Pravljičen BritOFF

Oddaja
5. 12. 2016 - 8.05
 / BritOFF

1005

Pozdravljeni v pravljični ediciji neuradnega lista, kjer seciramo predlagane zakone, ureditve, predpise in sodne odločitve. Tokrat o Zakonu o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, krajše in ljubše ZOUTIPI.

ZOUTIPI je v prejšnjem tednu sprejela in dala v parlamentarno obravnavo vlada majhne republike na sončni strani mogočnega gorovja. Njegov cilj je preprečiti začetek in nadaljevanje kajenja med otroki, mladostniki in mladimi odraslimi, spodbujati opuščanje kajenja, zmanjšati izpostavljenost tobačnemu dimu med mladoletnimi in posledično zmanjšati obolevnost in prezgodnjo umrljivost zaradi rabe tobaka. Bravo ZOUTIPI!

ZOUTIPI se je tega lotil z uvedbo enotne grde embalaže za grde cigarete. Ne pozabite, otroci, ZOUTIPI opozarja: Kajenje ubija! Cigarete po novem tudi ne bodo več smele imeti arome po vaniliji, čokoladi ali jagodi. Za to obstaja sladoled. Fuj cigareti!

Meseci podajanja med Štefanovo in Gregorčičevo ulico pa so vendarle nekoliko okrnili našega junaka. ZOUTIPI tako na Šubičevo prihaja brez prepovedi o kajenju v avtomobilu v prisotnosti otroka, kljub temu da bi tak ukrep podprlo kar 91 odstotkov ljudstva. Prav tako so hudobni lobiji dosegli znatno znižanje licenčnin in umik tobačnega centa.  *kih*kih*!  

ZOUTIPI očitno sam ne bo mogel razdimiti celotne doline šentflorjanske. Z vrhov že kliče prijatelja ZVCP-ja in ZTro-ja. Morda pa bosta onadva dokončno odrešila otroke grdih navad.

 

0805

Dobro jutro, budno poslušalstvo. Jutranji novičarski pregled začenjamo v Avstriji, kjer je predsedniške volitve slavil neodvisni, a zeleno obarvani kandidat Alexander Van der Bellen. Za dobre tri odstotke je uspel ugnati skrajno desnega in dobro oboroženega kandidata svobodnjakov Norberta Hoferja. Stranka slednjega je sicer pred dobrega pol leta izpodbijala rezultat drugega kroga in posledično pripeljala do njegove ponovne izvedbe včeraj.

Razplet večera pa je s cmokom v ustih spremljal tudi italijanski predsednik vlade Matteo Renzi. Reforma, ki jo je predlagal, je namreč požela neodobravanje približno 58 odstotkov Italijanov. Renzi je v reformi želel prirezati peruti drugemu domu parlamenta, senatu in lokalnim vladam. To bi mu omogočilo lažjo reformo bank. Investitorji so v paniki ustavili rast evropskih delniških indeksov. Po Trumpu in Brexitu bi se sicer lahko že počasi navadili.

Še zadnja točka tromeje. Potem ko so mnogi mislili, da se slovenska smučarska zgodovina konča s Tino Maze, so uspehov željne množice v svoje membrane zapisale novo ime. Ilka Štuhec je namreč v dveh dneh dvakrat prišla na vrh stopničk, vikend pa zaključila s petim mestom. Dober je bil tudi Boštjan Kline na nehvaležnem četrtem mestu. Za ljubitelje klančin in odrivov je skrbela dinastija Prevc.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness