Opravljivi BritOFF

Aktualno-politična novica
24. 10. 2013 - 10.05
 / BritOFF

Sedma

Jemenske varnostne sile so preprečile poskus pobega več sto članov Al Kaide iz zapora v prestolnici Sana. Upor je izbruhnil v torek popoldne, ko je skoraj 300 pripadnikov Al Kaide, oboroženih z noži in železnimi palicami, napadlo paznike, pri čemer so jih nekaj vzeli za talce. Zaporniki so po pogajanjih talce izpustili, a so obdržali orožje. Policija se sicer še vedno trudi, da bi prevzela nadzor nad zaporom.

Španija se je z 0,1-odstotno rastjo gospodarstva v tretjem četrtletju letos izkopala iz več kot dve leti trajajoče recesije, je sporočila španska centralna banka. Izboljšanje gre v veliki meri pripisati okrepljeni izvozni dejavnosti. Španija se je sicer po izbruhu svetovne finančne krize leta 2008 znašla v recesiji z dvojnim dnom. Najbolj jo je prizadel pok nepremičninskega balona, ki je v velike težave posledično potisnil tudi banke, država pa se še vedno spopada z visoko stopnjo brezposelnosti.

Obravnava predloga zakona o davku na nepremičnine bo v Državnem zboru potekala po nujnem postopku. Vodje koalicijskih poslanskih skupin so podprli nujni postopek, medtem ko so mu nasprotovali opozicijski poslanci, ki so opozorili na pretirano hitenje. Vlada lahko sicer predlaga sprejem zakona po nujnem postopku, kadar je sprejem zakona nujen zato, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države.

Osma

Ustanovitelj družabnega omrežja Facebook si je za leto 2012 kot glavni izvršni direktor zagotovil 2,2 milijarde dolarjev plače in drugih ugodnosti, med katerimi prednjačijo delniške opcije. To je sicer prvič v zgodovini, da so kompenzacije direktorja presegle milijardo dolarjev v enem letu. Zuckerberg sicer ni edini prebil te magične meje, to si je privoščil tudi direktor energetskega podjetja Kinder, Morgan Richard Kinder. Ta je sicer dobil le dolar plače, vendar pa za 1,1 milijarde dolarjev nagrade v delnicah.

V Nemčiji je odjeknila novica, da so Združene države Amerike morda prisluškovale mobilnemu telefonu nemške kanclerke Angele Merkel. Merklova je glede tega že zahtevala pojasnila Amerike in je zato po telefonu govorila z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, ki ji je zatrdil, da je ne nadzorujejo, čeprav Bela hiša ni zanikala poročil o prisluškovanju njenemu telefonu v preteklosti.

Hrvaška policija je prijela nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za morje, promet in infrastrukturo Zdravka Livakovića zaradi domnevne vpletenosti v korupcijo v podjetju Hrvaške avtoceste - Hac. Domnevno Livakovićevo vlogo pri odtujitvi najmanj 38 milijonov kun iz Haca je v svoji izjavi policiji opisal nekdanji finančni direktor Haca Josip Sapunar, ki so ga prijeli v soboto med preiskavo o korupciji v Hrvaški gospodarski zbornici.

Deveta

V Kinodvoru se v sklopu Leta kina začenja dvodnevna mednarodna konferenca Mesto kina. Na njej bodo filmski strokovnjaki sedanje obdobje postavili v kontekst in perspektivo. Ob 21. uri bo v sklopu konference predvajana nova restavrirana izvirna 3D verzija edinega filma, ki ga je Hitchcock posnel v 3D tehniki, Kliči M za umor. Omenjeno verzijo, ki je, kot so zapisali v Kinodvoru, resnična režiserjeva mojstrovina, so sicer imeli doslej priložnost videti le redki.

Uprava Nove Ljubljanske banke je na podlagi sprejetih kriterijev in meril ter zakonskih podlag sprejela program presežnih delavcev, ki je osnova za naslednje korake v procesu zmanjševanja števila zaposlenih. 80 presežnim delavcem so včeraj že vročili obvestila o nameravani odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnega razloga. V Sindikatu NLB pa so že izrazili protest, ker niso prejeli še nobene informacije s strani uprave o nameravanih odpovedih pogodb o zaposlitvi in ker niso dobili vsebine programa presežnih delavcev, ki ga je potrdila uprava.

Sobe, ki jih oddajajo za prostitucijo v Nemčiji ne morejo šteti kot hoteli in zato njihovi lastniki tudi niso upravičeni do davčnih olajšav, je odločilo zvezno sodišče v Münchnu. Hoteli v Nemčiji sicer plačujejo le sedemodstotni davek. Nemčija je prostitucijo legalizirala leta 2001.

Deseta

V zadnjih štirih letih so v amazonskem gozdu odkrili 441 novih živalskih in rastlinskih vrst, med njimi piraje, ki se hranijo z rastlinami, ter opice, katerih mladiči zadovoljstvo izražajo s predenjem, so opozorili v okoljevarstveni organizacije World Wildlife Fund. V amazonskem deževnem gozdu sicer živi okoli deset odstotkov vseh živalskih in rastlinskih vrst na Zemlji, a vsako minuto izgine amazonski gozd v velikosti treh nogometnih igrišč. Živali in rastline so zato vse bolj ogroženi.

Bela hiša je po dveh letih uspela odkriti avtorja nesramnih in žaljivih tvitov, ki naj bi bil direktor za preprečevanje širjenja orožja za množično uničevanje Jofi Joseph, ki je dve leti nesramno tvital pod psevdonimom. Informacijo je razkril novinar Josh Rogin, ki si ga je Joseph prav tako privoščil, ko je zapisal, da si ga marsikdo želi udariti po nosu. Joseph je med drugim nekega republikanskega kongresnika imenoval za "navadno rit", s komentarjem o oblačenju pa si je privoščil tudi državno sekretarko Hillary Clinton.

Astronomi so odkrili najbolj oddaljeno galaksijo doslej Razdalja je tako velika, da svetloba galaksije za pot do Zemlje potrebuje 13,1 milijardo let, kar je skoraj celotna starost vesolja. Analiza je sicer pokazala, da galaksija s presenetljivo hitrostjo ustvarja nove zvezde - stokrat hitreje kot naša galaksija, Rimska cesta. S tem je podobna dosedanji najbolj oddaljeni galaksiji, ki leži na istem delu neba in prav tako kot po tekočem traku ustvarja nove zvezde.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.