Preklicani britOFF

Aktualno-politična novica
2. 9. 2018 - 10.56
 / BritOFF

Ameriška vojska je zaradi neukrepanja proti oboroženim skupinam preklicala 260 milijonov evrov vredno pomoč Pakistanu in bo ta sredstva raje namenila za druge urgentne prioritete. Za uveljavitev ukrepa je sicer potrebna podpora ameriškega kongresa. Odločitev je vojska sporočila le nekaj dni pred napovedanim obiskom ameriškega zunanjega ministra Mikea Pompea v Pakistanu. Pompeo se bo srečal z novoizvoljenim predsednikom vlade, Imranom Khanom. Khan je v preteklosti že večkrat nasprotoval pakistanski vpletenosti v protiteroristične akcije ZDA, ki naj bi prispevala k porastu napadov na ozemlju Pakistana. Obljubil je tudi, da bo preoblikoval odnose med državama. Ameriška vlada je konec vojaške pomoči Pakistanu napovedala že januarja. 

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je podpisal nov zakon, ki daje oblastem pravico, da nadzorujejo uporabnike družbenih omrežij. Državni Vrhovni svet za nadzor medijev bo tako lahko nadzoroval vse uporabnike, ki imajo na družbenih omrežjih, blogu ali spletni strani več kot 5000 sledilcev. Svet bo lahko tudi blokiral račune uporabnikov, na katerih bodo objavljene lažne novice ali vsebina, ki spodbuja kršenje zakona, nasilje ali sovraštvo. Egipt je v zadnjih mesecih sprejel več zakonov, s katerimi omejuje svobodo govora. Sredi avgusta je tako v veljavo stopil zakon, na podlagi katerega lahko sodnik blokira spletno stran, ki predstavlja grožnjo egiptovski nacionalni varnosti ali gospodarstvu. Oblasti so sicer že pred uveljavitvijo nove zakonodaje blokirale okoli 500 spletnih strani. 

V Rusiji je več tisoč ljudi po državi ponovno protestiralo proti predlagani reformi pokojninskega sistema. Največji protest se je na pobudo Komunistične partije zgodil v Moskvi, shodi so potekali tudi v Vladivostoku in drugih mestih. Protesti so se zgodili kljub temu, da je ruski predsednik Vladimir Putin v sredo že napovedal omilitev reforme, ki ji je nasprotovalo kar 90 odstotkov anketiranih državljanov. 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness