Potniški promet s sedmimi imeni

Aktualno-politična novica
10. 4. 2020 - 10.05
 / BritOFF

DESETA:

Ljubljanski mestni svetniki imajo ob odsotnosti dogajanja v centru prestolnice dovolj spokoja za snovanje kreativnih posegov v mestno življenje. Po tem, ko se je pri meščanih ponovno začela prebujati ideja o ljubljanskem potniškem prometu po Ljubljanici, je prav takšno pobudo na župana Zokija naslovila Maša Kociper, mestna svetnica iz vrst Stranke Alenke Bratušek. 

Slabe delovne razmere voznikov avtobusov.
 / 11. 10. 2016
Predlog predvideva vzpostavitev linije od Špice do zapornice z obstoječimi turističnimi ladjicami - redna linija bi pomenila novo turistično atrakcijo, hkrati pa bi olajšala potovanje po središču mesta za lokalce. Linija po drugi strani Grajskega griča, to je po Gruberjevem kanalu, zaenkrat ni načrtovana. Ideja o rečnem avtobusu seveda ni nova, najkonkretnejšo je predstavila Energetika Ljubljana leta 2016, a je ostala neizpeljana. Vzpostavitev javnega prometa na reki pozdravljajo tudi v Klubu rečnih kapitanov in upravitelj barčic Ladjica, župan pa se zaenkrat ni odzval.

Na drugem koncu Ljubljane, bližje Savi kot Ljubljanici, se interventne službe poleg skrbi za upoštevanje ukrepov proti širjenju novega koronavirusa, ukvarjajo s serijo morebitnih vandalskih napadov. Šentviški hrib je v zadnjih dveh mesecih zagorel osemkrat, v vsaj petih primerih pa policija sumi, da gre za kaznivo dejanje. 

Vandalizma se bojijo v Novem polju, po obvoznici 15 minut vzhodneje od Šentviškega hriba. V krajinskem parku Zajčja dobrava pod lastništvom župnije Ljubljana Polje so se začela vzdrževalna dela. Zakonodaja sicer točno določa, kako se sme in kako se ne sme urejati okolje v krajinskih parkih, zato je številne sprehajalce sekanje dreves prestrašilo. Iz župnije odgovarjajo, da počnejo vse v skladu z zakonom, sekanje in obrezovanje dreves pa je le začetna faza celovite obnove območja. Zajčjo dobravo namreč številni Ljubljančani uporabljajo za nezakonito odlagališče odpadkov.

 

OSMA:

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije pod vodstvom Branimira Štruklja in pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja z Jakobom Počivavškom na čelu zahtevata odstop predsednice komisije za razlago kolektivne pogodbe za javni sektor Nataše Belopavlovič. Če ste se že izgubili med podatki in strokovnimi imeni, gre na kratko takole. Vlada in zveza reprezentativnih sindikatov je sestavila šestčlansko komisijo, ki razlaga kolektivno pogodbo v javnem sektorju. Predsednica, ki so jo po ustaljenem postopku izbrali vsi skupaj, je v primeru kriznega dodatka za javne uslužbence interpretirala, kdo je do dodatka upravičen. Sindikati so prepričani, da je s tem posegla v vsebino kolektivne pogodbe in je ni samo interpretirala, zato je tako dejanje nezakonito. Poleg tega je bil sporen postopek priprave interpretacije, ki je bila napisana že pred skupno sejo, sprejeta pa je bila tako, da so vladni predstavniki preglasovali sindikalne. Sindikati pričakujejo, da bo zadevo v prihodnje obravnavalo sodišče, če pa prizadevanja sindikatov ne bodo uspešna, bodo morda umaknili svoje predstavnike iz komisije.

Francoska agencija za varstvo konkurence je podjetju Google naložila plačevanje nadomestila za objavljanje vsebin francoskih novičarskih in oglaševalskih podjetij. Francija je namreč prva med članicami Evropske unije sprejela evropsko direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, ki naj bi založnikom medijskih publikacij zagotovila, da prejmejo plačilo. Na Googlu nad direktivo niso navdušeni, saj zagotavljajo, da imajo že vzpostavljene mehanizme pretakanja financ k založnikom. Po tem, ko je Francija direktivo oktobra lani sprejela, pa so se že pričeli dogovarjati z založniki o primernih nadomestilih. Kljub vsemu je podpredsednik za področje novic na Googlu Richard Gingras napovedal, da bodo vstopili v pogajanja z založniki v dobri veri, kot nalaga agencija za varstvo konkurence.

 
Nogometni žvižgač in glavna vloga resnične kriminalne zgodbe Football Leaks Rui Pinto je bil po več kot letu dni iz portugalskega pripora premeščen v hišni pripor, kjer bo brez dostopa do spleta počakal sojenje. Portugalsko pravosodje ga bremeni 90 kaznivih dejanj, kar je nekoliko manj od 137, ki so mu jih očitali pred meseci, a veliko več kot 9. Za toliko zločinov je bil namreč obtožen januarja lani, ko ga je aretirala madžarska policija in ga dva meseca kasneje izročila Portugalski. Triintridesetletnik je odgovoren za žvižg informacij, ki bodo angleško-emiratskega nogometnega velikana Manchester City stale nastopanja na evropskih tekmovanjih v naslednjih dveh sezonah. Ob aretaciji je imel pri sebi še deset trdih diskov, polnih informacij o finančnih in drugih zločinih v svetu nogometa. Portugalsko pravosodje mu je hišni pripor omogočilo po tem, ko je obljubil sodelovanje.
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness