Pobegle Hilde BritOFF

Aktualno-politična novica
24. 5. 2013 - 10.10
 / BritOFF

Sedma

Na Islandiji je prisegla nova vlada, v popolnosti sestavljena iz ministrov novincev. 13-članski islandski vladni kabinet, brez vsakršnih izkušenj z vladanjem, bo vodil Sigmundur Gunnlaugsson, predsednik Stranke napredka, zmagovalke parlamentarnih volitev 27. aprila. Stranka napredka, ki ji si je v islandskem parlamentu zagotovila 19 poslanskih mest, bo vladala skupaj s Stranko neodvisnosti.  Nova vlada se je ob predstavitvi programa zavezala k poenostavitvi davčnega sistema ter obljubila ukrepe za znižanje zadolženosti gospodinjstev. Koalicijska pogodba predvideva tudi izvedbo referenduma o vstopu države v Evropsko unijo.

Sodišče na Kosovu je na pet let zapora obsodilo nekdanjega prvega tožilca za pregon korupcije Nazmija Mustafija, ki je bil spoznan za krivega, kakopak, korupcije. Sodišče je Mustafija obsodilo v dveh točkah obtožnice, ki sta se nanašali na zlorabo položaja, in v eni zaradi nedovoljenega posedovanja orožja. Za krive pa je kosovsko sodišče spoznalo tudi štiri druge uradnike, ki bodo v zaporu odslužili od štirimesečne do štiriletne kazni. Peterica obsojenih bo morala plačati še kazen v višini 10.000 evrov.

Predsedniki in vodje poslanskih skupin so na parlamentarnem vrhu dosegle dogovor o vpisu fiskalnega pravila v ustavo. Kot je bilo pričakovati je naposled koalicija pred današnjim glasovanjem v državnem zboru popustila pri vpisu leta 2015 kot leta začetka veljave pravila in se odrekla letnici 2017, pri kateri je vztrajala doslej. V času parlamentarna vrha so sicer državnim zborom različne skupine vpisu fiskalnega vpliva ustavo glasno nasprotovale, ukrep pa označile za tih državni udar.

Osma

Rusija je odredila hitro evakuacijo 16-članske ekipe arktične raziskovalne postaje, ki je ogrožena zaradi pokanja ledene plošče, na kateri stoji postaja. Kot je pojasnil ruski minister za naravne vire in ekologijo Sergej Donskoj bodo raziskovalce in opremo s postaje, ki se trenutno nahaja v bližini kanadske gospodarske cone, na varno umaknili v treh dneh in tako preprečili nesrečo. Pokanje ledene plošče je posledica taljenja ledu in podnebnih sprememb, na kar znanstveniki opozarjajo že več let. 

Francoska narodna skupščina je sprejela novelo zakona o visokem šolstvu, ki med drugim dopušča večjo rabo angleščine na francoskih univerzah. V skladu z načrtom bodo francoske univerze v svoje programe lahko uvrstile več predmetov v angleščini, s tem pa naj bi v Francijo skušali privabiti predvsem tuje študente. Novela zakona je naletela na ostro nasprotovanje opozicijske desnice, ki se boji, da bo več angleščine na francoskih univerzah ogrozilo francosko identiteto.

Predstavniki protikorupcijske komisije in računskega sodišča so na sestanku ministru za notranje zadeve in javno upravo Gregorju Virantu predstavili pripombe k predvidenim spremembam zakonodaje o političnih strankah ter o volilni in referendumski zakonodaji. Predstavniki protikorupcijske komisije in računskega sodišča so ministra pri pripravi zakonodaje opozorili predvsem na transprentnost financiranja političnih strank in med drugim predlagali vzpostavitev javnega registra podjetij, ki ne smejo financirati političnih strank. Sogovorniki so govorili tudi o unčikovitejšem nadzoru s strani računskega sodišča. 

Deveta

V ameriški zvezni državi Washington se je zrušil most, po katerem je potekala avtocesta, pri tem pa naj bi več vozil padlo v reko Skagit, k teče pod mostom. Policiji naj bi iz vode uspelo rešiti tri osebe, v reko pa naj bi po predvidevanjih oblasti padla samo dva avtomobila. Zakaj se je most, ki je bil zgrajen leta 1995, zrušil, zaenkrat še ni znano.

V predmestjih švedske prestolnice Stockholm so že peto noč zapored potekali nasilnih protesti, pri čemer je bilo ponovno poškodovanih več vozil, protestniki pa so podtaknili požar tudi v dveh šolah. Policija je prijela več ljudi. Nasilni protesti in spopadi s policijo v predmestjih Stockholma sicer potekajo že od nedelje dalje, poved zanje pa je bila smrt 69-letnika, ki so ga policisti, uradno v samoobrambi, ustrelili.

Večdnevne obsesije s pobeglo nekdanjo direktorico padlega gradbenega podjetja Vegrad, ki bi se morala že v soboto vrniti v celjske zapore, Hildo Tovšak je konec. Tovšakova se je, po razpisani mednarodni tiralici in skoraj enotedenskem iskanju, ponoči v bližini doma v Mislinji policiji predala sama, okoli pol pete ure zjutraj pa je že bila pripeljana v celjske zapore. Proti Tovšakovi sicer poteka serija postopkov zaradi gospodarske kriminalitete, v zadeva Čista lopata pa je bila že pred časom, ob priznanju krivde, obsojena na 14-mesečno zaporno kazen. 

Deseta

Visoki severnokorejski odposlanec Choe Ryong Hae naj bi med obiskom v Pekingu izrazil pripravljenost režima v Pjongjangu, da se vrne za pogajalsko mizo glede spornega severnokorejskega jedrskega programa. K vrnitvi za pogajalsko mizo je severnokorejsko oblasti nagovarjal predvsem Peking, kitajski mediji pa poročajo, da mu je Severna Koreja končno prisluhnila. Šeststranski pogovori o severnokorejskem jedrskem programu, pri katerem poleg obeh Korej in Kitajske sodelujejo še Združene države Amerike, Japonska in Rusija, so sicer na mrtvi točki že od leta 2009.

Portal Euronews je v članku o vodilnih evropskih festivalskih dogodkih novosadski festival Exit uvrstil med 10 najboljših glasbenih festivalov v Evropi. Exit si je 6. mesto med evropskimi glasbenimi dogodki prislužil z raznovrstnim glasbenim programom in edinstveno festivalsko lokacijo, ki jo nudi Petrovaradinska trdnjava. Začetki Exita sicer segajo v leto 2000, ko je festival nastal kot protirežimski študentski protest, s časoma pa pridobival na mednarodni veljavi.

Nogometne fanatike so pred jutrišnjim velikim finalom lige prvakov ogrevale nogometašice. V finalu ženske različice elitnega klubskega nogometnega tekmovanja so se pomirile nogometašice nemškega Wolfsburga in Oliympiquea iz Lyona. Na Chelseajevem stadionu Stamford Bridge v Londonu so z 1:0 slavile prve in nasprotnicam iz Lyona prizadejale prvi, a toliko bolj boleč poraz po kar 95 tekmah.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.