PERZIJSKIH PREPROG BritOFF

Aktualno-politična novica
29. 1. 2014 - 10.10
 / BritOFF

Sedma

Varnostni svet Združenih narodov je soglasno sprejel resolucijo, ki mirovnim enotam Evropske unije v Srednjeafriški republiki pri izvajanju nalog in ščitenju civilistov dovoljuje uporabo sile. Evropska unija namerava v to afriško državo, kjer že vse od državnega udara pred desetimi meseci potekajo medverski spopadi, poslati 600 vojakov, ki bodo pomagali že prisotnim francoskim silam in drugim afriškim enotam. Resolucija Varnostnega sveta omogoča tudi uvedbo sankcij proti odgovornim za pokole in zlorabe človekovih pravic. 

Nemškim carinikom se je med rutinskim pregledom blaga na letališču v Leipzigu posrečilo odkritje unikatnih perzijskih preprog. Poleg estetske prepričljivosti je letališke carinike presunila tudi izjemna teža preprog, zato so odločili preveriti njihovo tekstilno sestavo s pomočjo rentgena. Tam so navdušeno ugotovili, da so odkrite preproge obogatene s 45 kilogrami heroina, kar naj bi, po vedno pretiranih izračunih preiskovalnih organov, njihovo tržno vrednost dvignilo za več kot milijon evrov. Preproge so bile sicer namenjene na Poljsko, v Francijo, Belgijo in Afriko, kjer naj bi zavoljo trgovanja z njimi že priprli več oseb.

Četverici vladnih strank je po dolgotrajnem dogovarjanju vendarle uspelo najti skupni jezik glede nove koalicijske pogodbe. Uradno vsebina novega vladnega programa ostaja skrivnost, z njo pa se bodo najprej seznanili v organih strank vladne koalicije, kjer naj bi si za potrjevanje dogovorjenega ležerno vzeli čas do 13. februarja. Neznanka zaenkrat, bojda le do ponedeljka, ostajata tudi kandidata za izpraznjeni mesti ministra za zdravje in za gospodarstvo.

 

Osma

V kubanski prestolnici Havana poteka dvodnevni vrh leta 2011 ustanovljene Skupnosti latinskoameriških in karibskih držav. Na komaj drugem vrhu skupnosti voditelji ameriških držav, ki se jim je pridružil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon, razpravljajo predvsem o revščini in regionalnem povezovanju, z izborom Kube kot gostiteljice vrha pa želi skupnost poslati tudi jasno sporočilo Združenim državam Amerike, naj revidirajo svojo politiko do te otoške države. Skupnost latinskoameriških in karibskih držav je bila sicer ustanovljena na pobudo pokojnega venezuelskega predsednika Huga Chaveza kot protiutež ostalim regionalnim povezavam, združuje pa vse države ameriške podceline z izjemo ZDA in Kanade.

Zapor v kolumbijskem obalnem mestu Barranquilla je po uporu zapornikov zajel požar, v katerem je umrlo najmanj 10 ljudi. Razjarjeni obsojenci so zaradi množičnih racij po celicah zapora, kjer so pazniki iskali prepovedane droge in morebitno orožje, začeli zažigati vzmetnice, pazniki pa so takoj po izbruhu požara zapor zapečatili. S tem naj bi preprečili množičen pobeg, a so hkrati pustili zapornike ujete v ognju. Okoli 25 zapornikov so zaradi opeklin in vdihovanja dima hospitalizirali. Zapor, v katerem je uradno 400 mest, v njem pa trenutno prebiva 1200 zapornikov, je sicer močno prenatrpan.

Da utegne biti prdenje, vsaj v primeru krav, nič kaj sproščujoče in precej avtodestruktivno, priča dogodek iz nekega ogromnega hleva v kraju Rasdorf v nemški zvezni deželi Hassen. Nagneteni čredi 90 krav mlekaric je s kolektivnim spuščanjem telesnih plinov uspelo v prostoru nakopičiti neneznatne količine metana, ki se je ob stiku s statično elektriko vnel in eksplodiral. Eksplozija je poškodovala hlev, ena krava pa je ostala opečena. Pred hujšo tragedijo so živali rešili gasilci. 

 

Deveta

Ameriški predsednik Barack Obama je v govoru o položaju v Združenih držaav Amerike pred kongresom zaradi nezadostnih ukrepov na gospodarskem področju napovedal spremembe. Te naj bi zajele davčno in plačno reformo, Obama pa je Američanom obljubil tudi večja vlaganja v inovacije, izobraževanje in infrastrukturo. Spremembe namerava ameriški predsednik doseči s pomočjo kongresa ali pa mimo njega, z izvršnimi ukazi. Odločnost je skušal demonstrirati že pred govorom, ko je z izvršnim ukazom delavcem, zaposlenim v podjetjih, ki imajo pogodbo za opravljanje del z zvezno vlado, minimalno plačo povišal s 7,25 dolarja na uro na 10,10 dolarja.

Bolgarsko ustavno sodišče je razsodilo, da je zakonodaja, ki tujcem do leta 2020 prepoveduje nakup kmetijskih zemljišč v Bolgariji, protiustavna in tudi v nasprotju z bolgarsko pristopno pogodbo z Evropsko unijo, podpisano leta 2007. Sporno zakonodajo je oktobra lani sprejel bolgarski parlament, potem ko bi se konec minulega leta sicer izteklo sedemletno prehodno obdobje, v katerem tujci v Bolgariji ne bi smeli do kmetijskih zemljišč. Sprejetje zakonodaje, ki podaljšuje prepovedi nakupa zemljišč za nadaljnjih 6 let, je sicer predlagala ultranacionalistična stranka Ataka.

Vlada s sindikati javnega sektorja nadaljuje pogajanja o spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Vlada namerava s spremembami zakonodaje urediti vračilo preveč izplačanih plač in kvorum za veljavnost kolektivne pogodbe v javnem sektorju, s predlogom zakonodaje pa se ne strinjajo sindikati. Ti so prepričani, da bi odgovornost za preveč izplačane plače moral nositi delodajalec, in tako zavračajo predlog, po katerem bi morali zaposleni vračati presežek za obdobje zadnjega leta pred prenehanjem izplačevanja previsoke plače. Glede kvoruma so sindikati javnega sektorja razdeljeni med seboj.

 

Deseta

Tunizijski parlament je z veliko večino potrdil začasno vlado premierja Mehdija Jome. Prednostna naloga nove vlade, ki bo nasledila vlado pod vodstvom islamistične stranke Enahda, bo stabilizirati politične razmere v državi. Politična kriza je državo ponovno zajela kmalu po padcu režima bivšega predsednika Zina el Abidina ben Alija, ko so se okrepila nasprotja med islamistično Enahdo in sekularno opozicijo ter privedla do odstopa vlade. Že v nedeljo je tunizijski parlament potrdil tudi novo tunizijsko ustavo.

Na palestinskih območjih Gaze in Zahodnega brega sta potekali množični poroki, na katerih se je poročilo skupno skoraj 300 parov. Masovni poroki so v celoti financirale palestinske oblasti, ki so na ta način želele mlade spodbuditi, da kljub težki gospodarski in siceršnji situaciji sklenejo zakonsko zvezo. Za množični poroki, ki bi po prvotnih načrtih morali potekati skupaj v Jerihu, a je to bojda preprečil Hamas, so oblasti odštele okoli milijon evrov, od tega 2.900 evrov za darilo vsakemu izmed 298 na novo poročenih parov.

Košarkarji novomeške Krke so v 3. krogu drugega dela tekmovanja eurochallenge z 71:82 izgubili na gostovanju pri Reggio Emilii. Novomeščani so sicer dobro začeli, si priigrali 12 točk prednosti, gostiteljem pa je v drugem delu uspel preobrat in Krka se je morala sprijazniti z drugim porazom v tem delu tekmovanja. Nocoj v evropskem pokalu čaka nastop tudi ljubljansko Olimpijo, ki se odpravlja k turškemu Banvitu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness