudi v sosednji Italiji in na Hrvaškem.

Minister za kulturo Dejan Prešiček je priznal, da je ministrstvo prevoz osebnih instrumentov ministrove družine na potnih nalogih označilo kot prevoz paketa. Zavrnil pa je obtožbe o šikaniranju podrejenih, ki naj bi bilo celo povod za samomor uslužbenca. Sindikat Glosa je od premierja Marjana Šarca že zahteval razjasnitev dogajanja na kulturnem ministrstvu, policijska uprava Ljubljana pa je začela s preverjanjem razlogov za sum  kaznivega dejanja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness