Pogajalski britoff

Aktualno-politična novica
16. 6. 2014 - 10.05
 / BritOFF

0705

Indijski predsednik vlade Narendra Modi se je na svojem prvem uradnem obisku tuje države pomenljivo ustavil v sosednjem Butanu. V času svojega postanka je državi zagotovil polno podporo in s tem kot prioriteto postavil odnose z državami v regiji, ki so bili v času prejšnje vlade zanemarjeni. Nova indijska vlada načrtuje prek večjih investicij v državah južne Azije, predvsem v projektih gradnje infrastrukture, povečati svojo prisotnost napram Kitajski in postati glavni tuji investitor.

Po ukazih vlade je pakistanska vojska začela z operacijo v provinci severni Varizistan. Operacija po imenu Zarb-e-Azb, ki vključuje več kot 20.000 vojakov, je usmerjena v pregon teroristov, ki naj bi se skrivali na tem območju. Minister za obrambo zatrjuje, da je ukrepanje nujno, nasprotniki tovrstnih akcij pa pravijo, da bo prišlo le do povečanega odpora s strani pakistanskih Talibanov.

V odzivu na dogodke prejšnjega tedna, ko so skupine upornikov zavzele eno od iraških provinc v celoti in dele treh drugih, je iraška vojska okrepila svojo ofenzivo. Vojaški viri pravijo, da je vojski že uspelo ponovno zavzeti dve mesti severno od Bagdada. Na situacijo v državi so se odzvale tudi Združene države Amerike, ki so v Irak že poslale vojaške okrepitve.

 

0805

Bangladeška anti-korupcijska komisija je raziskala primer tovarne Rana Plaza, ki se je zrušila lanskega aprila in pod seboj pokopala skoraj 1130 delavcev. Na podlagi rezultatov je komisija 17 ljudi obtožila kršenja predpisov pri gradnji omenjene stavbe. Med njimi so lastnik tovarne, župan mesta, inženirji in trije lastniki podjetij, ki so stavbo uporabljala, primer pa je bil sedaj predan policiji.

V spopadu med budističnimi in muslimanskimi protestniki zaradi napada na budističnega meniha je bil ujet tudi eden od ministrov trenutne šrilanske vlade. Elitne policijske enote, ki so morale posredovati v reševanju pravijo, da je bila zaradi povečanega bojevanja vpeljana tudi policijska ura. Napadi budistične večine proti muslimanski manjšini se na Šri Lanki povečujejo predvsem v zadnjih dveh letih.

V mestu Niamey, prestolnici Nigra, se je v pozivu k spoštovanju državljanskih svoboščin zbralo okrog 15.000 ljudi. V začetku junija je bilo šest posameznikov, ki delujejo znotraj opozicije, obsojenih na podlagi ogrožanja državne varnosti. V zadnjih tednih je opozicija že dvakrat želela organizirati protest za izpustitev obtožencev in proti oblasti predsednika  Mahamadouja Issoufe, a je bila njegova izvedba prepovedana.

 

0905

Raziskave javnega mnenja kažejo na povečevanje odstotka Škotov, ki podpirajo neodvisnost od Združenega Kraljestva. Podpornikov pobude po odcepitvi je tako po najnovejši raziskavi javnega mnenja že 43 odstotkov. Nasprotniki še vedno prevladujejo, a se razlike med skupinama manjšajo, tako da lahko pričakujemo vedno bolj agresivno kampanjo obeh strani pred septembrskim referendumom.

Z današnjim dnev v Angliji in Walesu stopi v veljavo zakon proti prisilnim porokam. V primeru, da posameznik nekoga prisili v poroko, ga tako sedaj čaka do sedem let zaporne kazni. Nova zakonodaja med drugim predvideva tudi prepoved prisilne poroke britanskih državljanov izven Anglije oziroma Walsea. Pritiski, ki prisilijo v poroko, so lahko fizične, psihološke, finančne, spolne ali čustvene narave.

Pogovori med predstavniki Ukrajine in Rusije niso dosegli dogovora glede odplačila ukrajinskih dolgov. Rusija ne želi podaljšati roka za odplačilo, ki se izteče danes, in grozi s prekinitvijo dobave plina. Ukrajinski dolg je že presegel 4 milijarde dolarjev, potencialni manjši dostop do ruskega plina pa zaradi evropskih zalog ne bi imel takojšnjega učinka,pomanjkanje bi se pokazalo šele v zimskem času.

 

1005

Po prvih rezultatih je na včerajšnjih predsedniških volitvah v Kolumbiji največje število glasov ponovno prejel Juan Manuel Santos. S tem je premagal nasprotnika Oscarja Zuluago, ki je v prvem krogu volitev izmed petih kandidatov prejel največ glasov. Glavna tema predvolilne kampanje so bile različne strategije spopadanja z revolucionarno uporniško skupino FARC.

Medtem ko Santosov nasprotnik Zuluaga zagovarja zaostritev vojaških ukrepov, se Santos osredotoča na mirovna pogajanja, ki se bodo z njegovo zmago nadaljevala tudi v prihodnosti. Santos je pogajanja z voditelji FARC začel v letu 2012, da bi do zaključka pripeljal konflikt, v katerem je umrlo že več kot 200.000 ljudi, milijoni pa so morali zapustiti svoje domove. Mirovna pogajanja potekajo na Kubi, napredek pa  je po mnenju številnih opazovalcev počasen in zanemarljiv. Kljub temu Santos in njegovi podporniki vidijo pogajanja kot edino možnost izhoda iz več kot 50 let trajajočega konflikta, predstavniki uporniških skupin pa na rezultate volitev niso podali komentarja.

Angela Merkel pa se medtem ukvarja s pogajanji o prostotrgovinskem sporazumu med Evropsko unijo in Mercosurjem. Po srečanju z brazilsko predsednico Dilmo Rousseff je poudarila svojo zavezanost projektu in prepričanje, da bosta z dogovorom pridobili tako Brazilija kot tudi Nemčija. Pogajanja EU z Mercosurjem, torej Brazilijo, Argentino, Urugvajem, Paragvajem in Venezuelo, z vmesnimi premori potekajo že od leta 1999. Ena večjih preprek je dejstvo, da bi se v primeru dogovora poslabšal položaj evropskega kmetijstva, ki je trenutno še deležno visokih subvencij, na kar opozarjajo predvsem irski poslanci evropskega parlamenta.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness