PONOVEN ZAGON EGIPTOVSKEGA TURIZMA

Aktualno-politična novica
12. 10. 2012 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

Na prvem in hkrati tudi zadnjem televizijskem soočenju sta se pomerila kandidata za mesto ameriškega podpredsednika demokrat Joe Biden in republikanec Paul Ryan. Ryan je kritiziral predvsem ameriško zunanjo politiko in pa Obamin načrt okrevanja za izstop iz krize. Obtožil je medel odziv predsednika ob napadu na ameriško veleposlaništvo v libijskm Bengaziju, saj naj bi šlo za teroristični napad. Biden je medtem vztrajno branil preteklo delo predsednika Obame in, v primeru napada na veleposlaništvo, Ryana obtožil lansiranja političnih obtožb, še preden bi bila znana dejstva.

Slovenska vojska bo zaradi varčevalnih ukrepov znižala število vojakov, vzpostavitev srednjega bojnega bataljona pa je preložena na leto 2025, je sporočil minister za obrambo Aleš Hojs. Po srečanju obrambnih ministrov držav članic Nata je še sporočil, da je Slovenija po investicijah v obrambo nazadnjem mestu med državami članicami, zato se bo še posebej prizadeval za zvišanje obrambnega proračuna.

Danes se uradno začenja kampanja za predsednika republike. Volitve bodo potekale 11. novembra, po plazu kandidatov, ki so napovedali svojo kandidaturo, pa je ustrezno število podpisov ali pa podporo državnozborskih strank uspelo zbrati trem kandidatom. Med seboj se bodo tako pomerili kandidat stranke SD Borut Pahor, kandidat strank SDS in NSi Milan Zver ter aktualni predsednik Danilo Türk.

OSMA

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je je potrdilo, da so nad Izrael poslali brezpilotno letalo, ki so ga Izraelci sestrelili v bližini jedrskega centra Dimona v puščavi Negev. Vrhovni voditelj Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah je dejal, da je brezpilotno letalo letelo nad občutljivimi objekti znotraj južne Palestine, njegov cilj pa je bil izraelski jedrski center.

Težave z letali pa imajo tudi v Turčiji, kjer na letališču v Ankari prestregli sirsko potniško letalo. Turški premier Recep Tayyip Erdogan je dejal, da so letalo prestregli, ker je prevažalo rusko strelivo in opremo. Mediji so sicer špekulirali, da naj bi šlo za sestavne dele rakete ali pa za komunikacijsko opremo za režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Po varnostnem pregledu je smelo letalo s 35 potniki po devetih urah nadaljevati let proti Siriji.

Združene države Amerike so ulično tolpo MS-13 klasificirale kot globalno kriminalno organizacijo. Tolpa, ki izvira iz Los Anglesa, naj bi imela približno 10 tisoč članov, večinoma priseljencev iz Salvadorja. Delujejo po 46-ih ameriških zveznih državah in državah Srednje Amerike, bremenijo pa jih obtožbe o ugrabitvah, umorih, tihotapljenju drog in trgovanju z ljudmi. Z razglasitvijo tolpe za kriminalno organizacijo, bodo Združene države lažje nadzorovale uporabo bančnih računov in denarne transferje članov tolpe.

DEVETA

Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei je obtožil poročilo ameriške komisije, zadolžene za področje Kitajske in spoštovanja človekovih pravic na tem območju. Pozval je Združene države, naj prenehajo z neutemeljenimi obtožbami proti državi in dodal, da upa, da se bodo Združene države nehale vmešavati v kitajske notranje zadeve, saj to slabi odnose med državama. Po navajanju Leia naj bi Kitajska v zadnjem času dosegla velik napredek na področju spoštovanja človekovih pravic.

V nasilnih protestih južnoafriških rudarjev blizu mesta Rustenburg sta umrla najmanj dva človeka. Eden je podlegel strelom, drugega pa so zajeli ognjneni zublji. Delavci v rudniku platine so protestirali z zahtevo po višji plači. Policija je približno 400 protestnikov skušala pregnati z gumijevkami, okoli 40 ljudi je bilo aretiranih.

Generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde (izg. Kristin Lagard) in nemški finančni minister Wolfgang Schäuble sta v svojih izjavah izrazila deljena mnenja glede varčevalnih ukrepov. Lagardova meni, da bi morale države omiliti varčevalne ukrepe v ekomomsko bolj obrobnih, Schauble pa je nato dejal, daje njena izjava v nasprotju dosedanjimi stališči Sklada. Lagardova še trdi, da bi postopna izvedba varčevalnih ukrepov bolj koristila ekonomiji, Schauble pa zagovarja bolj strogo varčevanje.

DESETA

Po lanski revoluciji želijo v Egiptu spet obuditi turizem, ki državi prinaša zajeten delež prihodkov. Zaradi upada obiska pa se številni delavci v turizmu spopadajo z velikim izpadom dobička. Minister za starine Muhammad Ibrahim je s tem namenom za turiste ponovno odprl Kefrenovo piramido in šest grobnic v Gizi. Ibrahim dodaja, da je Egipt spet varna destinacija za tuje obiskovalce.

Grška izpostava korporacije Coca Cola, po vrednosti največja družba na grški borzi, se je odločila za delno selitev v Švico. Proizvodnja bo še vedno potekala v Grčiji, vodstvo pa se bo preselilo v Švico. Premik analitiki že označujejo za beg podjetij izven ekonomsko nestabilnih in investicijsko rizičnih sredozemskih držav, poleg tega pa je dejanje posledično prizadelo tudi atenski delniški trg. Grčiji ni v prid niti vse glasnejša možnost o izključitvi iz evroobmočja.

Ob 11. uri bo norveški odbor za Nobelovo nagrado sporočil ime dobitnika letošnje nagrade za mir. Odbor je prejel 231 predlogov, dobitnik pa bo prejel tudi denarno nagrado, vredno nekaj manj kot milijon evrov. Lani so nagrado prejele predsednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf, njena rojakinja, aktivna borka za mir Leymah Gbowee, in jemenska aktivistka arabske pomladi Tavakul Karman.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.