Protest proti Internet.org

Aktualno-politična novica
20. 5. 2015 - 10.16
 / BritOFF

DEVETA

Tretje jutranje novice začenjamo v duhu časa. Indonezijski ribiči so pomagali do obale dvem plovilom, na katerih je bilo več kot 370 izčrpanih migrantov. Med njimi so bili tudi pripadniki mjanmarskega ljudstva Rohingya. Samo v zadnjem mesecu je iz Bangladeša v Indonezijo pribežalo že več kot 1800 muslimanov iz omenjenega ljudstva.

Nadaljujemo v Afriki, natančneje v Tanzaniji. Ravno včeraj je 50 učencev osnovne šole Kumbukumbu iz Dar el Salama zaključilo tečaj uporabe interneta in nekaterih računalniških programov ter prostega širjenja znanja. Gre za projekt Creative Commons Tanzanija, ki namerava ne zgolj poučevati računalniške spretnosti, ampak predvsem uporabljati jih v skupno dobro.

Kot ste lahko slišali že v prvem današnjem britoffu, so tudi norvežani resno pritinili na spletno piratstvo. Sodstvo je namreč odredilo zaseg dveh ključnih domen The Pirate Bay-a. Vendar prihaja tudi dobra novica, Popcorn Time je od sedaj mogoče uporabljati tudi brez nameščanja aplikacije na napravo in sicer ga najdete na popcorninyourbrowser.net. Gre za eno od oblik gledanja visoko resolucijskih filmov in serij preko torentov, pri čemer se vsebina ne nalaga na uporabnikov disk.

DESETA

Skupno 67 skupin za digitalne pravice je pred dnevi podpisalo pismo, naslovljeno ustanovitelju Facebooka Marku Zuckerbergu, v katerem protestirajo proti projektu internet.org. Očitajo mu kratenje svobode izražanja, zasebnosti in spletne nevtralnosti.

Internet.org je projekt, ki ga je skupaj s sedmimi multinacionalnimi podjetji za mobilno telefonijo zagnal Facebook. Poslovni model, skrit za masko dobrodelnosti, zagotavlja manj razvitim lokacijam zastonjski mobilni internet, vendar je mogoče preko teh omrežij dostopati samo do izbranih strani.

Protesti proti Facebookovi uzurpaciji spletnega prostora se med drugim odvijajo v Indiji, Indoneziji, Braziliji, Ekvadorju in Ugandi. V Indiji in Indoneziji so se na primer skoncentrirali na mobilne operaterje, od katerih zahtevajo, da prenehajo sodelovati z internet.org. V Braziliji aktivisti zahtevajo, da država preneha sodelovati s Facebookom in partnerji. Da se bo to po vsej verjetnosti tudi zgodilo, priča odziv kulturnega ministra Juca Ferreira, ki je bil zgrožen, ko je Facebook cenzuriral fotografijo iz zbirke brazilske nacionalne knjižnice, na kateri sta moški in ženska iz enega izmed staroselskih ljudstev zgoraj brez.

Zuckerberg odgovarja na očitke tako, da postavlja dve možni izbiri. Pravi nekako tako: Ali si želimo družbo, ki postavlja človekove potrebe nad vse drugo, ali pa hočemo popolnoma čisto tehnologijo, ki je nad potrebami ljudi.

Lažna alternativa bi si zaslužila nadaljnjo analizo, toda tudi brez nje je cinizem izjave več kot očiten.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness