Prestiž, kruh in mleko

Aktualno-politična novica
20. 5. 2013 - 10.05
 / BritOFF

ob 7.05

Francoski predsednik Francois Hollande je v soboto po večmesečni burni politični razpravi v državi podpisal zakon o istospolnih porokah. Francija je tako postala 14. država sveta, ki je legalizirala istospolne poroke. Francosko ustanovno sodišče je v petek zavrnilo pritožbo desne opozicije na zakon, s tem pa je bila odstranjena še zadnja ovira za sprejem zakona, ki istospolnim parom dovoljuje tudi posvojitve otrok.

Restavracijam v državah Evropski uniji se obeta, da oljčno olje na mizah ne bo več smelo stati v odprtih steklenicah ali posodah. Evropska komisija namreč v predlogu, ki je namenjen zaščiti potrošnikov, določa, da bo moralo biti to olje na mizah v posebej zaprtih posodah, ki se jih ne bo dalo več napolniti. Predlog Evropske komisije, ki mora iti še čez nekaj zakonodajnih postopkov, naj bi začel veljati 1. januarja prihodnje leto, namenjen pa je temu, da bi potrošniki lahko zagotovo vedeli, da je na mizi oljčno olje, kakršno je označeno na etiketi steklenice ali posode. Ali drugače povedano – pazi!evropski birokrati na pohodu.

Na Trgu svobode v Mariboru so se danes opoldne začeli zbirati ljudje na protestnem shodu v podporo delavcem še zadnjega večjega mariborskega podjetja Mariborskih livarn Maribor. Po besedah sindikalnih predstavnikov želijo s shodom doseči, da se sliši glas prepogosto preslišanih delavcev in da država začne opravljati svoje delo. V nekoč stabilnem podjetju je danes zaposlenih 430 ljudi, ki se jim, obeta brezposelnost. Solidarnosti zaposlenim v Mariborski livarni Maribor je sicer izkazalo zgolj okoli 300 ljudi.

ob 8.05

V Grčiji so oblikovali novo politično stranko s polnim imenom Drahma, grško demokratično gibanje pet zvezd. Kot pove že ime stranke, je njen cilj predvsem izstop Grčije iz območja z evrom in povrnitev države k prejšnji valuti. Stranka je svoj obstoj utemeljila na zahtevah po prekinitvi dogovora o mednarodni finančni pomoči, vrnitvi k drahmi, samorazvoju, nacionalnem dostojanstvu in socialni pravičnosti.

V Rimu se je včeraj na shodu italijanskega sindikata kovinarjev zbralo več tisoč ljudi, ki so zahtevali delovna mesta. Protestniki so vzklikali gesla proti brezposelnosti in socialni izključenosti. Med drugim so zahtevali ukrepe proti zmanjšanju davčnega pritiska na osebne dohodke ter za gospodarsko rast. Prav tako pa so zahtevali višji davek na dobiček.

Medtem, ko eni iščejo pravico do dela in s tem možnost do plačila mesečnih stroškov, drugi kupujejo kitare za 318 tisoč evrov. Omenjena kitara, ki je bila prodana na dražbi v New Yorku je bila sicer last Beatlov; Johna Lennona in Georga Harrisona. Imagine adijo pamet.

ob 9.05

Yahoo bo za 1,1 milijarde dolarjev kupil blogersko spletno mesto Tumblr. Posel je odobril nadzorni svet in podjetje naj bi to sporočilo v danes na tiskovni konferenci. Ocenjuje se, da je nakup v skladu z Yahoojevo strategijo, da pritegnejo več uporabnikov v starostni skupini od 18 do 24 let. Hitro rastoči blogerski Tumblr pa je namreč med mladimi uporabniki interneta med najbolj priljubljenimi.

Svetovno medmrežje je sicer že dalj časa del našega vsakdana. Raste tako število uporabnikov, kot tudi čas, ki ga preživimo v virtualnem sobivanju. Podobno je tudi s predmeti. Do konca leta 2015 bo z internetom povezanih 6 milijard takšnih in drugačnih predmetov. Naj za primer navedemo termostat, ki mu pravijo Nest. Le-ta je z svojim lastnikom povezan preko brez žičnega spletnega omrežja. Skozi ponavljajoče se vzorce Nest ugotavlja nivo toplote, ki je za svojega lastnika potrebna v stanovanju. Skratka uči se od njega in hkrati razvija svojo domeno inteligence. Kaj se bo zgodilo, ko bo uporabnik, nekoč termostat Nest želel zamenjati, še ni znano.

Novinarju Televizije Slovenija Mateju Korošcu so ob poročanju o obisku premierke Alenke Bratušek v Mariboru zaradi izjave v osrednjem dnevniku nacionalne televizije za šest mesecev prepovedali javljanje v živo v informativne oddaje TV Slovenija. Ob poročanju je Korošec povedal, navajamo: »Če sem pred leti ob obisku slovenskega premierja dejal, da ni povedal nič pametnega, lahko tokrat dodam, da ona ni povedala praktično ničesar, ne samo nič pametnega.«  Njegova napaka naj bi, po besedah odgovorne urednice informativnega programa RTV Slovenija Ksenije Petrovič Horvat, bila uporaba komentarja z močno konotacijo.

ob 10.05

Ruski znanstveniki so v vesolje poslali raketo s 45 mišmi, 15 pupki in še nekaterimi drugimi malimi živalmi. Plovilo Bion-M se je po mesecu dni v orbiti vrnilo na Zemljo. Bion-M, na katerem so se nahajali tudi polži in rastline, je uspešno pristal na območju Orenburga, kakih 1200 kilometrov jugovzhodno od Moskve. Večina od 45 miši je med misijo poginila, vendar naj bi znanstveniki kljub temu prišli do pomembnih dognanj. Rusija sicer namerava leta 2030 začeti vzpostavljati oporišče na Luni za polete na Mars

V Ukrajini je na ulicah približevanje države Evropski uniji zahtevalo okoli 50 tisoč ljudi. Vsi prisotni, čeravno notranje politično razklani med Viktorjem Janukovičem in opozicijo so poudarjali, da mora Ukrajina z Evropsko unijo podpisati sporazum o krepitvi gospodarskih in drugih vezi, imenovan pridružitveni sporazum.

Kulturno-umetniško društvo France Prešeren se je odločilo prodati zgradbo na Karunovi 14, ki je več kot 50 let gostila različne kulturne in umetniške dogodke. Koliko bo izhodiščna prodajna cena, bo izvršni odbor društva odločil predvidoma prihodnji četrtek. Takrat bo tudi znano, v kakšnih dolgovih je društvo, ki so seveda razlog prodaje. KUD ima sicer čez šest let praznovati 100 let svojega obstoja, kar ga postavlja za najstarejše kulturno društvo na slovenskem. Ob svetovnem dnevu meroslovja mu zaželimo hraber birokratski boj proti finančni oligarhiji in še mnogo neodvisnih let.

 

                                                                                                                             

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness