Po britoffu v britoffu britoff!

Aktualno-politična novica
4. 11. 2013 - 10.05
 / BritOFF

ob 7.05

Ameriški in mehiški policisti so v petek odkrili nov podzemni predor, po katerem v smeri Združenih Držav Amerike pošiljali prepovedane substance, v smeri Mehike pa denar in orožje. Obravnavani predor med mestoma San Diego in Tijuana je dolg 200 metrov ter je opremljen z elektriko, prezračevanjem ter celo železniškimi tiri za hitrejši transport. Ob odkritju predora so aretirali tri osebe, zasegli osem ton marihuane in več kot sto kilogramov kokaina.

V napadu na severozahodu Pakistana je po besedah predstavnika pakistanskih varnostnih sil ameriško brezpilotno letalo ob koncu dneva mrtvih ubilo vodjo pakistanskih talibanov Hakimulo Mehsuda. V napadu na talibansko oporišče blizu afganistanske meje so bili ubiti skupno štirje ljudje, smrt Mehsuda pa so potrdili tudi talibani, ki so dodali, da so bili ob njem ubiti še njegov telesni čuvaj, voznik in stric.

Niger je na prej omenjeni praznik odredil takojšnje zaprtje kampov za migrante na severu države, potem ko so našli trupla 92 ljudi, med katerimi je bilo 52 otrok in 33 žensk, ki so med poskusom prečkanja puščavske Sahare umrli zaradi dehidracije. Vlada je ob tem napovedala, da bo identificirala in strogo kaznovala vse, ki so vpleteni v tihotapljenje migrantov, ki na poti v Alžirijo ali Libijo prečkajo sever njihove države.

ob 8.05

Pred prostori lokalnega urada skrajno desne stranke Zlata zora v Atenah sta bila v noci na soboto z vsak po tremi streli v predel glave in prsi ubita dva pripadnika stranke, stara 22 in 25 let, en moški je bil huje ranjen. Vse strani napad obsojajo. Neznana napadalca sta po napadu po besedah policije pobegnila na motornih kolesih, ki sta jih parkirala v bližini urada.

KUD France Prešeren, občemu ljudstvu znan predvsem po improligi in Trnfestu, sicer pa še na veliko načinov, je s kurilno sezono zaprl vrata. Dolgovi so "kudovce" prisilili v prodajo stavbe na Karunovi 14. Predsednik društva KUD France Prešeren Vito Rožej je ob tem povedal, da še ni znano, kdo bo kupec in ali bo ohranil kulturni program. Dolgovi KUDa France Prešeren po grobi Rožejevi oceni znašajo 400 tisoč evrov, geodetska uprava pa je stavbo s pripadajočim zemljiščem ocenila na približno 890 tisoć evrov.

Oboroženi moški so v soboto na severu Malija ugrabili francoska novinarja, ki so ju kasneje našli mrtva. Novinarja Claudea Verlona in novinarko Ghislaine Dupont, zaposlena pri Francoskem mednarodnem radiu je oborožena skupina ugrabila v središču mesta Kidal, kjer sta snemala reportažo, nato pa z njima zapustili mesto. Francoske oblastij v sodelovanju z malijskimi že delajo vse, da bi razjasnile okoliščine njune smrti.

ob 9.05

Zunanja ministra Japonska in Rusije, Fumio Kišida in Sergej Lavrov, ter obrambna ministra Icunori Onodera ter Sergej Šojgu so na sobotnem enodnevnem srečanju v Tokiu dosegli dogovor o skupnih vajah japonskih pomorskih obrambnih sil ter ruske mornarice, katerih namen je urjenje za boj s teroristi in pirati. Dogovorili so se tudi za japonsko-ruske pogovore glede kibernetične varnosti. Šlo je sicer za prve tovrstne varnostne pogovore med državama, katerih odnose otežuje ozemeljski spor glede tihomorskih Kurilskih otokov.

Gruzijski premier Bidzina Ivanišvili je v Tbilisiju za svojega naslednika imenoval svojega tesnega zaveznika, 31-letnega notranjega ministra Iraklija Garibašvilija, ki ga bo, ko bo njegovo imenovanje potrdil parlament, na položaju nasledil 24. novembra, sam pa se poslavlja od politike. Novi premier bo v skladu z ustavnimi spremembami imel po novem več pooblastil kot predsednik države, na položaj katerega je bil minulo nedeljo izvoljen še en zaveznik Ivanišvilija, širši javnosti slabo poznan Giorgi Margvelašvili, ki je na volitvah močno porazil dosedanjega predsednika Mihaila Sakašvilija.

Mariborsko Gibanje 29. oktober se je v soboto pridružilo vstajniškim skupinam iz območja držav nekdanje Jugoslavije in pred mariborskim sodiščem pripravilo protestni marš proti korupciji na Balkanu. Zbralo se je okoli 50 ljudi, ki so opozarjali na izigravanje ljudi s strani politike v zadnjih 20 letih. Kot je povedal aktivist Sanjin Jašar, so s skupno akcijo želeli poskrbeti tudi zato, da vstajniška gibanja ne bi podlegla nacionalizmu - navadnim državljanom so po njegovem nasprotniki le tisti zgoraj, torej en odstotek. "Tem pa sporočamo, da so gotovi," je še dodal Jašar.

ob 10.05

Iranski vrhovni vodja Ajatola Ali Hamenei je kritikam na račun predsednika Hasana Rohanija glede spravljivejšega nastopa do Zahoda navkljub potrdil njegova prizadevanja v jedrskih pogajanjih. Rohani se je doslej v jedrskih pogajanjih izkazal za prožnejšega kot Ahmadinedžad, zaradi česar pa se mora braniti pred kritikami konservativcev, ki so njegov telefonski pogovor z Barackom Obamo označili za "diplomatsko razprodajo". Hamenei ima po ustavnih določilih sicer zadnjo besedo glede vseh strateških vprašanj, vključno s pogajanji o usodi iranskega jedrskega programa. 

Na Kosovu so se včeraj ob 19. uri zaprla volišča, na katerih je lahko 1,7 milijona volilnih upravičencev oddalo glas na lokalnih volitvah. Volitve so bile prve od razglasitve neodvisnosti Kosova, ki so potekale na celotnem ozemlju države, tudi v srbskih občinah na severu. Od tam so poročali o nizki udeležbi, iz Kosovske Mitrovice pa tudi o incidentih. Eno od volišč v mestu so morali predčasno zapreti, ker so neznanci vdrli v šolo ter začeli uničevati volilni material, uporabili so tudi solzive, poškodovani naj bi bili dve ženski, predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pa so volišče zapustili. Na območju celotne države je bila po besedah volilne komisije sicer udeležba do 15. ure okoli 33-odstotna. Končni izidi volitev bodo znani danes, uradni pa v sredo.

V soboto smo izvedeli, da naj bi sodnik zagrebškega občinskega sodišča Nikola Raguz odločil, da bodo nadaljevali postopek v primeru ene od tožb Privredne banke Zagreb proti Ljubljanski banki  in NLB, in ni sprejel ne hrvaške zahteve o mirovanju postopka niti slovenske o prekinitvi postopka. Sodnik je pojasnil, da sodišče memoranduma sklenjenega med Slovenijo in Hrvaško ne obravnava kot meddržavno pogodbo, ki bi bila nad hrvaškimi zakoni, saj dogovora iz Mokric ni potrdil ne hrvaški sabor niti ni bil objavljen v hrvaškem uradnem listu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness