Prekopni Britoff

Aktualno-politična novica
13. 6. 2013 - 10.00
 / BritOFF

Ob 7:05

44-letna Ana Lilia Trujillo je osumljena umora z visoko peto, tako trdijo preiskovalni policaji, ki so se odzvali na klic ob četrti uri zjutraj v ameriškem Houstonu. Odprla jim je osumljenka, ki jim je pokazala truplo 59-letnega moškega, ki je utrpel več vbodnih ran. Motiv za zločin še ni jasen.

Kitajski mož, identificiran kot gospod Li, je moral odslužiti kazen petih dni zapora, ker je na svojem blogu objavil novico, da je ujel nezemljana. Ilustriral jo je z ne povsem prepričljivo fotografijo domnevnega obiskovalca s tujega planeta, ki je zgledal kot neokusna rojstnodnevna torta. Fotografijo je gospod Li podkrepil z zgodbo, da ga je preletaval leteči krožnik iz katerega je izstopilo pet bitij, eno od njih – verjetno najneumnejše, tako trdi gospod Li, se je ujelo v njegovo zajčjo past, medtem ko so ostali odleteli.

V Turčiji bodo glede spornega parka Gezi, ki je sprožil masovne vstaje, razpisali referendum. Državni funkcionar Huseyin Celik upa, da bo ta “gesta dobre volje”, kot jo je poimenoval, park Gezi spraznila protestnikov, kateri ga še vedno zasedajo. Pri tem ni pozabil opozoriti, da bodo tisti, ki bodo ostali s tem provocirali legalno oblast in se tako bili prisiljeni soočiti s policijo.

Ob 8:05

“Ko imaš težave s podganami, si priskrbiš mačko!” S tem sloganom se je v mestu Xalapa, v kampanjo za župana spustila tudi prava pravcata mačka. Pri tem slogan cilja predvsem na pokvarjene politike, ki so v lokalnem žargonu znani kot “podgane”. Tehnična ekipa za mačjo kandidatko pa upa, da bodo mačji pregovori obveljali tudi v politiki.

Google trdi, da je razkril obsežno vohunsko operacijo Irana, ki je v preteklih tednih ciljala na deset-tisoče Irancev. V objavi na svojem blogu so zapisali, da je porast "phishing" napadov neposredno povezan s petkovimi predsedniškimi volitvami v tej božji republiki. Vohunska kampanja kaže na to, da je spletna komunikacija vse večji instrument preko katerega lahko vplivaš na nasprotne politične pole.

V jedrski elektrarni v švedskem Gothenburgu je zagorelo, vendar so ogenj pogasili že eno uro po izbruhu, odgovorni so takoj prekinili z obratovanjem reaktorja in večino prozivodnje preselili na drugega. Poškodovani reaktor je sicer pravkar prešel servisni pregled, sedaj pa mu zaradi zatajitve grozi še inšpekcija. Kljub temu ga bodo zagnali že v nedeljo, seveda če ne pride do nadaljnjih zapletov.

Ob 9:05

Grški sindikati so napovedali 24-urno splošno stavko, s katero bodo izrazili nestrinjanje z nenadnim zaprtjem državne radiotelevizije ERT. Vodilna grška sindikalna centrala GSEE je zaprtje primerjala z državnim udarom. Podporo stavki so med drugim napovedali javni uslužbenci in mornarji. V ponedeljek je trojka mednarodnih posojilodajalcev od Grčije zahtevala, naj odpusti več tisoč javnih uslužbencev. Grška vlada je nato v torek napovedala, da bo začasno ukinila javno radiotelevizijo, ki pa da jo bodo ponovno zagnali konec avgusta s samo še približno 1200 zaposlenimi. Pri ERT je bilo pred ukinitvijo sicer zaposlenih več kot 2600 ljudi.

Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame je pred dobrim letom zlobirala evropsko komisijo v sprostitev določenega člena zakonodaje o zasebnosti, s čimer je bilo omogočeno vohunjenje ameriške protiobveščevalne agencije NSA. Akt z mednarodno kratico FISA, se sicer v prevodu glasi “akt o tujih obveščevalnih službah”, in bi lahko popolnoma blokiral dejavnost obveščevalnega sistema PRISM, ki zadnje dni polni naslovnice.

Nigerijski ladijski kuhar je dva dni preživel ujet v zračnem mehurčku v prevrnjenem vlačilcu ladij ob nigerijski obali. Vlačilec se je prevrnil zaradi visokih valov, medtem ko je skušal stabilizirati naftni tanker, ki so ga polnili na naftni vrtini. Harrisona Okeno so po dveh dneh rešili južnoafriški potapljači, potem ko je v trdi temi brez upanja na rešitev preživel dva dni v slani vodi. Zaradi te mu je začela odpadati koža, prav tako pa ni imel dostopa do hrane in pijače.

Ob 10:05

Dalai Lama domneva, da bi njegov naslednik lahko bila ženska. Na tiskovni konferenci v Sydneyu je povedal, da bo v primeru, da je ženska dalajlama primernejša za aktualno problematiko v svetu, potem bo avtomatsko prišla med izbrane. Dalai Lamo se izbira s pomočjo meditacije, s čimer regenti določijo v katerega od otrok se je reinkarniral duh lame. Aktualni Dalai Lama meni, da svet potrebuje sočutje, k temu pa so ženske voditeljice veliko bolj nagnjene kot moški.

Nikaragvijski parlament bo glasoval o načrtovani investiciji v trans-oceanski kanal, ki bo ogromen, če ga primerjamo s panamskim prekopom. Investicija je vredna več kot 40 milijard ameriških dolarjev, za izvedbo in upravljanje z njo pa bo zadolženo kitajsko podjetje. Predvideva se, da bo končan kanal sprostil gost promet čez panamski prekop, največ pomislekov pa je med naravovarstveniki, saj bo kanal domnevno potekal čez jezero Nikaragva, ki je tam najpomembnejši vir pitne vode, prav tako pa je habitat mnogim avtohtonim živalskim vrstam – med drugim sladkovodnim morskim psom.

Nanoboti sestavljeni iz sekvenc DNK struktur bodo morda kmalu tudi v vašem krvotoku, tako menijo raziskovalci inštituta MIT. Razvijajo namreč nanobote, ki bi lahko uničevali rakave celice, oblikovali strukture katere bi nato preraslo tkivo ali sproščali zdravila na točno pravem mestu ob točno pravem doziranju. Ko ne bodo več potrebni pa bodo ti drobni zdravniki tudi popolnoma izginili iz krvožilja, samouničili se bodo namreč ob pritisku na stikalo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness