Potopisni BritOFF predvolilne Ljubljane

Aktualno-politična novica
15. 4. 2022 - 10.00
 / BritOFF

Pomlad se je že popolnoma razplamtela in po dveh letih jo lahko zaužijemo skoraj brez omejitev. Poleg pomladi pa se je razplamtela tudi predvolilna kampanja; obrazi posameznic in posameznikov, ki bodo naslednja štiri leta krojili slovensko politiko, nam sledijo na vsakem koraku. Ob sprehodu po ljubljanskih ulicah pa je od bolj ali manj znanih obrazov mogoče dobiti kakšno pisalo, krpico za očala, nagelj ali celo mešanico semen. V medijih o letošnjem supervolilnem letu radi govorimo v superlativih, zato smo se za zadnji ljubljanski BritOFF pred državnozborskimi volitvami odpravili po ljubljanskih ulicah in predvolilno kampanjo tako ali drugače tudi profilirali.

Kulturna empirija – kaj lahko izvemo o kulturi v ljubljanskih kafičih
 / 23. 3. 2022
Začeli smo na Plečnikovi tržnici, kjer je stala stojnica Nestrankarske LJUDSKE LISTE gibanja Zdrava družba. Mimoidoče je nagovarjal kandidat za poslanca Enes Hodžić, ki je sicer ustanovil prvi otroški radio v Sloveniji.

Enes Hodžić

Podobno kot njegova radijska kariera pa je nekonvencionalen tudi začetek njegove politične poti.

Enes Hodžić

Pot nas je nato vodila na Mestni trg, kjer smo v enem od lokalov srečali ekipo Inštituta 8. marec, jo zmotili med intenzivnim delom za računalniki in pitjem kave ter jo povprašali o njenem videnju predvolilne kampanje na ljubljanskih ulicah.

Inštitut 8. marec

Po snidenju s predstavnicami nevladnih organizacij smo se odpravili proti Kongresnemu trgu, kjer je bilo na horizontu že od daleč mogoče opaziti rdeče kolo z veliko košaro nageljnov in brošur s sloganom DRUGAČE. Ljubljančankam in Ljubljančanom jih je delil poslanec Socialnih demokratov in nekdanji kandidat za ljubljanskega župana Marko Koprivc. Po njegovih terenskih izkušnjah sodeč, je nageljne delil v ugodnih klimatskih razmerah.

Marko Koprivc

Nekaj minut prej smo sicer pristopili tudi k stojnici Socialnih demokratov na Prešernovem trgu, a so našo prošnjo za izjavo zavrnili in nam svetovali, naj se obrnemo na njihovo službo za odnose z javnostmi. Kljub prvotnemu razočaranju nad establišmentom nam je v drugo torej uspelo. Marko Koprivc pa nam je zaupal, da Sloveniji želi nove čase.

Marko Koprivc

Nedaleč od nageljnov nas je na Slovenski cesti presenetila prava kavarna Nove Slovenije. Vodstvo stranke je tudi prostovoljcem slovenskih krščanskih demokratov prepovedalo dajati izjave, a se ponižnost izplača, saj smo namesto izjave dobili krpico za očala. Na poti do Trga republike, kjer je možnost, da boš srečal pomembneža, velika, smo zavili v stransko ulico. Na Beethovnovi ulici smo ujeli nekaj trenutkov še ene tiskovne konference Andreja Šiška.

Andrej Šiško

Predvolilna kampanja očitno poteka tudi pred Ustavnim sodiščem Republike Slovenije. Andrej Šiško letos sicer kandidira za poslanca na listi koalicije zunajparlamentarnih strank Zavezništvo osvobodimo Slovenijo oziroma ZOS. Včeraj pa so v Zosu na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti prihajajočih volitev, saj bodo po njihovem mnenju nelegitimne. Med razlogi za vložitev pobude so med drugim izpostavili svoje težave pri vlaganju kandidatnih list, na tiskovni konferenci pa nam je Andrej Šiško pojasnil, koliko je ura.

Andrej Šiško

Upajmo, da smo Šiška z današnjim ljubljanskim BritOFFom pomirili. 

Zaradi reprezentativnosti vzorca predvolilnih terenskih vtisov pa smo pred Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani na Aškerčevi ulici mimoidočo študentko povprašali, kaj jo pred volitvami najbolj moti.

Študentka pred filofaksom

Terenske odzive smo nehali zbirati na Trubarjevi ulici, kjer smo na prehodu za pešce v zadnjih trenutkih opoldneva na kolesu ujeli frontwoman ljubljanske trap zasedbe Smrt boga in otrok, Juco Bonaca, ki se strinja z mnenjem, slišanim pred Filofaksom.

Juca Bonaca

Zdi se, da predvolilni plakati Juci ne bodo olepšali Povratka v Trnow.

Juca Bonaca

Od volitev nas ločuje le še devet dni, ljubljanski BritOFF pa se vsaj do takrat poslavlja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness